Triatlon u Cirihu: Gajo Burić treći u Švajcarskoj

  12 avgust 2016
Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Gajo Burić iz Bečeja je zauzeo treće mesto na Evropskom prvenstvu u triatlonu održanom u Cirihu 24. jula u okviru organizacije „Ironman 5150“, a po pravilima Svetske triatlon korporacije (WTC) u vremenu 01:01:16. Pobedio je domaći takmičar Tobias Lednenman, 00:57:22, a drugo mesto je zauzeo Nemac Julian Fišer, 01:01:13.

Burić je ovim rezultatom, na takmičenju na kojem je učestvovalo preko 2.000 triatlonaca, u najjačoj kategoriji (19-34) u disciplinama 750 metara plivanja, 20 kilometara vožnje biciklom i 5 kilometara trčanja uspeo da popravi svoj plasman od prošle godine kada je na ovom prvenstvu bio deveti.

Kako je triatlon sport na otvorenom, mnogo toga zavisi i od vremenskih uslova i konfiguracije terena. Atletska trka i vožnja biciklom je održana u centru Ciriha, a plivački start je bio na ciriškom jezeru. Prema rečima učesnika, staza je bila izuzetno lepa, ali i veoma zahtevna, zbog specifičnih pravila, dosta okreta, dva brda na biciklu, kao i učestalih uzbrdica na trčanju. Prema pravilima, nije bila dozvoljena vožnja bicikala u grupi (drafting), kao i nošenje plivačkih odela, jer je temperatura ciriškog jezera bila veoma visoka, te je prelazila dozvoljenu granicu od 24,5 C što je uslovilo nešto sporije i rezervisanije plivanje.

„Iz vode sam izašao u vodećoj grupi, kao četvrti, ali mi se zatim desio peh na prvoj tranziciji, gde nisam mogao da raspoznam svoj bicikl u šumi od nekoliko hiljada bicikala, koji su bili preusko poređani, iako sam naravno znao i broj i red – nažalost, ovakve stvari se dešavaju. To me je koštalo oko minut zaostatka i izgubio sam prvu grupu takmičara, nakon čega sam vozio sam i jurio da im se priključim. Iako je trka bila non-drafting, bez grupne vožnje i zavetrine, pojedine veće grupe su tolerisane, jer je na stazi bilo mnogo takmičara, tako da je jedna grupa Švajcaraca i jedna grupa Španaca uspela da se provuče i vozi neprekidno zajedno, ali sam ih sustigao, nakon čega sam uspeo da preteknem dvojicu i vratim dve pozicije. Sve u svemu, prosek na biciklu mi je bio 43 km/h, što je odlično, imajući u vidu da sam vozio sam i da je put bio prilično neravan i sa mnogo rupa. Druga tranzicija je prošla znatno brže od prve. Na trčanju sam vratio još dve pozicije. Na početku sam prestigao četvrtog takmičara, da bi na poslednjem kilometru pretekao narednog i tako osvojio treće mesto. Na kraju imao sam bolje vreme na biciklu, kao i na trčanju od drugoplasiranog, ali greška u T1 kada nisam mogao da nađem bicikl me je koštala drugog mesta. Ipak, izuzetno sam zadovoljan ovakvim rezultatom u ovakvoj konkurenciji, jer sam se domogao pobedničkog postolja, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da se ovim sportom bavim nepune tri godine“, rekao je Gajo Burić.
Naredno takmičenje koje očekuje Gaju Burića je prvenstvo Austrije koje će biti održano u septembru.

V.F.

Naslovi

Popularni Članci