Vandalizam na katoličkom groblju: U Bačkom Gradištu porušeno 46 spomenika

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U noći između 4. i 5. decembra vandali su porušili i oskrnavili 46 grobova na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu.

Uviđaj su u subotu obavili Borivoj Pap, istražni sudija Opštinskog suda u Bečeju, bečejski policajci i uviđajna ekipa Policijske uprave Novi Sad u prisustvu opštinske javne tužiteljke Marice Burić.
Uviđaj je trajao oko četiri sata i istražni sudija je konstatovao da je oštećeno 46 spomenika, česma za vodu i polomljen je drveni krst.
U toku dana policija je lišila slobode četiri maloletne osobe - M.I, B.O, R.Đ. i V.S. - iz Bačkog Gradišta i u večernjim satima, u pratnji roditelja, privedeni su istražnom sudiji Okružnog suda u Novom Sadu. Istražni sudija Ankica Kurjački saslušala je maloletnike, koji, mada im je maternji jezik mađarski, tokom saslušanja nisu želeli prevodioca jer dobro govore srpski.
Sudija Kurjački je izdala saopštenje u kojem navodi: „Osnovano se sumnja da su privedeni maloletnici počinili krivično delo ’povreda groba’ na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu, a trojica njih delimično su priznala delo koje im se stavlja na teret. Imajući u vidu sve okolnosti slučaja, njihov uzrast, socijalne prilike i odbranu osumnjičenih, za M.I. i B.O. određen je pritvor od osam dana“.
Za krivično delo „povreda groba“ prema Krivičnom zakoniku Srbije zaprećena je novčana kazna ili zatvor do godinu dana.
Rušenje spomenika na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu u subotu su osudili predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, koji su uz lokalne zvaničnike i posetili Bačko Gradište.
Pajtić je rekao da najoštrije osuđuje vandalski čin na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu: „Počinioci ovog sramnog krivičnog dela ugrožavaju mir i bezbednost svih građana Vojvodine i Srbije, jer rušeći nadgrobne spomenike unose pometnju i nemir neprimeren našem društvu. Ovakvi tužni događaji posebno teško padaju, jer se dešavaju u vreme kada je naša zemlja krupnim koracima krenula ka savremenim, civilizovanim društvima, ka Evropskoj uniji, u kojoj nam odaju priznanje za toleranciju, saradnju i razumevanje, oličene u pravima svih naših građana da čuvaju svoj jezik, pismo, kulturu i tradiciju. Vojvodina je uvek bila i ostaće primer napredne multinacionalne i multikonfensionalne sredine, jer se u njoj poštuju različitosti i ne gleda ko je koje vere i nacije. Tako će biti i ubuduće“, rekao je Pajtić.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši posetio je katoličko groblje u Bačkom Gradištu zajedno sa načelnikom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije generalom Mladenom Kuribakom. Egereši je istakao da osuđuje vandalski čin i da se saoseća sa porodicama čiji najmiliji počivaju na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu, kojima je, pored materijalne štete, ovim činom nanet i duševni bol.
„Naš cilj je da očuvamo mir i zajednički život svih nacionalnih zajednica u Vojvodini, pa tako i u Bačkom Gradištu. Smatram da MUP radi svoj posao, da treba podržati njihove konkretne korake na rasvetljenju ovog slučaja i apelujem i na pravosudne organe Republike Srbije da obave svoj posao. Molim građane za mir, kao i da ne zaborave da živimo u multinacionalnoj Vojvodini i da u takvoj Vojvodini moramo čuvati zajednički život i toleranciju“, naglasio je Egereši.
Peter Knezi, predsednik opštine Bečej, i Dušan Jovanović, predsednik Skupštine opštine, osudili su vandalski čin na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Osuda vandalizma

Savet Mesne zajednice Bačko Gradište osudio je vandalski čin rušenja spomenika na katoličkom groblju u Bačkom Gradištu. „Ovim putem izražavamo žaljenje svim licima koja su pretrpela štetu. Zahvaljujemo se državnim organima, pre svega policiji, na brzoj i efikasnoj akciji otkrivanja počinilaca ovog nedela, i tražimo da se istraga sprovede do kraja. Zahvaljujemo se svim sugrađanima koji su ostali mirni sačuvavši dostojanstvo, te nije došlo do ekscesa. Učinićemo sve da dosadašnji miran i skladan zajednički život građana našeg sela i dalje ostane onakav kakav je bio do sada, bez obzira na nacionalnu, versku i drugu pripadnost“, kaže se u saopštenju Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište.
I Opštinski odbor G17 plus je osudio vandalizam u Bačkom Gradištu. „Ovakvo divljaštvo ne pamti se u Bačkom Gradištu i svi meštani su s nevericom i zgražavanjem primili ovu vest. Opštinski odbor G17 plus Bečej najoštrije osuđuje ovaj suludi čin i istinski se saoseća sa svim ljudima kojima je naneta materijalna šteta i, još više,       nemerljiva bol. U višenacionalnoj sredini kakva je naša, ovakvi tragični događaji uvek imaju i taj dodatni nacionalni kontekst, pa su time za građane opštine Bečej  još strašniji i nose opasnost da naruše tradicionalno dobre međunacionalne odnose i skladan život građana različitih nacija i veroispovesti“, piše u saopštenju stranke. G17 plus naglašava i da će raditi na tome „da država stane na put nasilju i vandalizmu svake vrste donošenjem zakona koji će ove pojave najstrože sankcionisati, a da organi gonjenja maksimalno efikasno i najenergičnije sprovode svoja zakonska ovlašćenja, sa ciljem obezbeđivanja mirnog i bezbednog života svih građana“.

„U našoj opštini se do sada nikada nije desilo ovako nešto i zaslužuje najoštriju osudu. Pričinjena je velika materijalna šteta, ali je moralna nenadoknadiva. Porodice pokojnika čiji su grobovi oskrnavljeni sigurno pate, ali satisfakcija može da im bude što su počinioci pronađeni za samo dva sata. Pošto su svi počinioci mađarske nacionalnosti, izbegnuto je ono najgore, da slučaj dobije notu međunacionalne ili verske netrpeljivosti, što nije primereno našoj opštini. Ovom prilikom bih se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova čiji su pripadnici u rekordnom roku lišili slobode vandale, i na taj način umirili građane Bačkog Gradišta i nas u lokalnoj samoupravi. Premijer pokrajinske vlade Bojan Pajtić je prilikom posete katoličkom groblju obećao pomoć porodicama prilikom obnove spomenika i na tome mu se zahvaljujem“ rekao je Knezi.
Predsednik Skupštine opštine takođe je osudio vandalski čin četvoro maloletnika na katoličkom groblju i izrazio nadu da jedan eksces neće poremetiti miran suživot građana različitih nacionalnosti u Bečeju. „Građani Bečeja shvataju važnost tolerancije i mirnog suživota, to su vrednosti koje godinama negujemo. Nećemo dozvoliti da bilo ko bude remetilački faktor budućih perspektiva koje se otvaraju pred našom državom, a samim tim i opštinom Bečej. Uvek smo znali da pravim imenom nazovemo nosioce destruktivnih delovanja, a podsetiću da je lokalna samouprava javno osudila one koji su pre nekoliko godina kamenovali lokale građana albanske nacionalnosti“, rekao je Jovanović. On je rekao da će lokalna samouprava pokušati da nađe mogućnost i pomogne oštećenim građanima.  

S.M.


Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija