Prilagođeno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom: Potreba menja namenu?

  03 decembar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Ovog i ostalih dana u godini na izmaku i u godinama iza nas odrasli i deca sa invaliditetom suočavaju se sa brojnim problemima.

„Osobe sa invaliditetom, kao jedna od najosetljivijih društvenih grupa, svakodnevno se suočavaju sa brojnim problemima, od arhitektonske i informacione pristupačnosti, što je i dalje najveća prepreka, do povećanog rizika od siromaštva, otežane zdravstvene i socijalne zaštite, školovanja, zapošljavanja, itd“, saopštila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

U mnogim opštinama u Srbiji još uvek nije rešen problem nedostatka ličnih pratilaca i prevoz za decu sa invaliditetom, uprkos preporuci koju je poverenica uputila svim lokalnim samoupravama, piše u saopštenju.

U opštini Bečej takođe nije rešen prevoz dece sa telesnim invaliditetom.

Naime, deca sa telesnim invaliditetom u opštini Bečej i pre nego što uđu u zgrade obrazovnih ustanova u kojima se nalaze fizičke prepreke – treba da stignu do istih.

Njihovi roditelji ili staratelji koji imaju automobile lakše se snalaze, a oni koji nemaju prevozno sredstvo, u brojnim slučajevima su prinuđeni da idu peške, neretko s jednog kraja grada na drugi, jer kolica za osobe sa invaliditetom ne mogu da stanu u autobus, taksi ili neprilagođen kombi.

Prošle godine je postojala je nada da će problem njihovog prevoza biti rešen, jer je u februaru 2020. godine bečejski Centar za socijalni rad od Evropske unije dobio specijalno kombi vozilo pogodno za prevoz osoba sa telesnim invaliditetom.

Donacija Evropske unije vredna je više od 20.000 evra i ostvarena je u sklopu projekta „Sagradimo dom zajedno“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, a finansira Evropska unija.

To je jedini kombi ovog tipa u Bečeju.

Specijalno vozilo se, međutim, od februara 2020. godine do danas se ne koristi za prevoz dece sa invaliditetom, već je viđen u Poljanici, naseljenom mestu opštine Bečej, kao i ispred opštinske zgrade u toku jesenjeg raspusta u školama.

Pitanja o tome gde se to vozilo nalazi i zašto se ne koristi za prevoz dece sa telesnim invaliditetom od njihovih kuća do obrazovnih ustanova, 25. novembra je, na javnoj raspravi o nacrtu opštinskog budžeta za 2022. godinu, postavljena su predsedniku opštine Bečej Draganu Tošiću.

„Centar za socijalni rad je dobio to vozilo. Zašto smo iskoristili to vozilo za Poljanicu? Zato što se to vozilo nije koristilo u letnjem periodu, stajao je u Centru za socijalni rad, a opštini Bečej je bilo jeftinije da plati gorivo za to kombi vozilo da bi prevozilo decu i čak i stanovnike Poljanice, nego da angažuje autobus Bečejprevoza koji je znatno skuplji i onda smo rešili da to vozilo damo Poljanici, uveli su dva ili tri polaska do Bečeja. Na taj način smo izgubili vozilo za decu sa invaliditetom i mi smo konkurisali kod Ministarstva za socijalnu zaštitu za dobijanje jednog kombi vozila, očekujemo rezultate, nadam se da ćemo dobiti to vozilo. Konkurisali smo za kombi koji smo planirali da uvedemo na relaciji Poljanica-Mileševo-Bečej, jer bi bilo mnogo jeftinije nego da angažujemo autobuse Bečejprevoza. Ako se to ne desi do kraja ove godine, planiramo naredne godine da učestvujemo na nekim konkursima kako bismo dobili vozilo za Poljanicu i Mileševo, a ovo vozilo moramo vratiti Centru za socijalni rad. Ja ne znam ovog momenta zašto se ono ne koristi i zašto ne prevozi decu sa invaliditetom. To vozilo se inače nije koristilo za prevoz dece sa invaliditetom i pre nego što je otišlo u Poljanicu. Stajao je parkiran. Vratićemo to vozilo i biće korišćen za prevoz dece. Mislim da bi bilo dobro da se to vozilo, u toku leta bilo ponovo koristi za MZ Poljanica kada je smanjen broj polazaka autobusa u to naseljeno mesta. A potrebno je i tamo, i u Poljanici ima dece sa invaliditetom. To su ozbiljna pitanja“, rekao je Tošić 25. novembra.

Od tog dana do Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom vozilo nije vraćeno u Centar za socijalni rad, potvrđeno je iz ove ustanove, a redakcija Bečejskog mozaika je postavila pitanje i nadležnima u lokalnoj samoupravi o tome kada će kombi biti korišćen za prevoz osoba sa invaliditetom, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta nije dobila odgovor.

K.D.F.
Projekat „Van sistema bez ličnog pratioca – Prava dece sa invaliditetom u fokusu“ sufinansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali