Izgradnja kanalizacije u Bečeju: Iako su najavljeni, radovi još nisu započeti

  23 avgust 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izgradnja kanalizacije i prečistača u opštini Bečej još nije započeta, iako je u aprilu 2021. godine ministar finansija Siniša Mali na sednici Skupštine Srbije prilikom usvajanja rebalansa republičkog budžeta rekao da je država obezbedila 3,5 milijardi evra za izgradnju moderne kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda.

U prvom „paketu“ će opštine Bečej, Bačka Palanka, Priboj, Veliko Gradište, Babušnica i Bela Palanka dobiti ukupno 77,6 miliona evra za te projekte i ugovori se potpisuju u avgustu, kazao je Mali.

Nakon toga usledile su najave predsednika opštine Bečej i direktora JP Vodokanal o istoj temi, a između ostalog rekli su da je izgradnja kanalizacije u opštini i dva prečistača, u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, te rekonstrukcija prečistača u Bečeju vredan 30 miliona evra i da je novac za višegodišnji projekat obezbeđen iz republičkog budžeta, a početak ostvarenja tog velikog posla koji bi se radilo 3-4 godine u fazama, moglo bi da se očekuje krajem 2021. ili na proleće 2022. godine.

Do 10. avgusta 2022. izgradnja kanalizacije nije započeta.

Redakcija Bečejskog mozaika uputila je pitanja kod više nadležnih u opštini Bečej o tome da li je izrađena projektno-tehnička dokumentacija ili idejni planovi za kanalizaciju i prečistače, koliko novca i ko obezbeđuje za taj posao i kada bi se moglo očekivati izgradnja kanalizacije i prečistača, ali do zaključenja ovog broja novina samo je šefica Odseka za javne nabavke Jovana Topić odgovorila na njih.

Topić je navela da je lokalna samouprava organizovala nabavku za izradu idejnih rešenja, na osnovu kojih su ishodovani lokacijski uslovi.

„Ukupna procenjena vrednost radova je 5.540.856.865,95 dinara. Dalji koraci su sprovođenje javne nabavke po međunarodnim pravilima ugovaranja u skladu sa žutim fidicom za koje je nadležno Ministarstvo zaštite životne sredine. Sve dalje aktivnosti su u nadležnosti ministarstva koje je i obezbedilo sredstva za finansiranje projekta. Nemam informacije o vremenskim okvirima“, saopštila je Topić.

Inače, sadašnja pokrivenost Bečeja kanalizacijom po procenama iz JP Vodokanal je od 50 do 60 odsto. Merenjem je utvrđeno da treba još izgraditi oko 50 kilometara, a u naseljenim mestima praktično i nema kanalizacije, rekao je direktor JP Vodokanal Zoran Grbić u aprilu 2021. godine.

„Ovaj projekat podrazumeva i rekonstrukciju-dogradnju prečistača i rekonstrukciju postojećeg sistema u Bečeju, a takođe i u naseljenim mestima, što je ogromna investicija. Za naseljena mesta se predviđaju prečistači koji su manji od bečejskog, ali su prilagođeni za određeni broj stanovnika. Nadamo se da će biti postavljeni u Bačkom Petrovom Selu, Bačkom Gradištu, praktično u svim naseljenim mestima, a da ne moraju da se povezuju sa postojećim prečistačem u Bečeju, što je izuzetno skupo. Time bi cela opština bila pokrivena kanalizacijom. Ukupna vrednost investicije za Bečej i naseljena mesta je oko 30 miliona evra. U toku je priprema projektno-tehničke dokumentacije“, rekao je Grbić 2021. godine.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je prošlog leta izjavio da bi budući sistem kanalizacione mreže bio održiv i da bi se vodilo računa i o zaštiti životne sredine svako domaćinstvo će morati da se priključi na mrežu.

B.M. (Tekst je objavljen 12. avgusta u 853. broju Bečejskog mozaika)
Projekat „Odluke u ime građana 2022“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Naslovi

Popularni Članci

      

Specijali