Suzana Đukić iz „Naše čuvarkuće“: Pratioci imaju radni odnos dok traje školska godina

  05 novembar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uslugu ličnog pratioca deteta u 2019. godini nije uspostavilo 33 odsto gradova i opština u Srbiji, a u čak 29 jedinica lokalne samouprave, kod kojih je ova usluga uspostavljena, pružaju je nelicencirane organizacije, što dovodi u pitanje kvalitet pružanja usluge, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), koji je objavljen u decembru 2020. godine.

U opštini Bečej od 2014. godine postoji usluga ličnih pratilaca, međutim, do ove godine, određen broj njih je radilo bez licence, a uslugu nije pružala licencirana organizacija nego Centar za socijalni rad/lokalna samouprava.

Od januara 2021. taj posao obavlja licencirana firma „Naša čuvarkuća“ iz Bečeja, svi pratioci, koji dosad nisu imali licencu bili na obuci.

Danas na teritoriji opštine Bečej radi 20 pratilaca i dvoje školske dece su na listi čekanja na pratioca.

Za uslugu lični pratilac deteta u opštinskom budžetu za 2021. godinu predviđeno je 13,5 miliona dinara. Za sada se ne zna koji iznos će biti planiran za lične pratioce u opštinskoj kasi 2022. godine, niti ko će od početka naredne godine da pruža tu uslugu, jer tada ističe jednogodišnji ugovor aktuelnog pružaoca usluge, firme  „Naša čuvarkuća“ d.o.o iz Bečeja.

Predstavnica „Naše čuvarkuće“ Suzana Đukić je rekla da je prethodnih skoro 12 meseci bilo raznih izazova.

- Svaki početak je težak, tako je i ovaj naš bio na neki način, mada usluga ličnih pratilaca je već postojala nekoliko godina unazad. Bila je pod pokroviteljstvom Centra za socijalni rad, a bili su plaćeni iz opštine. Ta primanja su bila mala, oko 15.000 dinara i bukvalno su sami roditelji tražili lične pratioce i među ličnim pratiocima imamo i ljude koji se možda nisu pronašli u tome. Kako smo prošli na konkursu opštine i dobili mogućnost da pružamo uslugu ličnih pratilaca za našu opštinu, sve ljude koji su bili angažovani kao lični pratioci preuzeli smo iz razloga da deca ne bi menjala pratioce. Možemo da kažemo da je bilo problema, napravili smo određene promene, ali ima još mnogo prostora da se prave promene u narednom periodu. Što se tiče položaja ličnih pratilaca, oni su kod nas prijavljeni, imaju redovan radni odnos dok traje školska godina. Imamo prekid za jul i avgust i krajem decembra do prve polovine januara. U tom periodu, početkom januara, biće sprovedena nova nabavka za narednu godinu, tako da ne znamo da li ćemo ponovo dobiti posao pružanja usluge lični pratilac deteta. Mi ćemo svakako konkurisati.

Problem je upravo to što se svake godine organizuje javna nabavka ili konkurs. Lični pratioci imaju minimalnu platu kao što je predsednik opštine i obećao pre nego što je vaša firma dobila posao, ali oni imaju dva prekida ugovora tokom godine: dva meseca letnjeg raspusta i jedan mesec tokom zime. To znači da tri meseca nemaju platu, niti mogu da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje za novčanu pomoć, jer ne rade u kontinuitetu 10 meseci. Da li se razmišljalo o tome da se taj problem prevaziđe, jer to znači da će pratioci pre ili kasnije potražiti drugi posao?

- Tako je. Oni mogu da se prijave u Nacionalnu službu za zapošljavanje, ali neće dobiti nikakvu naknadu. Što se toga tiče, razgovarali smo u nekoliko navrata sa predstavnicima lokalne samouprave i ukazali na taj problem, međutim, problem je budžet, sredstva koja opština treba da izdvoji. Mogu da kažem da zaista, u odnosu na prethodne godine, ove godine je izdvojena značajno veća suma novca, koja još uvek nije dovoljna da pokrijemo i te mesece u godini kada je letnji raspust. Tako bi usluga podrazumevala i to da deca zaista imaju mogućnost da idu na vannastavne aktivnosti za vreme raspusta, time bismo unapredili uslugu. Razgovarali smo u nekoliko navrata sa predstavnicima lokalne samouprave na tu temu i mislim da su i oni voljni da unaprede uslugu i da izdvoje veća sredstva, ali to sve zavisi od toga da li će u budžetu imati dovoljno novca da izdvoje veću sumu za ove namene.

Ove godine u budžetu opštine obezbeđeno je 13,5 miliona dinara za uslugu lični pratilac deteta. Sada u Bečeju postoji i lista čekanja na pratioce, toga dosad nije bilo ili nije javnosti saopšteno.

- Kada smo preuzeli uslugu početkom januara 2021. na listi je bilo 20 dece koja su imala potrebu za uslugom ličnog pratioca. Mi smo za tu decu obezbedili lične pratioce. Cena sata naše usluge bila je 600 dinara, u tih 600 dinara je ulazila plata ličnih pratilaca, plata stručnog lica, administrativnog radnika, troškovi kancelarije, bolovanja, zamene pratilaca kada su na bolovanju, dakle svi troškovi što se tiče zaposlenih i mi smo i tada, na samom startu, videli da nema dovoljno novca za celu godinu. Dnevno imamo 132 sata angažovanja pratilaca. Mi ćemo pružiti oko 1.600 sati usluge koje nećemo naplatiti za ovu godinu, ali smo, s obzirom na to da je ovo prva godina kada uslugu pruža „Naša čuvarkuća“, hteli da svako dete ima pratioca i da svako dete bar 6 sati ima pratioca, a tamo gde ima potrebe i 8 sati. Gledali smo da svu decu obuhvatimo i da pružimo i tu uslugu koju nećemo naplatiti. U međuvremenu su nam stigla rešenja iz Centra za socijalni rad za još dvoje dece kojima je potrebna usluga ličnog pratioca, međutim, oni su na listi čekanja, jer mi trenutno nemamo sredstva za to. Jedan roditelj nam se obratio za proširenje usluge, ali trenutno nismo u mogućnosti, jer smo ograničeni sredstvima. Imali smo i mnogo bolovanja, sada (razgovor je obavljen 30. septembra) imamo tri lična pratioca na dužem bolovanju.

Pretpostavljam da je to uglavnom zbog koronavirusa.

- Uglavnom. U prvoj polovini godine bilo je baš mnogo bolovanja, što kratkih, što dugih. Mi svaki put obezbeđujemo zamenu, sem u situacijama kada baš roditelj insistira da ako ne može da ide dosadašnji pratilac, on će u toj situaciji voditi dete, ali to je vrlo retko i stalno obezbeđujemo zamene da deca ne trpe ako je lični pratilac iz nekog razloga na bolovanju.

U kojim obrazovnim ustanovama rade pratioci?

- U Bačkom Gradištu dvoje dece ima pratioca, u Bačkom Petrovom Selu jedno dete, u školi „Zdravko Gložanski“ dvoje dece, u školi „Sever Đurkić“ takođe dvoje, u ŠOSO „Bratstvo“ 12 i u Gimnaziji jedno dete. Prošle godine je jedno dete imalo pratioca u predškolskoj ustanovi i ono je ove godine započelo školovanje. Veći broj učenika je iz viših razreda. Imamo i jednog roditelja koji ne koristi uslugu, mi smo bili voljni da je pružimo, dete je dobilo rešenje, obezbedili smo ličnog pratioca, započeta je saradnja, period upoznavanja i privikavanja, međutim, roditelj je onda odustao.

Šta će biti sa pratiocima u toku zimskog raspusta?

- Moraćemo da prekinemo ugovore, jer mi za ovu godinu imamo ugovor sa opštinom. Kako će biti za sledeću godinu, ne možemo da znamo, mada nema mnogo licenciranih agencija i firmi koje se bave tim poslom. Konkurisaćemo, nadam se da ćemo proći, jer smo tu, u lokalu.

Kakva prava imaju pratioci?

- Ove godine pratiocima ide radni staž, godišnji odmor je bio plaćen, imaju sva prava iz radnog odnosa.

- Da razjasnimo, koliko sati dnevno rade lični pratioci?

- Od 6 do 8 sati dnevno. Prošle godine, kada je bila onlajn nastava ili kada je bila situacija da su skraćeni časovi, realno su deca bila 2,5 sata u školi, mi smo možda imali dva-tri čoveka koji su radili kao lični pratioci i pomoć u kući, ali suština je da su dopunjavali – da imaju 8 sati rada. Mi smo gledali da ljudima dopunimo normu. Problem na koji nailazimo, pogotovo sada kada su se deca vratila u školske klupe posle korone, da pratioci zbog deteta ostanu dva-tri sata u školi, jer ne može dete da izdrži 6 ili 8 sati… Prošle školske godine svi su imali ugovor na 6 sati i ako su toliko vremena bili u školi i ako nisu. Pokušavamo da popravimo mnogo toga i napravili smo neke rezove u septembru koji nisu lako prihvaćeni, ali morali smo. To je suština, da ljudi imaju redovnu platu i da imaju platu cele godine da bi prihvatili da rade ovaj posao, ali treba da se radi kako treba. Mi smo od pratilaca tražili i lekarsko uverenje da su sposobni za rad sa decom, tražili smo službeno da nisu kažnjavani…

Neki od pratilaca su naveli da je problem upravo taj lekarski pregled, jer moraju iz svog džepa da plate čak dva puta godišnje, jer će od januara imati nove ugovore.

- U januaru neće morati, jer važi 6 meseci, ali mi zaista bez tog lekarskog uverenja ne možemo da zaposlimo čoveka, jer ne znamo da li je sposoban da radi sa decom.

Koliko novca lokalna samouprava plaća vašoj firmi mesečno?

- Mi svakog meseca fakturišemo koliko je usluge pruženo. Nije svaki mesec isti. Reč je o oko 1.200-1.300 do 2.000 sati mesečno, to je oko 1,5 miliona dinara, zavisi od broja radnih dana.

Kakva su prava roditelja u vezi sa uslugom ličnih pratilaca?

- Za svako dete imamo individualni plan. Drugačije je za svako dete, zavisno od njegovih potreba. Mislim da su pratioci koji rade duže vreme se čak mnogo više daju nego što im je posao. Imamo i onih koji bi mogli više i drugačije, ali tako je kako je.

R.M. i K.D.F. (Foto: Bečejski mozaik, pixabay.com)
Projekat „Van sistema bez ličnog pratioca – Prava dece sa invaliditetom u fokusu“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali