Uzorkovanje zemljišta na teške metale u Bečeju: Nivo kadmijuma u dvorištima škola i vrtića iznad graničnih vrednosti

  23 jul 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U dvorištima centralne zgrade PU „Labud Pejović“, OŠ „Šamu Mihalj“ i OŠ „Petefi Šandor“ u Bečeju u junu mesecu izmerene vrednosti bakra u zemljištu u dvorištu centralnog objekta PU „Labud Pejović“ i kadmijuma u sva tri uzorka prelaze granične vrednosti prema Uredbi o graničnim vrednostima zagađujućih, štetnih i opasnih materija u zemljištu, objavljeno je u izveštaju o ispitivanju uzoraka zemljišta u navedenim obrazovnim ustanovama, koji je javnosti dostupan od pre nekoliko dana.

Vrednost bakra u dvorištu dečjeg vrtića je 56,72 (17,58 je merna nesigurnost), a granična vrednost je 36, dok je remedijaciona 190.
Vrednosti kadmijuma svuda prelaze granične vrednosti: u dvorištu OŠ „Petefi Šandor“ je 5,34 (merna nesigurnost je 1,92), u dvorištu OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju je 6,74 (merna nesigurnost je 2,43), a u dvorištu dečjeg vrtića je 4,35 (merna nesigurnost je 1,57). Granična vrednost kadmijuma je 0,8 mg/kg apsolutno suve materije, a ukoliko dospe do 12, potrebna je remedijacija tog prostora.
Uzorkovanje zemljišta, između ostalog i na prisustvo teških metala, u dvorištima centralne zgrade PU „Labud Pejović“, OŠ „Šamu Mihalj“ i OŠ „Petefi Šandor“ u Bečeju predstavnici Instituta vatrogas – laboratorija iz Novog Sada uradili su 13. juna.

Vrednosti teških metala u zemljištu u dvorištima OŠ „Šamu Mihalj“ (kadmijum) i u centralnom objektu PU „Labud Pejović“ u Bečeju (kadmijum i bakar) i prošle, 2017. godine, prešle su granične vrednosti prema Uredbi o programu sistemskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa, te je bilo potrebno ponovno uzorkovanje da bi se utvrdilo da li je u međuvremenu došlo do promena.

U izveštaju Instituta vatrogas – laboratorija iz Novog Sada o ispitivanju uzorka zemljišta u dvorištima OŠ „Šamu Mihalj“ i u centralnom objektu PU „Labud Pejović“ iz avgusta 2017. godine konstatuje se da izmerene vrednosti bakra u uzorku koji je identifikovan kao uzorak iz zemljišta centralnog objekta predškolske ustanove i kadmijuma u uzorcima predškolske ustanove i škole „Šamu Mihalj“ prelaze granične vrednosti prema Uredbi o programu sistemskog praćenja kvaliteta zemljišta, indikatorima za ocenu rizika od degradacije zemljišta i metodologiji za izradu remedijacionih programa. Vrednost kadmijuma u dvorištu OŠ „Šamu Mihalj“ bila je 7,11 (merna nesigurnost je plus/minus 2,56), a kadmijuma u dvorištu Predškolske ustanove „Labud Pejović“ 5,66 (merna nesigurnost je plus/minus 2,04). Granična vrednost je 0,8 mg/kg, a to znači da u oba uzorka zemljišta vrednosti kadmijuma višestruko prelaze graničnu vrednost. Osim kadmijuma, u dvorištu centralnog objekta dečjeg vrtića povećana je i vrednost bakra, izmerena vrednost je bila 62,45 (merna nesigurnost je plus/minus 19,36), a granična vrednost je 36.

Načelnik Opštinske uprave Zoran Kovač je prilikom uzorkovanja zemljišta rekao da će se utvrditi da li ima značajnijih razlika u odnosu na prošlu godinu, te da će opština da traži mišljenje Instituta vatrogas u vezi dobijenih referentnih vrednosti s predlogom mera. On je dodao da ukoliko dođe do potrebe preduzimanja mera u cilju zaštite zdravlja stanovništva, lokalna samouprava će se obratiti Savetu za zdravlje opštine Bečej da preko Doma zdravlja i viših instanci u oblasti zdravstva, kao što je Ministarstvo zdravlja, predloži koje mere je potrebno preduzeti u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija