U plivačkom klubu Bečej zadovoljni su rezultatima u 2009: Savladane su sve nedaće

  08 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Protekla godina bila je uspešna za Plivački klub Bečej. Takmičari ovog kluba, njih 150,  u 2009. godini nastupali su na domaćim i međunarodnim prvenstvima i mitinzima, kako u plivanju u dvadeset pet metarskim i olimpijskim bazenima, tako i u daljinskom plivanju. Osvojili su ukupno 249 medalja, 93 zlatne, 71 srebrnu i 85 bronzanih.

Od ovog broja u maratonskom plivanju na otvorenom Bečejci su osvojili 43 medalje (19-10-14). Klub je tokom prošle godine organizovao i pet zvaničnih takmičenja, a krajem decembra za članove kluba organizovana je tradicionalna „Dedamrazijada“.

- Godina za nama je bila veoma komplikovana i teška za plivački klub, ali i za ostale koji koriste bazen. Sedam meseci nismo imali tople vode pa smo bili prinuđeni da se snalazimo i trenažni proces obavljamo u drugim gradovima. Na putovanja smo potrošili ogromna materijalna sredstva, a za uzvrat nismo imali sjajne uslove za rad. Trenirali smo u jednoj stazi u kojoj je bilo i po devet plivača, treninzi su trajali po 45 minuta, što, naravno, nije bilo dovoljno za pravilan razvoj dece. Što se tiče osvojenih odličja zadovoljni smo jer smo po broju medalja među pet najboljih klubova u Srbiji, što nije mala stvar za Bečej. Deca su i pored loših uslova za rad tokom sedam meseci napredovala, popravila su svoja najbolja vremena i to nas raduje. Kada se sve što nam se dešavalo uzme u obzir, prošla godina i nije bila loša po nas, jer smo iz nje izašli još jači – rekao je Branislav Ivković, trener PK Bečej.

Početkom prošle godine šestoro-sedmoro talentovanih plivača iz najmlađe kategorije je napustilo klub. Koliko je njihov odlazak umanjio uspeh PK Bečeja u 2009.?

- Sigurno nam je ta činjenica oduzela deo uspeha, ali su to normalne stvari u sportu i ne treba se time mnogo opterećivati. Roditelji dece koja su napustila PK Bečej osnovali su novi klub i mi tu niti možemo, niti želimo da učinimo nešto. Sa njima imamo civilizovan odnos, zajedno koristimo bazen i to je sasvim normalno. Jeste da je posle njihovog odlaska naš podmladak ostao „prazan“, ali krenuli smo iz početka i za sada to dobro ide.

U 2009. PK Bečej je imao i jednog reprezentativca. Naime, Tamaš Farkaš je u novembru proveo 10 dana u kampu u Beogradu gde je trenirao sa najboljim plivačima Srbije ’94. i ’95. godišta. Koliko je to značajno za klub?

- Poziv u reprezentaciju našeg člana nam sigurno laska, a iskren da budem, lično sam bio iznenađen. Tamaš je talentovan plivač, ali zbog svih problema sa kojima smo se susretali prošle godine, nisam očekivao da bude pozvan u nacionalni kamp. Međutim, radom u Beogradu je opravdao poziv, a vreme provedeno sa najboljima iz njegove generacije je dobro uticalo na Farkaša.

Bečejska „Dedamrazijada“

Tradicionalno klupsko takmičenje „Dedamrazijada“ PK Bečej je organizovano 28. decembra na bazenu OSC „Mladost“. Na takmičenju je učestvovalo 90 plivača svih uzrasnih kategorija, a svi su pored medalja za nastup     od Deda Mraza dobili i novogodišnje pakete.

Kakvi su planovi kluba u 2010. godini?

- Pripreme za zimsku sezonu su počele nešto kasnije, opet zbog nedostatka tople vode koja je stigla tek u drugoj polovini oktobra. Zbog toga ne kukamo nego smo pojačali rad, obim treninga smo povećali za 30 posto, a intenzitet za 40 posto u odnosu na januar prošle godine. Očekujem da u ovoj godini sva deca nastave sa pravilnim razvojem, da postižu još bolja vremena, da konačno stasamo kao klub i zaboravimo na sve nedaće koje su nas pratile. Najbitnije će biti da se takmičimo u muškim i ženskim štafetama, bez rezultatskog imperativa. Štafete su oličenje snage kluba i na tome moramo raditi još više. Očekujem i da u reprezentaciju pored Farkaša bude pozvano još nekoliko naših plivača. Tu pre svega mislim na Roberta Šimona, Arona Šinkoviča, Marinu Matić i Šebešćena Šinkoviča.   

S. MaleševNaslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija