Godišnje nagrade opštine: Priznanja za ustanove, preduzeće, školu…

  02 avgust 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Godišnje nagrade opštine Bečej za 2022. godinu 1. avgusta su na svečanoj sednici Skupštine opštine dodeljene Narodnoj biblioteci i Gradskom pozorištu u oblasti kulture, preduzeću „Kamenpromet“ u oblasti preduzetništva, Valerija Bartus i Ekonomsko-trgovinskoj školi u oblasti obrazovanja, Džudo klubu „Mladost“ Bečej u oblasti sporta i Jožefu Lukaču u oblasti civilnih organizacija.

Tri od sedam inicijativa za dodelu godišnjih nagrada podneo je opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara i odbornička grupa te stranke koja je deo vladajuće garniture u Bečeju. SVM je predložio Narodnu biblioteku, „Kamenpromet“ i Valeriju Bartus.

Inače, u predlogu SVM-a i u Službenom listu opštine Bečej potkrala se – neprihvatljiva – greška. Naime, za godišnju nagradu predložena je firma „Kamenopromet“, a ne „Kamenpromet“ kako zaista glasi njen naziv.

Dodelu godišnje nagrade Gradskom pozorištu predložio je magistar književnih nauka Zoran Subotički, za starešinu Odreda izviđača Jožefa Lukača njegov zamenik Robert Andruško i članstvo, za Ekonomsko-trgovinsku školu generacija bivših učenika škole, a za Džudo klub „Mladost“ Savez sportova opštine Bečej.

Osim njih za dodelu priznanja bili su predloženi profesor Dušan Opinćal (oblast istorijske nauke i stvaralaštvo, predložila ga je Turistička organizacija opštine Bečej), Edit Silađi (oblast novinarsko stvaralaštvo koju je predložio SVM, čiji je Silađi odbornica), Društvo za razvoj i promociju nauke „Pipeta“ (oblast nauke, inicijativu je podnelo Udruženje za razvoj i promociju nauke „Pipeta“) i Atletski klub Bečej (oblast sporta, inicijativu je podnela Sanja Gortva).

Komisija za dodelu priznanja u sastavu Dane Mandić, Đijanta Lovaš, Iva Kekić, Ferenc Tot, Balaž Serda i Ljiljana Dimić (dva poslednja člana nisu prisustvovala sednici) nakon razmatranja inicijativa predložila je da godišnje nagrade budu dodeljene navedenim pojedincima, ustanovama i sportskoj organizaciji.

Potom je odluka o dodeli godišnjih nagrada opštine donesena na sednici Skupštine opštine 20. jula, a plakete nagrađenima su dodeljene na svečanoj sednici lokalnog parlamenta 1. avgusta.

U obrazloženjima za dodelu priznanja navodi se da se nagrade dodeljuju Narodnoj biblioteci za „doprinos u razvoju i unapređenju kulture, obrazovanja, nauke i umetnosti. Narodna biblioteka – Bečej svake godine unapređuje usluge ka krajnjem korisniku i brine o očuvanju knjižnog fonda i kulturnog blaga lokalne zajednice. Narodna biblioteka je podrška svakom obliku obrazovanja i veoma je važna u mreži bibliotečko-informacionog sistema i osnov je za obrazovanje i edukaciju stanovništva naše lokalne zajednice tokom čitavog života“; preduzeću „Kamenpromet“ „radi očuvanja dugogodišnje porodične tradicije u pogledu obavljanja kamenorezačkog zanata i poslovanja preduzeća“; Valeriji Bartus za „doprinos u obrazovanju, očuvanju tradicije, sa lakoćom i ljubavlju prenosila je znanje deci, učila ih disciplini, istrajnosti, saosećanju i otvorenosti ideja“; Ekonomsko-trgovinskoj školi „u smislu nemerljivog doprinosa za lokalnu zajednicu u pogledu kvaliteta obrazovanja, uslova za održavanje nastave, sa vizijom u približavanju evropskim standardima i težnji da postane lider na tržištu obrazovanja, spremnosti da se okrene proširenju praktične nastave, sa posebnim akcentom na uslužne delatnosti i omogućavanju razvoja banjskog turizma na teritoriji opštine Bečej“; Gradskom pozorištu jer je „ustanova koja u kontinuitetu realizuje programe čiji su estetski dometi vrlo visoki, koja okuplja značajne stvaraoce iz regiona, na dinamičan način uključuje domicilno stanovništvo u kreiranje sopstvenog programa i produkcije. Zahvaljujući Gradskom pozorištu Bečej, pozorišna umetnost je podignuta na vrlo visok nivo. Nesebičan i kvalitetan rad sa decom i omladinom utiče da se ljubav prema pozorištu lako prenese“; Džudo klubu „Mladost“ za „izuzetno ostvarene sportske rezultate, očuvanje sportskog i takmičarskog duha, organizovanje brojnih edukacija, uspešnosti na evropskim i svetskim takmičenjima, što ukazuje i podatak da ove godine obeležavaju i jubilej 50 godina postojanja“ i Jožefu Lukaču za „značajan doprinos razvoju lokalne zajednice, dugogodišnje starešinstvo i rad u Odredu izviđača, volontersko angažovanje, nesebično zalaganje i razvijanje humanosti kod dece i ljubavi prema prirodi“.

K.D.F. (Foto: K.I.)
Projekat „Odluke u ime građana 2022“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali