Devet noći bez javne rasvete: Mrak u ulicama u centru grada

  28 novembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Polumračne ulice u Bečeju i nisu neka novost, ali se do sada nije često dešavalo da uži centar bude u mraku sedam noći zaredom. Od prošlog utorka ulično osvetljenje ne radi u delu Zmaj Jovine ulice (od semafora do kapele), u ulici Braće Tan, na većem delu Pogače (rade samo svetiljke ispred Fadipove „bele kuće“), u okolini OSC „Mladost“ i hotela „Bela lađa“.

Slučajni prolaznici (oni koji ne mogu da izbegnu kretanje ovim delom grada) pomislili su da se radi o kvaru ili da je u pitanju rekonstrukcija mreže, međutim, radi se o sasvim drugoj stvari.
Naime, Stankom, koji je zadužen za održavanje javne rasvete u Bečeju, nije platio račune Elektrovojvodini za isporučenu električnu energiju, pa je ovo preduzeće jednostavno isključilo deo javne rasvete centra sa mreže.
Ovu informaciju potvrdio je i Zvonimir Stankov, direktor Stankoma: „U poslednjih šest meseci, zbog opšte besparice, dešava nam se da Elektrovojvodini neredovno plaćamo račune za struju. Oni nam šalju opomene, a sada su nam isključili nekoliko transformatora i zbog toga nema javne rasvete u nekoliko ulica. Poznato je da se budžet opštine ne puni kako je planirano i da ne možemo da podmirimo sve troškove. I nije u pitanju samo Elektrovojvodina, po raznim osnovama Stankom je trenutno dužan 6,2 miliona dinara“.
„Vazdušarinu“, iz koje se, između ostalog, plaća i održavanje javne rasvete, žitelji opštine Bečej uredno plaćaju, naplata je oko osamdeset procenata. Na pitanje kako je moguće da novac koji je namenski, ne postoji u budžetu, Stankov je odgovorio: „Transferi iz opštine prema nama su otežani i mi se trudimo da sredstva koja su građani uplatili za ’vazdušarinu’, i dođu u Stankom, međutim, to trenutno ne ide najbolje. Ipak, zajedno sa opštinom smo našli rešenje i dug za struju je plaćen“.

I prinudna naplata je odložena

Saldo računa Stankoma mogla bi da „popravi“ naplata dugova za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta od bečejskih firmi kojе Stankomu duguju više od 10 miliona dinara (PIK „Bečej“ oko pet miliona, OSC „Mladost“ oko tri, ali je ušao u reprogram, Fadip dva, i još nekoliko firmi sa manje od milion). Iako su u Stankomu najavili da će posle 1. jula krenuti u postupak prinudne naplate, to se još nije desilo. „Prema PIK-u ’Bečej’ je privremeno obustavljen postupak prinudne naplate, i ako bude potrebno, biće nastavljen posle Nove godine. To smo učinili, jer uvažavamo probleme u kojima se ovaj kombinat nalazi, i apel koji nam je menadžment uputio za odlaganjem naplate. OSC ’Mladost’ je ušao u reprogram duga, a ostali veliki dužnici su u stečaju“, rekao je Stankov.

Peter Knezi, predsednik opštine Bečej, koji je i izvršilac opštinskog budžeta, potvrdio je da je problem rešen: „Opštinsko veće je odobrilo 4,5 miliona dinara Stankomu za te namene, a koliko znam, dug za struju je plaćen Elektrovojvodini. Dugovanja prema ovoj firmi su bila 1,8 miliona dinara i dogovorio sam se sa direktorom Stankoma da se on u celosti plati. Takođe, od odobrenog novca treba da se plate i troškovi firme ‘Elektro Nađ’ koja održava javnu rasvetu u Bečeju. Dakle, problem je rešen, ostalo je samo da Elektrovojvodina priključi transformatore na mrežu“.
Do srede uveče u navedenim ulicama još uvek nije bilo javne rasvete.                                      

S.M.


Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija