U Bečeju nema nesuglasica: DS i SVM i dalje zajedno

  19 februar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tenzije između predstavnika Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara u Subotici su nedavno dovele do toga da je predsednik Skupštine grada Jene Maglai podneo ostavku, kao i članovi Gradskog veća iz SVM-a.
Ove nedelje trebalo je da se raspadne koalicija DS-a i SVM-a i u Senti (nakon zaključenja ovog broja Mozaika), gde je zatražena smena predsednika opštine iz SVM-a.
Postoji šansa za raspad koalicije SVM-a i DS-a i u drugim opštinama Vojvodine.

Naime, Jene Maglai, predsednik Gradskog odbora SVM-a u Subotici, izjavio je da nakon Sente očekuje da će se tenzije između SVM-a i DS-a pojaviti u Bečeju i u Čoki.
Bečejski predstavnici SVM-a i DS-a, međutim, tvrde da u ovoj opštini neće doći do raskida koalicije.
Član Opštinskog odbora DS-a i zamenik predsednika opštine Budislav Medurić je rekao da DS u Bečeju nema saznanja, niti ideje o raskidu koalicije sa SVM-om. „Mi smo nedavno, kada su ljudi iz Pokreta za Bečej ušli u Demokratsku stranku, razgovarali sa koalicionim partnerom SVM-om. Obavestili smo SVM o ovom događaju i o svojim namerama da želimo da participiramo sa većim kapacitetom u lokalnoj samoupravi, većim pravima i obavezama nego do sada, ali smo im isto tako rekli da to nije upereno ni protiv koga, pa ni protiv SVM-a. Ukoliko nam se politike i principi na kojima insistira lokalna vlast podudaraju, ne vidim razlog za prekid saradnje. Zavisiće to i od jedne i od druge strane“, rekao je Medurić, ali nije konkretizovao šta znači da DS želi veća prava i obaveze, samo je rekao da to znači veći kapacitet za odlučivanje.
Na insistiranje novinara da to podrobnije objasni, Medurić je rekao da to znači da „se raščišćava po svim nerazjašnjenim tačkama, da se problemi, tamo gde ih ima, rešavaju otvoreno i transparentno da bi lokalna samouprava bolje funkcionisala“.
I Peter Knezi, predsednik bečejskog odbora SVM-a i predsednik opštine, potvrdio je da u Bečeju nema govora o prekidu saradnje SVM-a i DS-a, mada, kako je rekao, teorijska mogućnost postoji svuda gde su SVM i DS u koaliciji.
„Mi smo u Bečeju u koaliciji od 2006. godine i sarađujemo na zadovoljavajući način, nemamo nesuglasica. Naravno, postoje teme gde imamo različite stavove, ali uvek se dogovorimo. Ne mogu da kažem čak ni to da u Opštinskom veću nadglasavamo jedni druge, do sada smo odluke donosili konsenzusom. Dakle, stvari su u redu, čak i posle pristupanja Pokreta za Bečej Demokratskoj stranci. Nema razloga da i dalje ne sarađujemo“, rekao je Knezi.
On je govorio i o tome da je u Bečeju specifična situacija, jer teško bi se mogla obezbediti odbornička većina u lokalnom parlamentu od 19 odbornika mimo predstavnika SVM-a.
Sadašnju odborničku većinu u Skupštini opštine čine DS sa 11 odbornika (4 dosadašnjih odbornika DS-a i 7 novih iz nekadašnjeg Pokreta za Bečej, jedan odbornik Pokreta za Bečej nije se učlanio u DS), Mađarska koalicija sa ukupno 13 odbornika (SVM ima 6 odbornika, DSVM 2 i DZVM 5, ali na glasove DZVM-a ostale članice Mađarske koalicije ne mogu da računaju u svakoj prilici), G17 Plus sa dva odbornika i LSV sa jednim odbornikom. Opozicione grupacije su Srpska sloga (radikali, Nova Srbija i DSS) sa 6 odbornika i partija „Kao jedna kuća“ sa dva, a ponekad su i odbornici DZVM-a u opoziciji.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija