Od Nove godine u javnim preduzećima: Smanjenje plata

  25 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštinska vlada je zbog uticaja ekonomske krize u julu mesecu predložila javnim preduzećima smanjenje plata direktora i zaposlenih, kao i smanjenje nadoknada za članove upravnih i nadzornih odbora.

Plate zaposlenih u javnim preduzećima trebalo bi da se smanje na visinu odgovarajuće kategorije zaposlenih u Opštinskoj upravi, a direktori ne bi trebali da zarađuju više od zamenika predsednika opštine čija je plata oko 73.000 dinara. Predloženo je i da upravni odbori smanje mesečne apanaže za 20 posto. Rok za ove „bolne“ rezove je 31. decembar, a o tome koliko je pojedinim direktorima bilo teško da se odreknu dela plate, govori i podatak da je dogovor između direktora javnih preduzeća i opštinske vlade o smanjenju postignut tek posle šest meseci natezanja.
„Dogovor je najzad postignut u ponedeljak i sada će svi zaposleni u javnim preduzećima imati slične plate kao i oni u Opštinskoj upravi, naravno po nivoima. Direktori će biti u ravni sa zamenikom predsednika opštine, zamenici direktora i stručnjaci sa sedmim stepenom stručne spreme će imati platu kao načelnici odeljenja u opštini. Svi direktori su dostavili listu osnovnih plata zaposlenih u ovoj godini, kao i listu plata koje će isplaćivati od 1. januara. Ima malih odstupanja, ali je sada razlika u odnosu na plate u opštini mnogo manja. Direktori javnih preduzeća će imati obavezu da od 15. februara, svakog meseca, dostavljaju opštini isplatnu listu za prethodni mesec. Uskladili smo i primanja članova upravnih i nadzornih odbora, vratili smo se na stari sistem od pre tri-četiri godine, pa će predsednici odbora imati 15.000 dinara, a članovi 10.000“, rekao je Peter Knezi, predsednik opštine Bečej.
Direktori javnih preduzeća su do sada imali osnovnu platu od oko 100.000 dinara (bez minulog rada, toplog obroka i regresa), osim direktora Vodokanala koji je imao platu od 78.975 dinara.
Posle smanjenja plata od 1. januara direktor Komunalca će imati osnovnu platu od 73.711 dinara, Stankoma 79.563, Toplane 79.870, a direktor Vodokanala 78.975 dinara. Međutim, i posle 1. januara direktori javnih preduzeća će mnogo više zarađivati od zamenika predsednika opštine. Naime, on ima platu od oko 73.000 dinara (minuli rad je uračunat) i to je pravi iznos koji dobija svakog meseca, jer zaposlena i postavljena lica u opštini ne primaju topli obrok i regres. Kada se na smanjene osnovne plate direktora javnih preduzeća doda minuli rad, topli obrok i regres opet se dobiju šestocifreni brojevi.
Doduše manji nego što su bili do sada.                                          

S.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija