Izložba u Agenciji „Stajić“: Vojvođanski duh u keramici

  30 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U prostorijama Agencije „Stajić“ 17. decembra otvorena je izložba predmeta od keramike porodice Ranković iz Sremskih Karlovaca.
„...Guraju se Lale i Sose, gedže i trubači, traže mesto pored naših begešara i primaša, satovi sa tvrđave kucaju neko buduće i prošlo vreme, ribe se otimaju iz ruku alasa.

Jedna nana ispred konga čeka bracu da dođe iz crkve, pa da zakuvava supu, a on zap’o u bircuzu na samo još jednu... i svi oni, svečano doterani u nove ispeglane ‘aljine, čekaju nasmejane kupce da ih raznesu po svetu, kao vojvođanska košava...“, reči su kojima je Dragan Stajić predstavio Aleksandra i Branku Ranković i predmete koje proizvode u porodičnoj manufakturnoj radionici „Keramika Ras“. Dodao je još i da su sa zadovoljstvom prihvatili ponudu da naprave izložbu u Bečeju, „baš uoči Svetog Nikole i našim sugrađanima poklone šarene darove iz njihovog velikog kofera lepih umetnosti.“
Na izložbi su predstavljeni dekorativni predmeti od keramike (figurice, satovi, slike, grbovi, magneti...) koje porodica Ranković pravi više od dvadeset godina. O ovim predmetima je  govorio Vojin Reljin: „Aleksandar i Branka Ranković su se opredelili za ono čega mi najviše imamo, a to je zemlja. Izvanredno su objedinili formu, tematiku, dizajn, tehnologiju i napravili suvenire koji su karakteristični za naše predele i verno oslikavaju ovo podneblje. Njihovi suveniri imaju posebnu vrednost, jer su ručno izrađeni od autentičnog materijala“.
Aleksandar Ranković je rekao da izložba nije slučajno u Bečeju jer je iz Bečeja sve i krenulo zahvaljujući Veselinu Korovljevu, proizvođaču peći za keramiku, sa kojim porodica Ranković i danas sarađuje.
Izložbu je posetilo više od pedeset građana, kojima su na ulazu u prostorije Agencije „Stajić“ deljeni blokčići sa nagradnim brojevima, a igrom slučaja poklon „Keramike Ras“ je dobio predsednik opštine Peter Knezi.           

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija