Direkcija za izgradnju: Proširenjem mreže protiv mraka

  31 maj 2013
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O problemima ulične rasvete, njenom funkcionisanju, održavanju, eventualnom proširenu govorio je direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić početkom nedelje i pokušao da odgovori novinarima zašto je javna rasveta u Bečeju loša, zbog čega u delovima grada nema rasvete i da li će i kako taj problem biti rešen.

Objasnio je da je slabo osvetljenje u opštini, između ostalog i zbog toga što nema svetiljki na svakom uličnom stubu. U većini slučajeva sijalice ima na svakom drugom ili trećem stubu. „Svesni smo da postoje neosvetljeni delovi grada i naseljenih mesta opštine Bečej. Mi ćemo nastojati to da rešimo tako što smo podneli zahtev Elektrovojvodini, tražeći saglasnost za proširenje mreže, kako bi sugrađanima obezbedili vidljivost i svetlo u večernjim časovima“, kazao je Matić.
Na primedbu da osim slabog osvetljenja, građanima stvara problem i to što se noćna rasveta kasno uključuje, oko 21 čas uveče, kada je već mrak on je odgovorio da je prošle godine, za milion dinara, kupljen uređaj za regulaciju paljenja i gašenja ulične rasvete ali taj uređaj ne funkcioniše kako treba, podešen je tako što se po godišnjim dobima rasveta pali i gasi (nije, međutim jasno, zašto ne može da se podesi na način kako građanima odgovara) i napomenuo da se namerava nabaviti uređaj koji na bazi foto ćelija reguliše paljenje i gašenje javne rasvete. Na konstataciju novinara da je u Bečeju već korišćen sličan uređaj, koji se pokazao neefikasnim, direktor Direkcije je kazao: „Što se tiče tih uređaja sa foto-ćelijom, znam da je bilo pritužbi i na njih, da ne reaguju kad se zaprljaju, kada je oblačno, ali smatram da te foto-ćelije nisu bile dobro urađene i zaštićene i da je tu nastao problem kod paljena i gašenja rasvete.“
Na pitanje da li je to nepotrebno trošenje novca, Matić je odgovorio da par stotina hiljada dinara nisu vredniji i važniji od težnje da se spreči ugrožavanje nečijeg života ili nanošenja povreda zbog lošeg osvetljenja imajući u vidu i to da su trotoari u mnogim delovima oštećeni ili u lošem stanju.

Prijave

Građani probleme u vezi sa uličnom rasvetom mogu prijaviti Direkciji za izgradnju na broj telefona 6911-985 ili na i-mejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Upitan kada će se nešto konkretno uraditi po pitanju rekonstrukcije javne rasvete, imajući u vidu da se o tome govori već gotovo čitavu deceniju, direktor je rekao da Direkcija nema novca za potpunu rekonstrukciju: „Stav Direkcije jeste, ako se bude ulazilo u rekonstrukciju javne rasvete a hoće, da se rekonstrukcija rasvete uradi u celoj opštini Bečej. Parcijalne rekonstrukcije javne rasvete neće biti. Smatramo da svi građani opštine Bečej zaslužuju da imaju isto osvetljenje. Što se tiče proširenja javne rasvete i rekonstrukcije mislim da to nije u suprotnosti, samo proširenje neće biti nekog velikog obima, radi se o 20-30 sijaličnih mesta, gde je zaista urgentno da se uradi, iako su potrebe verovatno veće. Samo proširenje mreže će biti urađeno u narednih mesec dana“.
Pozvan da prokomentariše to što je njegov prethodnik rekao da su parcijalnom zamenom sijalica, koja je urađena prošle godine i ugradnjom sada postojećih uređaja za regulisanje paljenja i gašenja ulične rasvete ostvarene značajne uštede, Matić je kazao da nije stigao da uporedi prošlogodišnje i ovogodišnje račune za struju, ali da se ne bi složio s tim da su ostvarene značajne uštede, jer u Bečeju ima 3.830 sijaličnih mesta, a zamenjeno je sveg 150 svetiljki. On je rekao da je račun za struju za javnu rasvetu u martu iznosio 1.287.371 dinara, a za april mesec 971.514 dinara.
Što se održavanje javne rasvete tiče – otklanjanje kvarova – prema Matićevim rečima, računi za održavanje su za njegovog mandata duplo manji, nego za vreme prethodnog direktora tog javnog preduzeća.

LJ.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci