Prekinut štrajk poštara: I bečejski poštari ponovo rade

  06 april 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zaposleni u dostavi Javnog preduzeća Pošta Srbije u Bečeju protestovali su od 27. marta do 1. aprila, pridruživši se kolegama iz Regionalnog poštansko-logističkog centra (RPLC) iz Beograda.

Štrajk je prekinut 1. aprila, jer je postignut dogovor sa predstavnikom Vlade Srbije. Zaposleni u pošti su obustavili štrajk nakon što im je, u razgovoru njihovih predstavnika s ministrom i potpredsednikom Vlade Nebojšom Stefanovićem, obećano ispunjenje dve trećine zahteva.

Njima neće za sada biti ispunjen zahtev o povećanju plata, ali će u aprilu dobiti jednokratnu pomoć, koja, kako prenose predstavnici štrajkača, neće biti niža od 20.000 dinara. „Učestvovaćemo u radu komisije – u novembru se donosi plan budžeta za 2020. godinu. Dobili smo čvrsta uverenja da će oni koji imaju plate ispod 40.000 kroz nivelaciju, to jest promenu koeficijenta, dostići možda čak i 50.000 dinara“, preneo je Vladimir Đokić iz Pošte Srbije.

Predstavnici štrajkača su, podsetimo, tražili da nema kazni za radnike koji su učestvovali u obustavi rada, jer su, kako tvrde, dobijali upozorenja da će ljudi ostajati bez posla ili biti prebačeni na niža radna mesta.

Dobili su uveravanja da se to neće desiti. Drugi zahtev koji su izneli je bio da se povećaju zarade koje, kako kažu, nisu povećavane deset godina, već su 2014. umanjene za 10 odsto. Radnici u štrajku su zatražili i povećanje broja zaposlenih u tehnologiji.

Dok je u bečejskoj pošti trajao protest, građani nisu bili u prilici da šalju post expres, dok su obična pisma u prvi mah bila prosleđena u Novi Sad, ali pošta u Novom Sadu ih nije slala dalje, niti ih je isporučivala, a potom ni pošiljke nisu „otputovale“ iz Bečeja. Bečejska pošta je ipak bila otvorena za vreme protesta, jer su šalterski službenici radili, a i poštari su isporučivali penzije na kućne adrese.

Zaposleni u pošti su 1. aprila prihvatili sve predloge koje je izneo potpredsednik Vlade i saglasni su sa prekidom štrajka i uspostavljanjem normalnog procesa rada, a svi koji su učestvali u štrajku dobili su garancije da neće trpeti posledice zbog stupanja u štrajk i da će biti obustavljeni postupci kažnjavanja koje je započelo poslovodstvo Pošte Srbije, piše u saopštenju Vlade Srbije. Kako je navedeno, dogovorom je bilo predviđeno da se do 4. aprila 2019. godine obavi raspodela drugog dela dobiti za 2017. godinu, a do 24. aprila raspodela prvog dela dobiti za 2018, i da se u roku od sedam dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje.

U pregovaračkoj radnoj grupi pored predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva i osnivača učestvovaće tri predstavnika zaposlenih sa sastanka sa predstavnikom vlade, i oni bi trebalo da rade na izmeni člana 42 Kolektivnog ugovora kako bi se raspodela sredstava iz dobiti od 2018. godine isplaćivala linearno.

Kako se u saopštenju dodaje sve dogovorene izmene trebalo bi da budu realizovane u roku od 10 dana od formiranja radne grupe koja bi takođe trebalo da Kolektivnim ugovorom predvidi pravni osnov za jednokratnu isplatu naknade materijalno ugroženim zaposlenima, i to minimalni iznos od 20.000 dinara.

Kako se još navodi, takođe bi trebalo da se sprovede analiza koeficijenta osnovne zarade, s tim da se tehnološka radna mesta više vrednuju, i da se preispita opravdanost pojedinih radnih mesta, poput velikog broja savetnika, zamenika i drugih dupliranih rukovodećih radnih mesta.

„Rok za analizu i dostavljanje izveštaja Vladi Srbije je novembar 2019. godine, a nakon toga bi Vlada preduzela mere u cilju uvećanja mase za zarade za 2020. godinu, uz reformu koeficijenta zarade“, dodaje se u saopštenju.
Dogovoreno je i da poslovodstvo preduzeća sve prijeme u radni odnos „stavi u svrhu tehnologije“, to jest, da ne prima zaposlene na kancelarijskim poslovima, navodi se u saopštenju

K.D.F.

Srodni članci

Više iz ove kategorije « Naslovi

Naslovi

Popularni Članci