Šta radi vlast? - Opštinska vlada o sopstvenom radu – od ozbiljnih do kopi-pejst izveštaja s pravopisnim greškama

  08 decembar 2017
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Članovi opštinske vlade – Opštinsko veće – su na funkciji pola mandata, nešto više od dve godine, jer su izabrani u leto 2016. godine, nakon lokalnih izbora iz vladajućih stranaka ili su vanstranačke ličnosti koje su predložile stranke na vlasti, SNS, SPO (danas POKS) i SVM i koalicioni partneri.

Prvi put u novijoj istoriji u Bečeju članovi Opštinskog veća treba da pišu mesečne izveštaje o radu kako bi informisali predsednika opštine o svojim aktivnostima i eventualnim rezultatima rada. Neki od medija u Bečeju, među njima i Bečejski mozaik, periodično su objavljivale informacije iz izveštaja o radu članova Veća i nakon izvesnog vremena postalo je jasno da u tim izveštajima ima više informacija o prisustvovanju svečanostima, seminarima i sednicama, nego o pravom radu, te je pre oko pola godine i predsednik opštine Dragan Tošić rekao da će napraviti presek rada većnika, jer ni on nije sasvim zadovoljan njihovim izveštajima. Međutim, do poboljšanja, bar u domenu pisanja izveštaja nije došlo, a izveštaji nekih od članova Veća od januara do kraja oktobra ove godine zaista ne „liče“ na ozbiljne izveštaje o radu, u brojnim izveštajima ima pregršt pravopisnih grešaka, jedan član Veća, recimo, ove godine je predao samo izveštaj o radu u januaru mesecu, nekoliko članova Veća kopira (kopi-pejst) veće delove svog izveštaja nekoliko meseci, te se stiče utisak da tri-četiri meseca rade iste poslove,  pojedini članovi lokalne vlade se bave drugim resorima, a ne onima koji su im dodeljeni itd.
Opštinsko veće danas ima 11 članova, osim 9 izabranih, član Veća je i predsednik opštine (predsednik Veća) i njegov zamenik. Od leta 2016. godine do početka decembra 2017. godine jednom je došlo do promena u opštinskoj vladi. Dejan Terzić je u septembru ove godine podneo ostavku pozivajući se na lične razloge, a na njegovo mesto je 3. oktobra na sednici Skupštine opštine izabran Nikola Džigurski.
Mesečne zarade većnika (osim onih koji se vode kao „volonteri“, ali i oni primaju naknadu) su oko 60.000 dinara, zavisno od godina staža itd.

Turizam

Redakciji Bečejskog mozaika su na pisani zahtev 20. novembra iz lokalne samouprave dostavljeni izveštaji članova Opštinskog veća od početka 2017. godine do kraja septembra meseca, a neki su predali izveštaje i za oktobar, dok Miomir Jelenić, član opštinske vlade zadužen za oblast turizma, ove godine je samo u januaru predao izveštaj u kom šturo navodi šta je u tom mesecu radio: „Konačni dogovor Opština Bečej-Čongrad radi podnošenja zahteva Fondu EU za dodelu finansijskih sredstava za realizaciju projekta Tiski vrbak; obeležavanje dana žrtava fašističkog terora iz 1942 godine; proslava dana Svetog Save; rad sa strankama; rešavanje aktuelnih pitanja“. O tome, da li je i ako jeste, šta je Jelenić radio od februara do kraja novembra, redakcija Mozaika nema podataka, jer ovaj većnik do 20. oktobra nadležnima u opštini nije dostavio izveštaje od februara naovamo.

Kultura

Za Jelenićem po dužini izveštaja ne zaostaju mnogo članovi Veća Čaba Štefaniga i Igor Kiš.
Štefaniga, koji je zadužen za oblasti kulture, civilnih organizacija i regionalne saradnje, recimo, u januarskom izveštaju o radu piše da je radio na IPA projektu, da je bio na sastanku komisije za raspodelu novca iz budžeta za nevladine organizacije, da je pratio rad civilnih organizacija, zatim i kulturne događaje, a radio je i u Opštinskom veću i u Skupštini opštine. U februaru je učestvovao na sastanku u Subotici u vezi republičkih konkursa (nije objašnjeno kakvih), radio je sa nevladinim udruženjima u vezi opštinskog konkursa i u komisiji za raspodelu novca, navodi i koordinisanje i organizacije izložbe slikara Tibora Šipoša, a kao u prethodnom, tako i u narednim izveštajima konstatuje da je pratio rad civilnih organizacija i kulturne događaje. I u martu mesecu je Štefaniga radio neke neopisane poslove u vezi konkursa za nevladin sektor, navodi i organizaciju svečanosti za 15. mart, piše o konferenciji Novosti u Evropskoj uniji, o koordinaciji i realizaciji dve pokretne izložbe Tibora Šipoša, nije međutim, jasno da li je Štefaniga organizovao pomenutu konferenciju i izložbu.  Štefaniga navodi Vojvođanski poljoprivredni forum 2017 u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, ne objašnjavajući ništa više, te se pretpostavlja da je bio učesnik na tom forumu, uprkos tome što je u Opštinskom veću zadužen za druge oblasti, a ne za poljoprivredna pitanja. Osim učešća na raznim skupovima, priredbama i sastancima, u izveštajima Štefanige ne navode se eventualni rezultati rada, recimo, da li je odobren IPA projekat opštine itd. Poslednji izveštaj Štefanige je iz septembra meseca.

Socijalna zaštita

Član Opštinskog veća Igor Kiš, zadužen za oblasti socijalne zaštite i evropskih fondova, u svom januarskom izveštaju piše da je taj mesec u potpunosti protekao u znaku IPA projekata (Srbija-Mađarska), opština Bečej je predala dva projekta, „Tiski vrbak“ i projekat za izgradnju pristaništa za čamce na obali Tise (ne navodi, međutim, da li je i na koji način učestvovao u izradi tih projekata). Objašnjava zatim da su na konkursu prekogranične saradnje iz Bečeja učestvovali i Krug intelektualaca „Braća Tan“, ali i Fondacija Poverelo koja upravlja Lurkohazom u Bečeju i Drljanu, te da im je pomogao u prikupljanju dokumentacije. „I naravno, pored toga, sam uredno učestvovao u radu Opštinskog veća, primao stranke, i rešavao tekuće probleme“, piše Kiš, ali ne navodi nijedan rešen „tekući problem“.
U februarskom izveštaju član opštinske vlade piše o sastancima u vezi sa korišćenjem metan gasa u opštini, o intenzivnom radu na projektu osnivanja centra za hemodijalizu, pripremanju međunarodne sportske konferencije u maju, pripremanju odlaska na turistički sajam u Budimpešti. U izveštaju o radu u martu Kiš ocenjuje da je prisustvovanje na međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti bilo više nego uspešno, ali ne navodi zašto to tvrdi. Izveštaji Kiša u aprilu i maju mesecu su identični, u dva izveštaja samo je jedna rečenica različita: u aprilu ta rečenica glasi: „Pripremanje međunarodne sportske konferencije u maju mesecu“, a u maju je donekle drugačija: „Organizovanje međunarodne sportske konferencije u maju mesecu“.
Najveći deo junskog izveštaja Kiša sadrži identične rečenice koje su napisane u aprilskom i majskom izveštaju, a sličan je slučaj i u julu i avgustu. Sudeći po tome, član Veća se 5 meseci bavio istim stvarima: „U aprilu (maju, junu, julu itd.; prim nov.) mesecu sam imao više sastanaka na temu iskorišćavanja metan gasa u Opštini Bečej. Sastanak sa rukovodstvom KUD Petefi Šandor, u vezi otkupa nekretnine i razvoja njihovih delatnosti. Pripreme za održavanje manifestacije za otvaranje novog trga, Dana Opštine Bečej i Szent Ištvan“… U junu se ovoj rečenici dodaje i Tanderbal i to traje do avgusta, s tim da proslava otvaranja novog trga nestaje iz rečenice u mesecu kad je ta manifestacija održana.
U septembru i oktobru i dalje se navode sastanci sa rukovodstvom KUD Petefi Šandor, u vezi otkupa nekretnine „i razvoja njihovih delatnosti“, s tim da je u oktobru kupovina nekretnine privedena kraju.
S obzirom na to da je Kiš zadužen za oblasti socijalne zaštite i evropskih fondova, nije jasno zbog čega u svojim izveštajima navodi pripreme za održavanje raznih manifestacija i sastanke za predstavnicima kulturnog društva, jer te stvari ne spadaju u njegov resor.

Verske zajednice

U izveštajima članice Veća zadužene za oblasti verskih zajednica i zaštite prava nacionalnih manjina Karoline Smieško pominju se kontakti sa predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, praćenje konkursa iz njenog resora, te, kako navodi, predložila je predstavnicima crkve da učestvuju na konkursima pojedinih fondacija. Osim navođenja protokolarnih prisustava na raznim svečanostima, priredbama i obeležavanjima istaknutih datuma, Smieško piše i da je „pratila“ izradu novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u organima i službama opštine Bečej, osim toga, „pratila“ je i propise „koji regulišu verske zajednice i položaj nacionalnih manjina i druge akte“. Navodi i da je primila na razgovor više građana i saslušala njihove probleme (januar). I februar je protekao u praćenju i sastancima u vezi sa konkursima. U martu Smieško navodi da je opština imala uspeha na jednom od konkursa za koji je predložila učestvovanje, naime, nadležni pokrajinski sekretarijat odobrio je 250.000 dinara za osposobljavanje zaposlenih u opštinskim strukturama da koriste jezik nacionalne zajednice koji je u službenoj upotrebi. Članica Veća je navela da je započela izradu odluke o osnivanju Saveta za međunacionalne odnose u opštini Bečej.
Deo njenog aprilskog izveštaja je maltene identičan martovskom, uz navođenje da je, recimo, učestvovala u organizovanju zajedničke proslave katoličkog i pravoslavnog Uskrsa, sastanku SKGO itd. I u maju je učestvovala na više sastanaka i pratila je konkurse, a u junskom izveštaju piše da je primila dopis sekretara crkvene opštine Bečej o učestalim provalama u parohijske domove, da je predala dopis opštinskom Savetu za bezbednost u kom je predložila Savetu „da se preduzmu određene mere radi otklanjanja navedenog problema“. Članica Veća ne izveštava o predloženim i eventualno preduzetim „merama“. Potom piše da je informisala članove Veća o dopisima predstavnika crkvenih zajednica u kojima su tražili novac od opštine i pominje crkvene zajednice iz opštine Bečej, ali i iz Kuršumlije, pa navodi da je predložila opštinskoj vladi da, ukoliko za to ima mogućnosti, odobri traženu pomoć, ne precizirajući o kom je iznosima reč i da li je opština finansirala crkve uprkos tome što je Srbija sekularna država. Smieško piše da je aktivno učestvovala u organizovanju kursa za osposobljavanje zaposlenih u Opštinskoj upravi da se koriste jezikom mađarske nacionalne zajednice. U poslednjem, oktobarskom izveštaju, članica Opštinskog veća piše da je podnela izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Mesne zajednice

Član opštinske vlade Đuro Kričković, zadužen za mesne zajednice, u svojim izveštajima pominje praćenje rada mesnih zajednica i sastanke sa njihovim predstavnicima, prisustvovanje sednicama Opštinskog veća i učešće na raznim skupovima i svečanostima, navodi da je za MZ Ivan Perišić predao projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju Zmaj Jovine ulice, vodio je razgovore sa sekretarima mesnih zajednica o konkursima, o rešavanju problema, učestvovao u organizovanju izbora za članove saveta MZ Radičević i Poljanice, u junu je učestvovao u rešavanju problema koji je prouzrokovan izlivanjem kanala u Bačkom Petrovom Selu, učestvovao u prikupljanju dokumentacije za konkurs za javne radove itd. Poslednji izveštaj Kričkovića je iz oktobra meseca.

