Javna rasveta u opštini Bečej: Čekajući izveštaj o rekonstrukciji

  09 januar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Veći deo javne rasvete na teritoriji opštine Bečej rekonstruisan je do kraja marta ove godine u sklopu javno-privatnog partnerstva.

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu o rekonstrukciji i modernizaciji sistema javnog osvetljenja primenom mere uštede energije sa LED tehnologijom na teritoriji opštine Bečej, lokalna samouprava zaključila je početkom oktobra 2019. godine sa predstavnicima privatnog partnera „Keep light“ d.o.o. iz Beograda i „Esco Elios“ d.o.o. iz Novog Sada, a te dve firme su osnovale treću, zajedničku, „LED BČJ“. d.o.o. Beograd-Čukarica, koja služi „isključivo i samo za potrebe realizacije projekta javno-privatnog partnerstva“.

Ipak, nisu svi građani zadovoljni funkcionisanjem ulične rasvete, noćno osvetljenje se često kvari, dešava se da su pojedine ulice ili delovi ulica nedelju, pa i više dana u mraku, građani se žale i postavljaju fotografije mračnih ulica na društvene mreže.

U sklopu javno-privatnog partnerstva trebalo je da bude postavljeno oko 5.000 sijalica i tu rasvetu treba da održava firma „Keep light“ iz Beograda, a deo rasvete nije bio predmet partnerstva i to održava firma koju angažuje Javno preduzeće Komunalac.

Komunalac tvrdi da održava 627 svetiljki

Donedavno se nije znalo koliko sijalica održava Komunalac.

Naime, nakon više puta postavljenih pitanja i zahteva za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, iz Komunalca je stigao podatak da Komunalac na teritoriji opštine Bečej održava ukupno 627 svetiljki na sledećim lokacijama: u ulicama Miloša Crnjanskog i Zoltana Čuke 47, u Dositejevoj 37, na Trgu Čilag 26, na Trgu oslobođenja 52, u Svetozara Miletića, Svetozara Markovića, Hajduka Veljka i u Zmaj Jovinoj 162, u NOV, Školska, Glavna i Vuka Karadžića u Bačkom Gradištu 85, na pravoslavnom groblju 22, u Zelenoj od Zmaj Jovine do Šandora Petefija 91, u Zmaj Jovinoj od Zelene do Miloša Crnjanskog 33, na kružnom toku 20, u Kanalskoj 9 i u Goranskom parku 43.

Privatni partner opštine montirao 4.357 lampi

S druge strane, projektom javno-privatnog partnerstva bila je predviđena zamena 4.591 stare, neefikasne svetiljke novim LED svetiljkama i metal halogenim sijalicama, ali je novinarima prošle godine rečeno da će biti promenjeno 5.009 svetiljki na teritoriji opštine.

U pisanom odgovoru na novinarska pitanja, iz lokalne samouprave s kraja oktobra ove godine navodilo se da je na teritoriji opštine u sklopu javno-privatnog partnerstva montirano 4.357 lampi – u Bečeju 2.430, u Bačkom Petrovom Selu 1.175, u Bačkom Gradištu 458, u Radičeviću 102, u Mileševu-Drljanu 149, a naseljeno mesto Poljanica dobilo je 43 svetiljke.

„Trenutno se u magacinu nalazi 124 led lampe sa lirama različite dužine, 16 parkovskih led lampi i 91 kompleta za metalhalogene lampe. Jedna parkovska led lampa je naknadno montirana na zelenom korzou a jedna led lampa sa lirom je odneta na remont“, navedeno je u oktobru iz lokalne samouprave, ali nije saopšteno zašto su te lampe u magacinu.

Koliko košta održavanje rasvete?

Osim naknade privatnom partneru, za održavanje dela javne rasvete koji nije u sklopu javno-privatnog partnerstva – ukupno 627 svetiljki na teritoriji opštine – Javno preduzeće Komunalac plaća i u procesu javne nabavke angažovanoj firmi za održavanje.

Za održavanje javne rasvete je Komunalac 2019. godine sa firmom „Elektroliv“ Bečej potpisao ugovor na 6 miliona dinara (7,2 miliona sa PDV-om).

Sa istom firmom je 2020. godine, takođe za održavanje javne rasvete, potpisan ugovor vredan 2,08 miliona dinara (2,5 miliona sa PDV-om).

Recimo, u jednoj od ponuda te firme je navedeno da isporuka i zamena jedne živine sijalice 125 W Philips ili odgovarajuća košta (sa PDV-om) 558 dinara, te da je okvirna količina svetiljki 1.500 komada, da isporuka i zamena svetiljki AG-klasik-30 W-01 (fenjer), odgovarajući tipu AG-klasik-6V 420x760 mm, izliven od legure aluminijuma sa ojačanim stalkom od 6 segmenata i finalno bojen mat lakom crne boje, kao i kapa kandelabra, potrebna za zamenu u Goranskom parku, košta 18.500 dinara, okvirna količina je 5, itd.

„Rastegljivi“ rokovi

Na pitanje koji deo javne rasvete koji održava Komunalac nije bio u funkciji zbog kvara 21. oktobra ove godine (tada je Komunalcu upućen zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, na koje je odgovoreno tek 13. novembra), odgovoreno je da tada nije bilo u funkciji deo javne rasvete u Bečeju na mostu preko kanala DTD, u Bačkom Petrovom Selu u ulici Veljka Vlahovića, u delu ulice Petra Tašina od Veljka Vlahovića do Atile Jožefa u Bačkom Petrovom Selu i u ulici Ferenca Kiša i u delu ulice Bratstva – ukupan broj svetiljki je 33.

Iz Komunalca su naveli da su prijave o problemima evidentirani od 3 do 5 dana ranije.

Zanimljivo je da nazivi ovih ulica i lokacije nisu navedeni u listi ulica i lokacija koje održava Komunalac, a svi podaci su dobijeni iz Komunalca u odgovoru na zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Inače, Komunalac je u odgovoru na pitanje o vremenu otklanjanja kvarova na delu rasvete u nadležnosti Komunalca naveo da „izvođač postupa po pozivu naručioca po ugovoru u roku od 5 časova od prijema poziva za rad. Brzina kojom se kvar otklanja zavisi od brzine dijagnostike, a potom od složenosti problema. Kvarovi se otklanjaju tamo gde postoje“.

U toku 2019. godine je bilo 1.726 intervencija, a u 2020. godini 492 intervencije, saopštio je Komunalac 13. novembra.

Redakcija Mozaika je u oktobru mesecu kontaktirala i firmu „Keep light“ iz Beograda, koji u roku od 48 sati od trenutka prijave treba da otkloni kvarove s dela ulične rasvete koji je predmet javno-privatnog partnerstva.

U toj firmi osoba koja se javila na telefon je rekla da se ne događa da njena firma ne otkloni kvarove na javnoj rasveti u Bečeju najviše u roku od dva dana.

„Istog momenta kada dobijemo podatke o kvarovima, mi izađemo na teren, samo što je problem u tome, što je moguće, mi ne dobijemo na vreme, a iskreno da kažem, ne izlazimo na teren i ne proveravamo, nas opština obaveštava o kvarovima“.

Zasad bez izveštaja o učinku nove rasvete

O prvim rezultatima rekonstrukcije javne rasvete u sklopu javno-privatnog partnerstva javnost ne zna ništa uprkos tome što se u ugovoru o javno-privatnom partnerstvu navodi da „LED BČJ“ treba da do kraja maja podnese godišnji izveštaj Skupštini opštine o urađenom.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić sredinom novembra odgovorio je na pitanje da li je izveštaj podnet, s obzirom na to da još nije prezentovan odbornicima lokalnog parlamenta.

„Ne znam da li se to desilo, mislim da nije, ali to nije moglo ni da se desi u maju mesecu, u junu mesecu bili su izbori. Bili su raspisani već izbori i nismo želeli da u tom periodu imamo neku sednicu po tom pitanju. Dobiće, naravno, građani Bečeja izveštaj na prvoj narednoj sednici bečejskog parlamenta, ako to još nije dostavljeno skupštinskoj službi, a ako jeste, onda je to na njima da stave na dnevni red. Što se tiče javno-privatnog partnerstva, ja sam ponosan kao predsednik opštine na to što smo uradili. U opštini Bečej 30-40 odsto ulica nije imalo rasvetu i meni je drago sada kada se javljaju stanovnici Bečeja i kada prijavljuju jednu ulicu ili deo ulice ili deo grada koji trenutno nema rasvetu. Mi kvar otklonimo u što kraćem roku i oni opet imaju rasvetu. Nekada se dešavalo u celoj opštini, kada se prijavi kvar, da se čeka na popravku po mesec-dva dana, možda i manje, ali je na mnogo više mesta bilo rasvete koja je zahtevala mnogo više vremena kako bi se otklonili kvarovi“.

Od trenutka izjave predsednika opštine već je održana sednica Skupštine opštine, međutim, izveštaj o rezultatima rekonstrukcije javne rasvete nije bio na dnevnom redu.

Inače, građani opštine Bečej sve kvarove na rasveti treba da prijave Javnom preduzeću Komunalac.

K.D.F. (Tekst je objavljen 11. decembra u 812. broju Bečejskog mozaika)

Projekat „Odluke u ime građana 2020“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali