Bačko Petrovo Selo: Vodozahvatno polje na tehničkom prijemu

  12 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Vodokanal uskoro će okončati veliko ulaganje, izgradnju vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu i započeti još jedno, rekonstrukciju glavne crpne stanice za odvođenje otpadnih voda u Bečeju.

Nakon nekoliko decenija čekanja i višegodišnje realizacije velikog posla, građani Bačkog Petrovog Sela uskoro će imati ispravnu vodu za piće.

„Što se tiče vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu čeka se mišljenje komisije za tehnički pregled. Izvođač radova prikuplja dokumenta. Posle toga dobijamo upotrebnu dozvolu i priključujemo visokonaponski priključak od strane EPS-a. Očekujem da će za oko dve nedelje, dok se isproba oprema, građani Bačkog Petrovog Sela imati u svojim domaćinstvima ispravnu vodu za piće koja može najzad da se i hloriše. Voda će biti mikrobiološki i fizičko-hemijski ispravna, praktično 100 posto“, rekao je direktor Vodokanala Zoran Grbić.

Ukupna cena vodozahvata koji je rađen u fazama je oko 50 miliona dinara (zajedno sa priključnim cevovodom). Novac je obezbeđen od opštine u visini od oko 21 odsto, a ostatak je finansirao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Rekonstrukcija glavne crpne stanice je neophodna, jer je izgrađena osamdesetih godina prošlog veka, često se kvari i otežano funkcioniše zbog zastarelosti tehničke opreme i to otežava obavljanje komunalne usluge, a zbog proširenja kanalizacione mreže u toku 2017. godine, potreban je veći kapacitet glavne crpne stanice.

Predviđen je remont postrojenja, zamena cevi i hidromašinske opreme, nabavka novih pumpi, ali i izgradnja novog objekta gde će biti postavljena rešetka za odvajanje čvrstog otpada.
Direktor Vodokanala je rekao da bi bez saniranja glavne crpne stanice postojala opasnost od izlivanja otpadnih voda i zagađenja životne sredine.
Rekonstrukciju crpne stanice finansiraju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalna samouprava – udeo opštine je oko 20 miliona dinara, a pokrajine 10 miliona.
Vodokanalu predstoji i posao zamene ventila u šahtovima, jer je situacija slična kao i u slučaju glavne crpne stanice, zatvarači ventila su u kvaru zbog zastarelosti vodovodne mreže, objasnio je Grbić i dodao da je zbog kvarova na vodovodnoj mreži potrebno zatvoriti veći deo ulice i prekinuti vodosnabdevanje.

„Kada se desi veći kvar, zbog neispravnosti ventila, odnosno zatvarača ventila, moramo da zatvorimo vodu u pola grada. Ne možemo da izolujemo jedan objekat, odnosno deo ulice zbog neispravnosti ventila, što izaziva negodovanje potrošača. Popravkom ventila moći ćemo da izolujemo deo gde je kvar kako bismo mogli da isključimo vodu u samo par kuća, ne u velikom delu grada. Zamenom ventila će se smanjiti i veliki gubici u mreži“.

Taj posao vredan je oko 25 miliona dinara, a novac je obezbeđen od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalne samouprave sa 20 odsto udela.
Radiće se u nekoliko faza. Prvo bi trebalo da budu zamenjeni ventili  u šahtovima u ulici Petefi Šandora, na uglu sa ulicama Svetozara Miletića, Hajduka Veljka, Nikole Tesle i  Vladimira Nazora.
Potom sledi ulica Petefi Šandora i uglovi na ulicama 11. novembar, Prvomajska, Pionirska i 7. jula, zatim Svetozara Markovića na uglovima sa ulicama Petefi Šandora, Republikanska, Maksima Gorkog i Doža Đerđa, zatim ugao Đure Jakšića i Petefi Šandora, 7. jula i Novosadske, kao i Novosadska ulica na uglovima sa ulicama Industrijska, Svetozara Miletića i Nikole Tesle.

Za mesec dana bušenje bunara u Gradištu

Direktor Vodokanala Zoran Grbić je saopštio da je okončana javna nabavka i da je potpisan ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, te se za oko mesec dana očekuje bušenje bunara u Bačkom Gradištu.
Posao izgradnje i opremanje bunara B-1/1 u Bačkom Gradištu 17. jula dodeljen je jedinoj grupi ponuđača u postupku javne nabavke koju predvodi „Geonig group“ d.o.o. iz Beograda. Vrednost ugovora je 13,05 miliona dinara bez PDV-a. Rok za izgradnju bunara je 60 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao.
Bušenjem, opremanjem i povezivanjem u sistem bunara B-1/1 u Bačkom Gradištu, koji će kaptirati slojeve bele vode na lokaciji sadašnjeg bunara žute vode, biće poboljšan kvalitet distribuirane vode tokom cele godine. Bez novog bunara deo Gradišta bi se i dalje snabdevao vodom  lošijeg kvaliteta tokom letnjeg perioda.

Zoran Grbić kaže da JP Vodokanal zasad ne planira povećanje cene vode (poslednja korekcija cene bila je pre oko dve godine), mada, prema njegovim rečima, cene Vodokanala su među najnižima u Srbiji.
U Vodokanalu u toku septembra predstoji i izbor direktora. Prema informacijama novinara Bečejskog mozaika, na konkurs za izbor direktora prijavio se samo aktuelni prvi čovek ovog preduzeća, Zoran Grbić.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci