Svetsko prvenstvo u kuglanju od 23. do 27. maja: Bečejac Vilmoš Zavarko trostruki svetski šampion

  08 jun 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejac Vilmoš Zavarko, reprezentativac  Srbije i najbolji kuglaš sveta, osvojio je tri zlatne medalje na seniorskom šampionatu sveta održanom u Klužu u Rumuniji od 23. do 27. maja. Poslednjeg dana okitio se najsjajnijim odličjem u disciplini pojedinačno-klasik, osvojio je titulu u kombinaciji, a trijumfovao je i u sprintu.

Inače, Srbija se iz Kluža vratila sa pet trofeja u kuglanju – četiri zlatne i jednom bronzanom medaljom. Vilmoš Zavarko postao je trostruki šampion sveta, Jasmina Anđelković osvojila je zlato u kombinaciji uz svetski rekord, dok je Srbija osvojila Kup nacija na Svetskom prvenstvu u Klužu.

Zavarku je ovo druga uzastopna svetska zlatna medalja u sprintu. Prvu je osvojio pre dve godine u istarskom Novigradu. Ima vicešampionske titule u ovoj disciplini iz Banjaluke 2008. i Ricinga 2010, kao i dve bronze iz Lesna 2012. i Brna 2014. U poslednjih deset godina Zavarko je u sprintu stalno bio na pobedničkom postolju na šampionatima sveta.
U finalu, koje je podiglo na noge gledaoce, Zavarko je pobedio Nemca Aksela Šondermajera sa 2:0 u setovima 113:103 i 130:103 i popravio svoj najbolji ukupni rezultat na 243 čunja, sedam manje od svetskog rekorda našeg Igora Kovačića iz Novigrada 2016. U borbi za medalju, Zavarko je dva puta obarao 231 čunj.

Zavarko za Bečejski mozaik govori o uspesima, planovima, ali i razočaranjima.

Trostruki si svetski prvak, sa tri zlatne medalje na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rumuniji. Kakvi su tvoji utisci?

- To je veliki uspeh za Srbiju, a i za kuglanje uopšte, jer ovo što sam uradio, da u svakoj disciplini osvojim zlatnu medalju je zaista neverovatno. Prvo: bilo je veliko pitanje da li ću uopšte da putujem na Svetsko prvenstvo, jer sam se 8. aprila povredio na utakmici u Bratislavi i imao sam „zanimljivu“ povredu zgloba, oko tetive se pojavio otok od 8 milimetara i zbog toga nisam bio u mogućnosti da treniram. Doktori su rekli da to može i brzo da se oporavi, ali s druge strane i ne mora da znači da će biti tako. Međutim, zaista sam dao sve od sebe. Mnogo sam se odmarao kako bi se što pre oporavio da odem na Svetsko prvenstvo. Početkom maja ta povreda je odjednom nestala, otišao sam na snimanje i doktor je rekao da mogu da počnem da treniram. Tada mi je ostalo nekih 12 dana da se pripremim za Svetsko prvenstvo. U Apatin sam išao na pripreme i neverovatno je kako sam se vratio u formu za tako kratko vreme. Rezultati na tim pripremama su mi pokazali da mogu da napravim mnogo na prvenstvu. Sada, kad pogledam, možda je bilo i dobro što sam napravio pauzu. Ne znam... - rekao je Vilmoš Zavarko.

Potičeš iz kuglaške porodice. Tvoj otac Geza je bio kuglaš, nastupao je u Superligi za Univerzal, majka Ljiljana je nastupala za Jedinstvo i Deko iz Novog Bečeja i Bačkog Gradišta. Osvojila je bronzanu medalju u Nemačkoj na juniorskom Prvenstvu sveta. Brat Čaba je takođe juniorski reprezentativac i njegov nastup u Klužu je bila lepa uvertira jer je osvojio zlatnu medalju.

- Brat je igrao za juniore, ali, nažalost, loše mu je krenulo u ekipnom delu, ali ima vremena za njega. Bitno je samo da se trenira i onda i uspeh dolazi.

Počeo si da treniraš u Bečeju, ali si otišao u Mađarsku gde je kuglana bila uslovnija i mogao si nesmetano da treniraš i napreduješ.

- Ja sam otišao 2006. godine. Ovde je bila teška situacija, moderne kuglane su postojale samo u Kanjiži i u Vrbasu. Ukazala mi se prilika da odem u Mađarsku i tu sam šansu iskoristio i zaista mnogo više napredovao. Tamo sam igrao od 2006. do 2009. i posle sam prešao u klub Željezara Podbrezova i sada mi počinje 10. godina tamo.

Tamo si osvojio 6 titula?

- Tri puta smo osvojili u Ligi šampiona, jednom smo osvojili svetski kup, a svake godine smo državni prvaci bez poraza.

S druge strane imaš i mađarsko državljanstvo, a nastupaš za reprezentaciju Srbije. Da li će biti tako i dalje?

- Ostaće tako i dalje. Zovu me da igram za Mađarsku, ali ne želim. Ovde, u Srbiji sam se rodio, volim svoje drugare iz reprezentaciji koji su mi velika podrška i zaista ne bih voleo da nastupam za drugu državu. Ovde jesam zadovoljan, ali bih voleo da država malo više obrati pažnju na ovaj sport, pogotovo posle ovakvih uspeha. Nismo, na primer, nikada imali neki prijem. Sada imamo zaista dobru seniorsku generaciju i ne mogu da kažem, imamo mi pripreme i sve što ide uz to, ali ume da zaboli kad neki sportisti dođu sa takmičenja pa im se napravi doček, a mi kada dođemo sa nekog takmičenja, ni ne znaju da postojimo, a uglavnom smo najupešniji sport u Srbiji kad posmatramo osvojene medalje.

Kuglanje nije toliko popularno ni kod nas, a ni u svetu i teško može da se živi od ovog sporta ukoliko se njime baviš na profesionalni način, a po tvojim rečima, samo ukoliko se nalaziš u prvih 20. Ti se nalaziš u prvih 20, odnosno na samom si vrhu i možeš od toga da živiš.

- Može, ali nekad mi se čini da je sve teže i teže. Međutim, kada si među prvih 20, možeš da odeš u dobre klubove kako bi mogao dobro da živiš baveći se ovim sportom.

Pored svih medalja ti si bio i svetski rekorder sa 728 čunjeva, koje si srušio na SP u Detenhajmu 2009. Taj rekord, koji je ujedno i zvanični juniorski jer si tada bio još omladinac, oborio je sa 734 čunja Tamaš Kiš (Mađarska) na SP u Brnu 2014. Da li misliš da ponovo možeš da se okitiš titulom svetskog rekordera?

- Mnogo puta odigram preko 700 čunjeva, ali nemam više tu energiju koju sam imao 5-6 godina unazad i mislim da mi to nedostaje za svetski rekord. Sad bi trebalo zaista da se opet slože kockice i da nekako povratim tu energiju koju sam imao. Imam osećaj da kad dođem do tih 700 čunjeva, vidim da to mogu, time se zadovoljim i stanem.

Ti si bacio i 755 čunjeva što je najbolji rezultat svih vremena?

- Da i to dva puta. Prvi put na Podbrezovi, a drugi nakon dve nedelje u Modranci, gde smo igrali drugo kolo lige.

Koje sledeće reprezentativno takmičenje te očekuje?

- Sledeće godine pojedinačni Svetski kup, potom ekipno Svetsko prvenstvo u Češkoj, gde ćemo braniti titulu i mislim da ćemo biti spremni, motivisani i da ćemo odbraniti titulu i treći put.

Sportska biografija

Vilmoš Zavarko je, trenutno, jedini kuglaš u svetu sa seniroskim titulama (ukupno 13)  u svim diciplinama: ekipno, pojedinačno – klasik, pojedinačno – za kombinaciju, sprint i miks – tandem, kao i u pojedinačnom seniorskom Svetskom kupu!

Pojedinačni šampion sveta bio je  2010. u Ricingu, 2018. u Novigradu i 2018. u Klužu. Ima treće mesto u Lesnom 2012.

Za kombinaciju je slavio 2010. u Ricingu i 2012. u Lesnom i 2018. u Klužu. Ima vicešampionske titule 2008. u Banjaluci, i 2016. u Novigradu, kao i bronzu 2014. u Brnu.

U sprintu se peo na najviši stepenik pobedničkog postolja u  Novigradu 2016. i Klužu 2018. Ima dve vicešampionske titule, u Banja Luci 2008, u Novigradu 2016.  Bronze u ovoj disciplini osvajao je u Lesnom 2012. i Brnu 2014.

U Banja Luci 2008. postao je šampion sveta u miks tandemu sa Zoricom Barać.

Ekipne titule osvajao je u Detenhajmu 2009, Sarajevu 2011, Špajherzdorfu 2015. i Detenhajmu 2017. Ima ekipnu bronzu iz Zalaegersega  2013.

U Svetskom kupu osvojio je seniorsko zlato 2011. u Talinu

Osvajao je svetska zlata kao junior u tandemima u Rijeci 2010,  u kombinciji 2005. u Nahodu, pojednačnu titulu ima iz Zadra 2008, a u parovima ima dve titule: 2005. i 2008. Kao kadet slavio je na SP u paru 2006. u Sarajevu.

Ima četiri seniorske i juniorske svetske srebrne medalje, kao i šest bronzanih.

Naredno takmičenje je u Austriji i to već za vikend?

- Tako je. Tamo se održava turnir koji sam dogovorio sa nekim prijateljima još prošle godine. Idem za vikend, ali u malo opuštenijoj varijanti.

Nakon odmora sledi sređivanje doma u Bečeju.

- Da. Kada se vratim malo ću da igram tenis, odradim nešto kod kuće i onda imam u planu i neko letovanje - rekao je Vilmoš Zavarko za kojeg kažu da je Husein  Bolt u kuglaškom sportu.

V. Filipčev

Naslovi

Popularni Članci