Omladina i sport

Poslednji izveštaj člana Veća zaduženog za oblasti omladine i sporta Dejana Terzića je iz jula ove godine. Terzić od oktobra nije član Veća, a njegovo mesto zauzeo je Nikola Džigurski. Njegovi izveštaji o radu redakciji Bečejskog mozaika nisu dostavljeni, mada je novinaru Mozaika u telefonskom razgovoru rečeno da su redakciji dostavljeni svi izveštaji koje je zamenica predsednika opštine Dalila Dujaković primila do 20. novembra.
Terzić u svojim izveštajima pominje saradnju sa Savezom sportova na poboljšanju rada sa sportskim klubovima, kontakte sa pokrajinskim savezom, pomoć klubovima u izradi statuta i prilikom prikupljanja dokumentacije na konkurse. I Terzić izveštava o učešću na sportskim i humanitarnim događajima, sastancima sa nadležni-
ma u oblastima koje pokriva itd, pominje saradnju sa koordinatorom Kancelarije za mlade, organizovanje predavanja, takmičenja, merenje dece mlađeg školskog uzrasta u saradnji sa novosadskim FSFV, navodi i da je radio „na poboljšanju školskog sporta“...

Privreda i zaštita životne sredine

Dragan Kovačev, zadužen za oblasti privrede i zaštite životne sredine, u izveštajima od januara do kraja oktobra govori o sastancima sa predstavnicima carine i špediterskih firmi koji koriste poslovne prostorije u vlasništvu opštine, o razgovorima sa predstavnicima firme koja prodaje postrojenja za spaljivanje leševa uginulih životinja, tim pre što Bečej nije rešio pitanje otklanjanja životinjskog otpada. Cena postrojenja koja je potrebna našoj opštini je oko 250.000 evra, te je Kovačev predložio konkurisanje za taj novac kod domaćih ili stranih fondova. U januaru je usvojen  godišnji akcioni plan za zapošljavanje, predviđeno je ukupno 6 miliona dinara za četiri mere aktivne politike zapošljavanja. Kovačev je održao i sastanke sa predstavnicima potencijalnog investitora za izgradnju biogasnog postrojenja u industrijskoj zoni i postignut je dogovor o kupovini placa. Održan je sastanak sa privrednicima koji su zainteresovani da učestvuju u dualnom obrazovanju. Kovačev je, kao i ostali članovi Veća, prisustvovao protokolarnim događajima, skupovima, sednicama u Bečeju, Novom Sadu, Beogradu, a primao je i potencijalne investitore.
U julu je s predstavnikom firme MM99 iz Stare Pazove održao sastanak o izgradnji trgovinskog centra u Bečeju. „Dobio sam uveravanja da će se centar izgraditi bez obzira na situaciju Agrokora kao predstavnika Ideje koji se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima“, naveo je Kovačev. Podsetimo da je reč o nedavno porušenom objektu Univerzala u centru grada, međutim, izgradnja trgovinskog centra do početka decembra nije započeta.
Razgovarao je Kovačev u avgustu i sa predstavnikom firme „Prima haus“ iz Brvenika koji je, kako navodi, iskazao interesovanje za kupovinu „Velikog lovca“ iz stečajne mase Fadipa.
U julskom izveštaju Kovačev navodi: „Prilikom posete opštini Bečej primio sam predstavnike firme Ruski ofiss iz Novog Sada koji su se interesovali u ime potencijalnog investitora iz Rusije za projekat izgradnje banje u Bečeju pored termalnog izvora.“
U avgustu mesecu je Kovačev zbog ličnih razloga bio na godišnjem odmoru, a u septembru je inicirao izradu projekta za zapošljavanje i inkluziju Roma i drugih marginalizovanih grupa, jer je SKGO objavio poziv za podnošenje projekata, potom Kovačev izveštava da je koncept projekta dobro ocenjen i da predstoji detaljna razrada projekta.

Obrazovanje

Svetlana Vuletić, zadužena za oblasti obrazovanja, uprave i propisa, izveštava o radu na sistematizaciji radnih mesta u opštini, o izradi odluke za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, pregledu kolektivnih ugovora u ustanovama i javnim preduzećima, navodi da je učestvovala u rešavanju problema objekata u dvorištu MZ Bačko Gradište u vezi sa pravom korišćenja političkih organizacija i davanja u zakup trećim licima – inicirano je da se ti objekti prenesu u javnu svojinu opštine, održala je sastanak sa predstavnicima dečjeg vrtića u vezi povećanja plata od 6 odsto (za vrtiće nije odobren dodatni novac u masi plata, pa se javio problem odakle se može izvršiti povećanje plata a da se ne menja masa plata na nivou opštinskog budžeta). Radila je i na sprovođenju novog plana upisa u škole. Prisustvovala je sastancima sa pravobraniocima iz južnobačkog i severnobanatskog okruga kako bi se pokušao prevazići problem velikih odšteta zbog ujeda pasa lutalica. Vuletić je u izveštajnom periodu prisustvovala sastancima u vezi obrazovanja, propisa, svečanostima, seminarima, radila je na izmeni odluka  o osnivanju javnih preduzeća u vezi sa regulisanjem načina zaduživanja itd. Bila je na sastancima sa sindikatom opštine u vezi sa socijalnim davanjima, obavljala različite poslove u oblastima školstva i propisa (poslednji izveštaj Svetlane Vuletić dostavljen redakciji Mozaika je iz avgusta meseca).

Poljoprivreda

Najopširnije i sveobuhvatne izveštaje od januara do kraja oktobra meseca napisao je član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu i selo Anđelko Mišković (on je član Veća koji radi volonterski, ne besplatno, već je zaposlen u drugoj organizaciji). U izveštajima Mišković piše o sastancima sa predstavnicima firme koja prodaje peći za sagorevanje animalnog otpada, potom s predstavnicima poljočuvarske firme Link FTO u većinskom vlasništvu opštine (finansiranje te firme se skoro u celosti obavlja iz namenskih sredstava – novac iz poljoprivrede), te je razgovarano o mogućem povećanju izdvajanja za Link, tu su zatim i sastanci sa predstavnicima Link i Komunalac o tome ko bi trebalo da gazduje vetrozaštitnim pojasevima (upravljač je postao Komunalac), održani su sastanci s geometrom u vezi sa uvođenjem u posed poljoprivrednika koji su dobili zemlju po pravu prečeg zakupa na osnovu vlasništva nad zemljištem. Poslat je izveštaj Upravi za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede o potrošenom novcu za poljoprivredu za 2016. godinu. Zainteresovanom poljoprivredniku je dostavljena dokumentacija u vezi sa podizanjem farme, organizovana je serija reklamnih predavanja poljoprivrednicima, održan je sastanak sa predstavnicima Lovačkog udruženja iz Bečeja, predstavljen je javni poziv za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, održani su sastanci sa potencijalnim ulagačima kojima je dostavljen i spisak parcela koji su predmet zakupa na 30 godina. Konkursi Fonda za poljoprivredu su prosleđeni poljoprivrednicima, zadrugama i udruženjima u opštini, održano je predavanje o organskoj proizvodnji, rađeni su poslovi u vezi izuzimanja parcela od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Na zahtev opštine poljoprivredna inspekcija je posetila Bečej, a održan je i sastanak sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede u vezi sa izradom godišnjeg programa gazdovanja državnim poljoprivrednim zemljištem. Mišković piše i o prisustvovanju seminarima, o obučavanju strelaca za protivgradsku zaštitu (nema dovoljno strelaca), dogovoreno je da o najvećem broju protivgradskih stanica vode računa zaposleni u Link FTO.
Organizovano je predavanje o protivpožarnoj zaštiti, poslati su izveštaji nadležnom pokrajinskom sekretarijatu o stanju vetrozaštitnih pojaseva, održan je sastanak sa predstavnicima inostrane firme o učešću bečejskih poljoprivrednika u proizvodnji lešnika, urađena je analiza zemljišta, održani su sastanci sa pojedinim poljoprivrednicima iz Bečeja. U poslednjem, oktobarskom izveštaju Mišković navodi da je opština od Ministarstva poljoprivrede dobila saglasnost na infrastrukturu kada se parcele državne zemlje daju u zakup na 20 godina, započeto je iskopavanje otresišta, 15 poljoprivrednika je upućeno na stručnu ekskurziju u Italiju, a Mišković navodi da su i novinari pratili taj put, te se o tome očekuju tekstovi u medijima, ne navodeći o kojim novinarima je reč.

R.M.

Projekat „Odluke u ime građana 2017“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali