Direktor Komunalca o parkiranju: Bez većih problema?

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Naplata parkiranja u Bečeju počela je 4. januara, a cena sata je 25 dinara.

Želja lokalnih vlasti, kada je doneta odluka o naplati parkiranja, je bila da smanji gužve u centru grada i da uvede red. Posle sedam dana rada sistema, parking servis Komunalca uspeo je u jednom: na parkiralištima u centru grada gde se obavlja naplata, nema više gužvi, čak su parkinzi u Zelenoj, Glavnoj i u ulici Braće Tan, pa i kod PIK-ove direkcije, u delu Novosadske ulice i Uroša Predića (kod Pogače) poluprazni.
Da li su Bečejci rešili da ne koriste automobile? Prema onome što se može videti u ulicama koje se graniče sa parking zonom i gde se ne obavlja naplata parkiranja, odgovor je negativan.
U Dositejevoj ulici i u ulici Danila Kiša kod pošte automobili su parkirani kao sardine, „puni“ su i parkinzi kod Doma zdravlja, kod autobuske stanice, u naselju 7 sekretara SKOJ-a...
Ovakva slika i ne čudi, jer ljudi koji ne žele ili nisu u mogućnosti da plate korišćenje parking mesta SMS porukom, nisu u mogućnosti da kupe karte za parking.
Eržebet Feher, direktorka Komunalca, je pre Nove godine najavila da će se prodaja karata obavljati u svim trafikama u centru grada, ali to za sada nije slučaj. Karte za parkiranje možete kupiti u poslastičarnici, pekari i knjižari! „Već od ponedeljka se karte prodaju na četiri mesta - u restoranu-poslastičarnici Largos, u knjižari Prizma, u trafici u Zelenoj ulici (preko puta kafića ’Peni Lejn’) i kod Letija. Svi ovi objekti označeni su crvenim nalepnicama na kojima piše: Ovde možete kupiti parking kartu. Trudićemo se da na još više mesta omogućimo prodaju karata“, rekla je Feher.
Na pitanje da li je po
njenom mišljenju „normalno“ da se karte za parkiranje kupuju u poslastičarnicama i pekarama, Feher je odgovorila da je Komunalac „ponudio vlasnicima bar deset objekata da prodaju karte, ali je samo njih četvoro pristalo na to. Ako neko neće to da prodaje, ja ne mogu da ih nateram na tako nešto“.
Kada je 4. januara počela naplata parkiranja, na šoferšajbnama automobila našli su se i leci kojima se građani obaveštavaju da je počelo plaćanje parkinga. Zanimljivo je da su leci bili odštampani samo na mađarskom jeziku. Na pitanje zašto nisu štampani dvojezični propagandni materijali, direktorka Komunalca dala je nejasan odgovor: „Bilo je posebnih letaka koji su odštampani samo na mađarskom jeziku i samo na srpskom jeziku, a bilo je i dvojezičnih. Možda je došlo do greške, ali namerno ništa nije rađeno. Možda je petnaest-dvadeset letaka podeljeno greškom samo na mađarskom jeziku, ali isto toliko je podeljeno samo na srpskom. Od ponedeljka delimo letke na oba jezika“.
Osim problema sa prodajom karata za parkiranje, neadekvatnih dimenzija parking mesta, nedostatka mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom, činjenice da su linije na pojedinim parking mestima u Zelenoj ulici već izbledele, Feher smatra da „većih problema nema. Pratimo ko plaća parking, a ko ne, vidimo na kojim parking mestima se više plaća, a na kojim manje. Od iduće nedelje ćemo onima za koje smo utvrdili da nisu platili za parkiranje slati opomene. Prvi put ih nećemo kazniti, samo ćemo ih obavestiti da su napravili prekršaj, ali od 20. januara počinjemo sa primenom kaznenih odredaba“.
Kazna za neplaćanje parkiranja (doplatna karta) iznosi 800 dinara.        

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija