Impresivan debi bečejskog trijatlonca Gaja Burića: Balkansko srebro za šest meseci

  10 januar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pored fudbala, košarke, rukometa, odbojke i ostalih sportova sa loptom nekako u senci nalaze se sportovi koji su inače izuzetno atraktivni, vrlo zahtevni, ali su po pravilu van žiže interesovanja i samim tim bivaju nepravedno zapostavljeni čak i od stručne sportske javnosti. Takva sudbina je i sa triatlonom. Sportisti koji se bave ovim sportom izazivaju divljenje prilikom ostvarivanja vrednih rezultata ali ih nema na rang-listama kada se proglašavaju najbolji pojedinci godine i pored toga što su se domogli neke od medalja na velikim međunarodnim takmičenjima. Takav je slučaj i sa Gajom Burićem iz Bečeja koji je u svojoj starosnoj kategoriji (30-40 godina) osvojio srebrnu medalju na Balkanskom prvenstvu održanom u Kladovu od 23. do 24. septembra uz učešće preko tri stotine članova triatlonskih reprezentacija Makedonije, Rumunije, Bugarske, Turske, Hrvatske, Grčke, Italije i Srbije, a na jednom od najvećih evropskih takmičenja u triatlonu u Barseloni, održanom 6. oktobra, zauzeo je 15. mesto u konkurenciji 5.300 takmičara.
Gajo Burić se takmiči u sprint triatlonu (750 metara plivanja, 20 kilometara vožnje biciklom, 5 kilometara trčanja) i olimpijskom triatlonu (1.500 metara, 40 kilometara, 10 kilometara), a inače nastupa za TKT iz Pančeva, ekipu koja je zvanični prvak Srbije u triatlonu, a u narednoj sezoni će se takmičiti i u Austriji za tim ReBlaus iz Beča. Do saradnje sa Bečlijama je došlo nakon odličnog rezultata u Barseloni.

Kažeš da si triatlonom počeo da se baviš početkom maja 2013. godine. Kako je moguće da za samo nekoliko meseci postigneš tako dobre rezultate?

- Bez lažne skromnosti, mogu da kažem da sam za veoma kratko vreme postigao rezultate iznad svih očekivanja. Pošto sam svestrani sportista – bavio sam se vaterpolom, trčanje mi je uvek išlo od ruke, ili bolje reći od noge, a u slobodno vreme sam vozio i bicikl – imao sam, dakle, sve preduslove za bavljenje triatlonom. Naravno, uz prve smernice koje sam dobio od kolega triatlonaca.

Kako si počeo da se baviš ovim sportom?

- Pošto se bavim i atletikom, trčanjem na 5 i 10 kilometara, nakon trke za kup Austrije u Beču, upoznao sam jednog triatlonca iz Minhena. On mi je približio triatlon i pozvao me da se oprobam. Iako moram napomenuti da je želja postojala i ranije.

Kakvo je stanje triatlona u Srbiji?

- Triatlon je ovde u ekspanziji. Postoji dosta klubova i sve veći broj takmičara. Nosioci razvoja triatlona u Srbiji su Pančevo i Novi Sad, a odličnu školu i dobro organizovan klub ima i Sombor. Uopšte, u svetu je triatlon u ogromnoj ekspanziji. To je sport koji se sastoji iz tri bazične discipline i razvijene zemlje, naročito one mnogoljudne, prepoznale su važnost ovog sporta za zdravlje i razvoj nacije. Zbog toga su triatlonska takmičenja u Evropi i svetu veoma popularna. Trku svetskog kupa u Hamburgu koja se odvija u samom centru grada uživo prati preko 300 hiljada gledalaca, a to je mnogo veći broj nego na bilo kojoj fudbalskoj utakmici Lige šampiona. Takođe i ostali veliki triatloni, poput Londona, Čikaga, Barselone su izuzetno gledani i posećeni.

Planovi za narednu sezonu?

- Pa, planovi su izuzetno ambiciozni. Planiram da svoju formu unapredim na još viši nivo, a samim tim očekujem još bolje rezultate. Učestvovaću na velikim takmičenjima širom Evrope. Mogu da izdvojim prvenstvo Evrope, dve trke svetskog kupa, kao i triatlon u Barseloni. Pored ovih međunarodnih takmičenja, nastupiću i u prvenstvu Austrije. Moje rezultate, trud i marljiv rad, kao i komercijalni efekat velikih trka na kojima ću nastupati, prepoznale su dve inostrane kompanije – „Zone 3” iz Engleske i „Nameless” iz Nemačke, koje će mi biti sponzori u narednoj sezoni.
Strastveni IT inženjer i ovisnik o sportu, kako za sebe voli da kaže Gajo Burić, na kraju razgovora je izrazio želju da i neka domaća kompanija prepozna svoj komercijalni interes i priključi se njegovom sponzorskom pulu. Sportske aktivnosti našeg triatlonca možete pratiti i putem sajta gajoburic.com.

I.K.

 

Triatlon

Triatlon je sport koji u sebi spaja tri discipline – plivanje, vožnju bicikla i trčanje. Predstavlja jedan od fizički najzahtevnijih sportova, a njegovu najekstremniju verziju, Ironman (čovek od čelika) triatlon, koja podrazumeva 3.800 metara plivanja, 180 kilometara vožnje bicikla i istrčavanje punog maratona, mnogi smatraju upravo najtežim sportom na svetu. Takmičenje održano 1974. uzima se za početak modernog triatlona, a olimpijsku premijeru ovaj sport je imao 2000. godine u Sidneju.

Naslovi

Popularni Članci