Könyvbemutató a Than Emlékházban: A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete

  11 april 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A vajdasági magyarok válságos korszakáról szóló kiadványt mutatták be a Than Emlékházban március 1-jén, a Than Fivérek Értelmiségi Kör Ifjúsági Mozgalma szervezésében.

A Losoncz Márk és Rácz Krisztina által szerkesztett, A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése című könyv a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének megalakulásától az Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács létrejöttéig tartó korszakot térképezi fel. A kötet a Magyar Tudományos Akadémia Domus Alapítványának támogatásával a L’Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg.

A vajdasági magyarok a 90-es években rendkívüli körülmények között kezdtek a politikai önszerveződéshez. Egy kutatócsoport arra vállalkozott, hogy könyvbe foglalja a válságos időszakot.
Losoncz Márk elmondta, hogy a csoport tagjai antropológusok, történészek, irodalmárok, filozófusok és politológusok. Elmondása szerint a kötet, ha nem is fogja át minden aspektusát az évtizednek, talán elmondhatjuk, hogy aki ezt a kötetet végigtanulmányozza, részleteiben fogja látni az említett évtizedet.

A könyvbemutató során az érdeklődők megtudhatták, hogy még idén megjelenik a kiadvány folytatása, amely az 1945 és 1989 közötti vajdasági magyar politika „történetét“ fogja feldolgozni.

Erer

Naslovi

Popularni Članci