Podrška EU inkluziji Roma: Vozilo za mobilni tim

  23 mart 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) dodelila je opštini Bečej automobil „Fiat Tipo“ za mobilni tim za inkluziju Roma u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

Dodeljeno je ukupno 30 automobila gradovima i opštinama koji imaju mobilne timove za inkluziju Roma.
Vozila je donirala Evropska unija, a ceremonija dodele održana je sredinom marta na platou ispred Palate Srbije.

Osim Bečeja automobile su dobile lokalne samouprave Aranđelovca, Vršca, Doljevca, Lebana, Loznice, Mladenovca, Pirota, Smederevske Palanke, Surdulice, Čukarice, Beočina, Bačke Palanke, Rume, Pećinaca, Kovačice, Stare Pazove, Subotice, Zrenjanina, Paraćina, Požarevca, Aleksinca, Kraljeva, Bora, Zaječara, Šapca, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Lajkovca i Niša.

Ključeve vozila uručili su šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.
Osim automobila lokalne samouprave za potrebe mobilnih timova za inkluziju Roma dobile su i 30 laptop računara.

Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela lokalnih samouprava formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Posao mobilnih timova je da organizuju posete romskim naseljima i pružaju podršku i pomoć pojedincima i porodicama.
Mobilni tim u opštini Bečej rešenjem Opštinskog veća formiran je u novembru prošle godine. Članovi tima su koordinator za romska pitanja u opštini, predstavnici Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Nacionalne službe za zapošljavanje, škola, predškolske ustanove itd.

U Bečeju se upravo završava izrada lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja građana romske nacionalnosti u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Uskoro se očekuje javna rasprava o tom dokumentu. Građani će od mobilnog tima moći da traže pomoć iz oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja, socijalnih i pravnih pitanja, rečeno je novinarima.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci