Lokalni akcioni plan zapošljavanja: Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava

  03 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lokalna samouprava je 23. jula raspisala konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za zapošljavanje 18 osoba sa teritorije opštine u okviru Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2014. godinu.


Rezultati konkursa su objavljeni 16. septembra. Za subvencionisanje zapošljavanja obezbeđeno je 4.313.604 dinara, od toga je 150.000 dinara dodeljeno Marijani Kalmar za samozapošljavanje i 150.000 dinara za jednokratnu pomoć za pokretanje sopstvenog biznisa Zoltanu Radatoviču.
Ukupno 2.260.953 dinara predviđeno je za zapošljavanje pet pripravnika na period od 12, odnosno 9 meseci, te je za te namene odobren iznos od 482.354 dinara (bruto) firmi „Agroprodukt - Šinkovič“, Centru stranih jezika „Speak Easy“, Advokatskoj kancelariji Radomir Nešić i firmi „Trivit“, a 331.497 dinara preduzeću „Bečejprevoz“ za zapošljavanje po jednog pripravnika.


Ukupno 1.752.652 dinara opredeljeno je za javne radove. Biće angažovano 11 nezaposlenih osoba na po četiri meseca. Od navedenog iznosa 477.996 dinara je odobreno Savezu sportova opštine Bečej za angažovanje tri osobe, po 318.664 dinara dodeljeno je Komunalcu, Gerontološkom centru i Bečejskom udruženju mladih (BUM) za angažovanje po dve nezaposlene osobe, i po 159.332 dinara Humanitarnom udruženju građana „Lek za dušu“ i Turističkoj organizaciji opštine Bečej za zapošljavanje po jedne osobe. Međutim, ova odluka nije konačna, jer će, kako je rekla prošle nedelje predsednica lokalnog Saveta za zapošljavanje Tamara Ivanišević, biti izmena u delu mera za sprovođenje javnih radova, s obzirom na to da nije dobijena saglasnost, odnosno da odobrena sredstva od Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova nisu namenjena za sufinansiranje zapošljavanja u javnom sektoru, te će najverovatnije biti raspisan novi konkurs koji će se odnositi samo na dodelu podsticajnih sredstava za angažovanje pet osoba za javne radove.


Podsetimo, predsednica lokalnog Saveta za zapošljavanje je početkom avgusta izjavila da je lokalna samouprava u okviru Akcionog plana zapošljavanja za 2014. godinu predvidela fond u iznosu od 6.364.352 dinara, od tog iznosa je 3.332.176 dinara trebala da obezbedi opština, 2.006.802 dinara pokrajina i 1.025.374 dinara republika, ali je od Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova umesto predviđenog iznosa dobijeno 1,5 dinara, dok republika još nije donela odluku o dodeli novca. 

 


Ugovori o subvencionisanju


Ugovore o dodeli subvencija za samozapošljavanje, prijem pripravnika i organizovanje i sprovođenje javnih radova 29. septembra u maloj sali opštine Bečej potpisali su predsednik opštine Vuk Radojević i 13 kandidata. Za njihovo zapošljavanje obezbeđeno 4,3 miliona dinara.


Radojević je rekao da javne ustanove nisu mogle da konkurišu za subvencije i iz tog razloga je deo odluke o subvencionisanju stavljen van snage.


Za javne radove, za zapošljavanje 11 osoba, predviđeno je 1.752.652 dinara (pola je obezbedila opština, a pola pokrajina).


„Nakon raspisanih konkursa mi smo ova sredstva raspodelili delom i u javnom sektoru za šta nismo dobili pozitivan odgovor nadležnog pokrajinskog sekretarijata, tako da smo se odlučili da u tom delu koji se odnosi na javni sektor, a to su Komunalac, Gerontološki centar i Turistička organizacija opštine Bečej, odluku stavimo van snage. Za raspodelu preostalih sredstava biće raspisan novi konkurs 1. oktobra za angažovanje pet osoba za javne radove u privatnom sektoru. Ovaj potez je bio iznuđen iz razloga što bi za javni sektor bila potrebna saglasnost Ministarstva finansija koja se čeka 3-4 meseca, a da bismo u ovoj godini realizovali subvencije, odlučili smo se za ovaj korak. Za pripravnike smo ukupno tražili 2.260.952 dinara, predlog je bio da 50 posto bude na teret opštine i 50 posto na teret pokrajine, međutim, pokrajinski sekretarijat je ovde umanjio svoj iznos za 506.802 dinara, tako da je opština Bečej na predlog lokalnog saveta odlučila da ova sredstva nadomesti i poveća iznos svog učešća na ukupno 1.637.278 dinara, da ne bismo smanjivali broj pripravnika. Preostao je još deo koji se odnosi na republiku, a to je stručna praksa za 5 osoba, ali za ovo još uvek nemamo potvrdan odgovor od Nacionalne službe za zapošljavanje i u ovom trenutku ne znamo da li će republika finansirati svoj iznos sredstava, pa u tom delu nismo donosili odluke ni kada je opština u pitanju“, rekla je Ivanišević.


LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci