Škola „Bratstvo“: Čekaju se saglasnosti za nove razrede i stručni kadar

  01 septembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ u kojoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju u novoj školskoj godini pohađa 101 dete – 48 u osnovnoj školi i 53 u srednjoj školi, u objektu obrazovne ustanove u ulici Đure Jakšića.

Đaka prvaka ove godine u „Bratstvu“ nema.

U školi funkcioniše 18 odeljenja, dva više nego prošle godine, uprkos tome što do 1. septembra iz Ministarstva prosvete nije stigla saglasnost za otvaranje tri odeljenja, a škola ispunjava uslove za njihovo formiranje.

Nastava je u školi „Bratstvo“, kao i u tipičnim školama u Bečeju, skraćena, časovi traju 30 minuta, radi se u dve smene, a broj dece u odeljenjima varira od 4 do 10, rekao je direktor škole Zoltan Horvat.

On je istakao da je Vodokanal obezbedio školi sredstva za dezinfekciju, a maske za zaposlene i za decu čiji roditelji/staratelji ne mogu da nabave zaštitnu opremu su donacija lokalne samouprave. Pored toga, rekao je Horvat, škola raspolaže vizirima za đake koji iz zdravstvenih i drugih razloga nisu u mogućnosti da nose maske.

U školi „Bratstvo“ 1. septembra nije počeo da funkcioniše resursni centar za pružanje dodatne podrške deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom – naime, u centralnoj zgradi obrazovne ustanove pruža se podrška i deci koja ne pohađaju „Bratstvo“ – i direktor škole se nada da će rad biti započet naredne nedelje u obimu u kom je moguć, jer potrebe za dodatnom podrškom premašuju mogućnosti.

Naime, da bi se svakom detetu kome je potrebna, pružila podrška, potrebno je da se angažuje još 6 stručnjaka za rad u resursnom centru gde trenutno radi 9. Zahtev za dobijanje saglasnosti za rad još 6 osoba upućen je pre oko dva meseca nadležnom ministarstvu, međutim, odobrenje do 1. septembra nije dobijeno.

Direktor škole „Bratstvo“ Zoltan Horvat je rekao da se većina ličnih pratilaca đaka koji su dosad imali pravo na tu uslugu koju finansira lokalna samouprava, 1. septembra pojavila na poslu. Naime, pratioci do 1. septembra nisu potpisali ugovore o angažovanju.

K.D.F.

Projekat „Izazovi i dostignuća – obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju u školi `Bratstvo`“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali