56. Majske igre u Bečeju: Svetkovina igre i smeha

  31 maj 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove nedelje Bečej je bio u sigurnim rukama, kako je na svečanom otvaranju 56. Majskih igara – Međunarodnog festivala scenskog stvaralaštva dece i mladih, prilikom ceremonije predavanja „ključa grada“ deci, rekao njihov predstavnik „kralj Dušan“.

Prava karnevalska atmosfera, klovnovi, žongleri, defile kostimiranih mališana, muzika, smeh i radost oživeli su gradski trg na kom je 28. maja upriličeno otvaranje 56. Majskih igara uz prigodan program koji je vodio Bane Rosić, muzičar i popularni voditelj i autor emisije „Hajde sa mnom u obdanište“ sa RTV-a, u kojem su nastupili dečiji hor „Labudići“ sa horistima OŠ „Zdravko Gložanski“, hor „Bubamara“, a plesnim tačkama predstavili su se članovi grupa „Max dance“ i MKD „Petefi Šandor“.
Goste festivala, decu i
publiku pozdravili su zamenica predsednika opštine Tama-
ra Ivanišević, predsednik Skupštine opštine Peter Knezi i predsednik opštine Vuk Radojević koji je nakon pozdravnih reči proglasio Igre otvorenim.
Od 27. do 31. maja na sceni Gradskog pozorišta ređali su se dramski ansambli koji su svojim scenskim ostvarenjima publiku vodili kroz svet mašte, bajki, plesa i muzike, ali i segmente ne tako vedre i lepe realnosti.

Predškloski uzrast

U sklopu Majskih igara održan je i jednodnevni Festival scenskog stvaralaštva dece predškolskog uzrasta, pa su tako 24. maja u Gradskom pozorištu svoje dramske igre i predstave na srpskom i mađarskom jeziku prikazali mališani iz predškolskih ustanova iz Vrbasa, Temerina, Sente, Kanjiže, Subotice, Bača, Sremske Mitrovice, Novog Sada, Novog Bečeja i Bečeja, a u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta priređena je izložba likovnih radova bečejskih predškolaca.


Od Pobesnelog princa do Bambija

Na Međunarodnom festivalu scenskog stvaralaštva dece i mladih, prikazano je 12 predstava (dve su otkazane), a prvi na scenu su izašli članovi „Nepkera“ iz Kule s predstavom „Bambi“ na mađarskom jeziku u režiji Jožefa Pastora, potom su članovi Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente izveli predstavu za mlade „U srcu ptice“, koju je režirao Branko Vučetić, a Odsek za savremenu igru Baletske škole Novi Sad je prikazao baletsku predstavu za decu „Nevidljivo ogledalo“, koju je po motivima romana Milorada Pavića uradila Aleksandra Ketig. Drugog dana Majskih igara bečejska publika je imala priliku da pogleda mjuzikl „Smile“, svojevrstan omaž komičaru Čarliju Čaplinu u izvođenju plesnog kluba „Viva dance“ iz Novog Sada, koju je režirala Gordana Oreščanin Kojadinović. Članovi Dramskog studija „Arlekino“ iz Brčkog (Bosna i Hercegovina) su prikazali predstavu za mlade „Teenage show“ u režiji Rubina Sarajlića. „Kočoperitis izvesne dame u pubertetu“, predstavu za mlade koju su režirali Maja Ljubić Skenderović i Marko Suharevski, u sredu su prikazali učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada. Potom je u Pozorišnom klubu izvedena predstava za mlade „Haljina za ringišpil“ Centra za inicijative u kulturi iz Novog Sada „Ogledalo“, koju je dramski uobličio Bojan Krivokapić, a režirala Ivana Inđin. U četvrtak su se predstavom Branislava Nušića „Kirija“, a u režiji Snežane Matić predstavili članovi Dramske sekcije OŠ „Sremski front“ iz Šida, zatim su predstavu za decu naslovljenu „Pustolov je lako biti“ prikazali gosti iz Sremske Mitrovice, članovi Dečjeg centra „Čisto srce“. Predstavu je po tekstu Vladimira Andrića dramatizovala Vera Sladić, a režirala Jasna Kalauzović. Dramska grupa „Ćoše“ iz Obrenovca nastupila je predstavom „Bal prosjaka“, koju je režirala Marija Medenica. Danas, poslednjeg dana festivala, na scenu Gradskog pozorišta izlaze gosti iz Subotice, članovi „Nepkera“, grupa „Fabula rasa“ predstavom za decu na mađarskom jeziku „Holdbeli csónakos“, koju je po tekstu Šandora Vereša režirao Zalan Greguš. Program Majskih igara zatvaraju članovi Dramskog studija Doma omladine iz Kragujevca predstavom za mlade „Pobesneli princ“ u režiji Đorđa Đokovića. Nakon izvođenja svih predstava tročlani žiri u sastavu Aleksandar S. Janković, Mihaela Stamenković, glumica iz Beograda i Judita Ferenc, glumica iz Novog Sada, će doneti konačnu odluku i proglasiti pobednika 56. Majskih igara i uručiti nagrade za prva tri mesta kao i nagrade za najbolje uloge, kostimografiju, scenografiju...
Bečej ove godine nije imao svog predstavnika na Majskim igrama, a rezultate ćemo objaviti u narednom broju Bečejskog mozaika.

LJ.M.Naslovi

Popularni Članci