Program Gradskog pozorišta

  17 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

8. februar: „Savršen kroj“ – duodrama

Komad „Savršen kroj“ Vladimira Đurđevića je „dvolična“ i pomalo komična farsa koja u jednom činu, furiozno i neštedimice razotkriva sve muške slabosti. Reč je o dvojici sredovečnih i dobrano ocvalih, po mnogo čemu različitih muškaraca.

Novokomponovani tajkun Marko Milun (Slobodan Ninković) i ekscentrični krojač Svetislav (Dragan Petrović), srešće se, naizgled, sasvim slučajno u krojačkom salonu Svetislava Svete Šnajdera, „krojača iz senke“, koji „na crno“ i u dubokoj ilegali, šije odela isključivo za elitu. I kako to u životu obično biva, kad istina hoće da izađe na videlo ona to i učini, pa makar i kroz pukotinu na zadnjici pantalona.

Već u prvim trenucima, ovaj „slučajni“ susret će se pretvoriti u ozbiljan nesporazum, koji preti da svakog časa eskalira i preotme i ono malo zdravog razuma od njih samih, ako su ga uopšte ikada imali. I kako to u životu obično biva, kad se svaka od dve muške strane drži tvrdoglavo samo svoje stvari, ma koliko vešta u vlastitoj lažljivosti bila, nemoćna je da dokaže bilo šta jer ona treća, ženska strana, oko koje je, da se ne lažemo, zapravo cela stvar i zapela, nije prisutna.

Ona je negde daleko, situirana, slobodna i sveža, nedostižna kao osmeh na razglednici sa Kariba. Savršeni kroj će svakome lepo stajati, nikoga neće uvrediti, a ako nekoga uspe da približi onome svom najbližem iz užeg okruženja, to jest samome sebi, njegovo zadovoljstvo će biti ogromno, kao jedinstveno oslobađajuće iskustvo.

Igraju: Dragan Petrović Pele i Slobodan Boda Ninković. Predstava počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

14. februar: „Lazar“ – monodrama Zorana Subotičkog u režiji Ljuboslava Majere

Monodrama „Lazar“ je nastala kao drugi deo dramske trilogije „Čudesni svet Dunđerskih“ autora Zorana Subotičkog. Predstavu je režirao Ljuboslav Majera, a ulogu Lazara Dunđerskog igra Miodrag Petrović.

„Mi smo, kao što znate došav ovde, u ovu ravnicu, mnoge narode zatekli. I vidili smo šta i kako oni rade. Posebno šta i kako rade Nemci i Mađari! Od tog sveta smo mi Dunđerski puno toga naučili, od Nemaca i Jevreja ponajviše, i svakako od Mađara. Nije ni njima sve to bogatstvo sa neba palo… Priznajem, evo priznajem da sam bio zadivljen njihovim imanjima, dvorcima, životom kojim su živeli i od malena želeo sam da i mi, Dunđerski, budemo ravni s njima. Ako ne i viši, da većma imamo!”

Lazar Dunđerski (Srbobran, 1833-1917) je bio jedan od najtalentovanijih poslovnih ljudi Austro-ugarske carevine čije je bogatstvo izazivalo divljenje savremenika. Ozbiljno se bavio zemljoradnjom, trgovinom, industrijom, bankarstvom, imao je svoju flotu  brodova na Dunavu, Tisi, Begeju… Bio je velika uzdanica srpskom nacionu u Monarhiji, najveći dobrotvor ovih, naših, panonskih prostora. Svoj Srbobran, uprkos svem imetku i bogatstvu koje je posedovao, nije zaboravio i zanemarivao za života.

Sahranjen je na srbobanskom groblju, u porodičnoj kapeli koju je podigao za života, svom ocu, Gedeonu – Geci.

Predstava počinje u 19 časova. Cena ulaznice je 300 dinara.

16. februar: Koncert benda „Plavi ptičić“ u Pozorišnom klubu

Supergrupu „Plavi ptičić“ čine bivši i sadašnji članovi kultnih domaćih bendova. Uspešno čuvajući duh šezdesetih godina, kao najlepše epohe rokenrola i pop kulture uopšte, najveće hitove sa samog početka sage o roku sviraće onako kako ih danas vide.

Jedan od najboljih cover sastava na ovim prostorima čine Robert Radić – bubnjevi (ex „Veliki prezir“, „Love Hunters“ ), Robert Telčer – električna gitara („Partibrejkers“, „Veliki prezir“), Zoran Lekić – električna gitara („Atheist Rap“, „Obojeni program“), Dušan Ševarlić – bas gitara („Eva Braun“) i Goran Polovina – vokal, akustična gitara (ex „Minstrel“).

Koncert počinje u 22 časa. Cena ulaznice je 150 dinara.

22. februar: Otvaranje izložbe i predavanje o Danilu Kišu povodom 30 godina smrti velikog književnika

Povodom 30 godina od smrti Danila Kiša (1935-1989), a na dan njegovog rođenja (22. februar), Gradsko pozorište Bečej organizuje izložbu i predavanje o jednom od najvećih pisaca jugoslovenske književnosti. Izložba je originalno postavljena 2009. godine u Biblioteci grada Beograda, povodom 20-godišnjice Kišove smrti, a autorka je Olga Krasić-Marjanović iz Beograda.

Na ovoj izložbi koja je proputovala mnoge gradove i zemlje, a poklonjena joj je značajna pažnja i u Parizu, posetioci će moći da vide isečke iz najvažnijih perioda piščevog života: od Subotice i Novog Sada, preko Mađarske, Cetinja i Beograda, do Lila, Bordoa i Pariza. Na izloženim plakatima, pored mnogobrojnih fotografija, predstavljeni su i strana izdanja Kišovih knjiga, rukopisna građa, važniji tekstovi i izdanja i drugo.

Svečano otvaranje izložbe održaće se 22. februara, od 18 časova u galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta.

Nakon otvaranja izložbe, biće održano predavanje „Danilo Kiš – 30 godina kasnije“ od 18.30 u prostorijama Kreativnog centra Gradskog pozorišta. Na predavanju će govoriti prof. dr Vladimir Gvozden, vanredni profesor na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Olga Krasić Marjanović, autorka izložbe.

Ulaz je besplatan.

Naslovi

Popularni Članci