Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope: Obeležen 9. maj i u Bečeju

  11 maj 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Širom Evrope u sredu je obeležen 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije pet godina kasnije.

Ove godine obeležava se 73. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 68 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.
Ta dva važna događaja u istoriji Evrope, kao i svake godine, biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu.
U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.
Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom sveta organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput debata, koncerata i poseta.
Evropski pokret u Srbiji obeležio je Dan Evrope nizom manifestacija 9. i 10. maja u centru Beograda, kao što su Ulična akcija na Trgu republike, Filmsko veče na otvorenom na Cvetnom trgu i debata o aktuelnim izazovima EU u EU Info centru.
U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća. Ovogodišnjoj paradi u Moskvi prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.
Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.
Deklaracija je bila predlog da bivši neprijatelji, Francuska i Nemačka, uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.
Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.
U Bečeju je povodom 9. maja u organizaciji opštinske organizacije SUBNOR-a uz podršku lokalne samouprave u Domu penzionera upriličena svečana sednica povodom 70. godišnjice formiranja ove organizacije, Dana pobede i 73. godišnjice završetka Drugog svetskog rata i Dana Evrope i sećanja na „Šumanovu deklaraciju“.
Na svečanoj sednici povodom  tri značajna datuma uz prisustvo brojnih zvanica, zaslužnim institucijama i pojedincima, dodeljene su povelje i zahvalnice, a priređen je i prigodan kulturno-umetnički program.                         

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija