Zaštita od gripa A H1N1: Vakcinacija i raspust

  18 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog epidemije novog gripa izazvanog virusom A H1N1 đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji od danas odlaze na prevremeni zimski raspust.

Učenici u Vojvodini su trebali da odu na zimski raspust 23. decembra, pred Božić, dok bi za đake u ostalim delovima Srbije raspust počeo sedam dana kasnije. Međutim, na osnovu odluke radne grupe koja prati stanje gripa u Srbiji, u utorak je saopšteno da će nastava u svim školama biti prekinuta od 21. decembra do 11. januara. Prvo polugodište za učenike u Vojvodini se nastavlja do 16. januara, a drugo polugodište počinje 18. januara, dok se za škole u ostalim krajevima Srbije prvo polugodište završava 22. januara, a drugo počinje 25. januara.
Epidemiolozi smatraju da je ova mera za sada dovoljna kako bi se usporilo širenje gripa, ali najbolja zaštita je ipak vakcinacija.
Iz bečejskog Doma zdravlja je saopšteno da je za Bečej predviđeno 900 doza vakcina, a vakcinacija prioritetnih grupa (hroničnih bolesnika svih uzrasta i trudnica od trećeg meseca trudnoće) počela je u četvrtak posle podne. Koordinatorka radne grupe za praćenje gripa u Bečeju, doktorica Biljana Baturan kaže da u proteklih nedelju dana nije bilo novih slučajeva oboljevanja od novog gripa.
U Srbiji je do 16. decembra, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, potvrđeno 485 slučajeva novog gripa, a od ove bolesti umrlo je 37 osoba.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija