ŠOSO „Bratstvo“: Škola kojoj se posvećuje malo pažnje

  30 decembar 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo” u Bečeju, u kojoj se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju, osnovana je 1967. godine.

Školske 1984/85. godine otvaraju se odeljenja za stručno osposobljavanje, za tekstilnu i metalsku struku, a kasnije i za poljoprivrednu.

U školi za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“, od 2008. godine radi i resursni centar za decu predškolskog i školskog uzrasta koja imaju problema sa govorom, čitanjem, pisanjem, mucanjem, usklađivanjem pokreta i orijentacijom u prostoru i vremenu.
Obrazovna ustanova u 2020/2021. godini ima 103 učenika u 18 odeljenja.

Škola „Bratstvo“ od 2008. godine radi i kao resursni centar za decu predškolskog i školskog sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, te je zato stručni kadar škole opterećeniji nego ranije, a deca kojoj je potrebna podrška neretko i mesecima čekaju na predviđene tretmane kod logopeda, psihomotrnog reedukatora, tiflologa itd.

Dodatnu podršku stručnjaka iz „Bratstva“ početkom decembra 2020. godine dobijalo je 140 učenika iz tipičnih škola, a osamdesetak učenika je ostalo bez podrške zbog nedovoljnog broja stručnjaka.

„Količina“ odobrene podrške takođe ne odgovara potrebama dece, jer se dešava da u brojnim slučajevima deci se pruža jedan tretmana nedeljno, a to je nedovoljno.

Još jedan od problema je i to što se tretmani u resursnom centru ne sprovode u toku školskog raspusta.

Opremljenost škole pomagalima i asistivnom tehnologijom je takođe na niskom nivou. Tek je početkom 2019. godine nabavljen savremeni logopedski set, koji je neophodan prilikom pružanja logopedskih tretmana.

Deca koja pohađaju školu „Bratstvo“, ali i nastavni kadar takođe se suočavaju s problemima, naime objekti škole (u centru grada i u drugoj mesnoj zajednici) ne odgovaraju potrebama dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Škola ne raspolaže senzornom sobom, mada je pre nekoliko godina započeto opremanje jedne prostorije senzornim elementima, a nema ni senzorno dvorište.

U nabavku asistivne tehnologije godinama nije ulagano.

Stručni kadar u školi nije dovoljan za potrebe sve dece.

U toku poslednje dve godine, međutim, vidljivo je nastojanje rukovodstva škole da poboljša situaciju u svim segmentima, međutim, taj proces je dugotrajan.

Pre dve godine najavljena je adaptacija objekta škole na teritoriji druge mesne zajednice, ali i objekta u centru grada, međutim, taj posao nije započet.

S obzirom na to da toaleti u obe zgrade škole nisu bili za humanu upotrebu (jedan od toaleta, recimo, nema plafon), a pod u takozvanoj zajedničkoj prostoriji propadao je pod nogama i nije bio bezbedan za korišćenje – u prethodnom periodu adaptirani su mokri čvorovi i takozvana zajednička prostorija u objektu škole u Dositejevoj ulici, ali toaleti u objektu u ulici Đure Jakšića su godinama u istom stanju – neuslovni su za korišćenje – u delu toaleta ne postoji plafon.

Školi „Bratstvo“ lokalna vlast i zajednica godinama posvećuju malo pažnje, doduše, s vremena na vreme pokreću se akcije organizacija, građana, Kancelarije za mlade opštine Bečej, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice, tipičnih škola kako bi se obezbedile igračke, kompjuteri, logopedski set, tableti, table za obrazovnu ustanovu, ali je to nedovoljno.

Škola nema igralište, a za decu sa smetnjama u razvoju bilo bi veoma korisno kada bi u dvorištu objekta postojalo inkluzivno igralište.

Na teritoriji opštine Bečej novcem s viših nivoa vlasti upravo se završava izgradnja tri dečja igrališta, međutim, nijedno u školi „Bratstvo“.

Tokom prethodnih godina u režiji JP Komunalac Bečej izgrađeno je nekoliko igrališta, takođe nijedno u školi „Bratstvo“.

Nova igrališta u gradovima i opštinama po pravilniku iz 2019. godine trebalo bi da imaju sprave koje su prilagođene potrebama dece sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom, međutim, nijedno igralište na teritoriji opštine Bečej, niti najnovija čija se izgradnja upravo završava, nisu prilagođena teže pokretljivoj deci.

Škola „Bratstvo“ prilikom budžetiranja takođe je bila na dnu liste među lokalnim školama.

Podsetimo da u opštinskom budžetu za 2019. godinu za ovu školu je planirano 6,6 miliona dinara, dok je najviše novca opredeljeno za funkcionisanje OŠ „Zdravko Gložanski“, 17,6 miliona dinara.

U budžetu za 2021. godinu za „Bratstvo“ je predviđeno 11,6 miliona, a najviše novca planirano je za OŠ „Sever Đurkić“, 32,6 miliona dinara.

B.M.
Projekat „Izazovi i dostignuća – obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju u školi `Bratstvo`“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali