Za kraj Dečje nedelje: U centru pažnje nasilje nad decom – ono se ne dešava u vakuumu

  11 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dečja nedelja okončana je prošlog petka šarenom manifestacijom na gradskom trgu čiji su glavni junaci bili mališani, igrali su se, stvarali u kreativnim radionicama, prodavali i razmenjivali igračke, plesali, slušali muziku i tu se nije videla tamna strana priče o deci: nasilje nad i među decom.

Naime, moto Dečje nedelje bio je upravo „Moje je pravo da živim zdravo i srećno – za odrastanje bez nasilja“, te je tokom nedelje organizovana i panel diskusija u Narodnoj biblioteci o nasilju nad i među decom. Učesnici razgovora bili su predstavnice i predstavnici obrazovnih i ustanova kulture, Centra za socijalni rad, Saveta za bezbednost lokalne samouprave, Kancelarije za mlade opštine Bečej, policije, sudstva, udruženja građana i Igor Jurić, osnivač fondacije „Tijana Jurić“ iz Subotice.
Podaci o nasilju nad i među decom ne ohrabruju: na teritoriji opštine Bečej u svakom drugom predmetu u Osnovnom sudu ima elemenata nasilja. Statistika govori i da su 60 odsto žrtava nasilja deca i maloletnici. U Centru za socijalni rad 2017. godine imali su podatke (evidentirani slučajevi) o 21 maloletnoj žrtvi nasilja.

Više od 80 procenata srednjoškolaca je prošle godine makar jednom bilo izloženo nekom od rizika na internetu, pokazuju istraživanja, a osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić je rekao da fondacija u narednom periodu namerava da se intenzivno bavi ovim problemom i izrazio je nadu da će 2019. godine postati deo međunarodne mreže za prijavu i uklanjanje štetnog sadržaja na internetu. Jurić je najavio velike projekte fondacije u narednim godinama čiji će cilj biti menjanje sistema u Srbiji kako bi se bezbednost dece podigla na viši nivo.

Na panel diskusiji je konstatovano da se mora raditi na prevenciji nasilja, da je potrebno na vreme prepoznati nasilje i da sistem učini sve da nasilje bude sprečeno, da se u borbu protiv nasilja moraju uključiti svi akteri lokalne zajednice koji treba međusobno da sarađuju, a istaknuta je i ključna uloga roditelja u prepoznavanju žrtve nasilja, odnosno nasilnika.

Bilo je reči i o vršnjačkom nasilju koje se ne prepoznaje i ne prijavljuje u velikom broju i na koje se kasno reaguje, kao i o psihičkom nasilju, koje deca u najvećem broju slučajeva ne prepoznaju.

Najvažnije je shvatiti da se nasilje ne dešava u vakuumu, već je deo specifičnog društveno-ekonomskog i istorijskog konteksta i oblikuju ga brojne društvene, ekonomske, institucionalne i kulturne determinante, a to je konstatovano i u nacionalnom  izveštaju „Nasilje prema deci u Srbiji“ (UNICEF) iz 2017. godine u kom se navodi da „pogled na situaciju vezanu za nasilje pruža sumornu sliku života mnoge dece u Srbiji. Deca su u svim kontekstima izložena nasilju, od porodice do škole, od digitalnog prostora do šire zajednice. Okružena su brojnim počiniocima nasilja, od roditelja, preko vršnjaka, do stručnih lica koja bi trebalo da pružaju podršku razvoju dece (nastavnici, treneri itd.). Ako želimo da stvorimo sistem koji će obuhvatati više od same zaštite dece koja doživljavaju nasilje, ako želimo da suzbijemo nasilje u svim njegovim različitim pojavnim oblicima i različitim okruženjima, potrebno je da intervencije budu usmerene u odnosu na ključne uzroke nasilja“.

Osim o neophodnosti obezbeđivanja okruženja za decu bez nasilja, Dečja nedelja bila je posvećena i humanosti. Prvog dana oktobra uručeni su paketi pomoći Centra za socijalni rad, Predškolske ustanove „Labud Pejović“ i Društva prijatelja dece opštine trima socijalno ugroženim porodicama sa teritorije opštine, a deca su u predškolskoj ustanovi i školama od 1. do 4. oktobra donirala školski pribor, garderobu, obuću i igračke mališanima kojima je to potrebno. Prikupljeno je više od 300 kilograma potrepština za decu, a donacije će biti podeljene do kraja godine.

Poslednjeg dana nedelje posvećene deci, 5. oktobra, dodeljena je i lenta „Građanka po meri dece“ novinarki Bečejskog mozaika Kristini Demeter Filipčev, po izboru LPA za decu, koja je istakla da priznanje pripada deci opštine Bečej, pre svega nevidljivoj i marginalizovanoj deci o čijim problemima Bečejski mozaik više od 10 godina kontinuirano piše.

Uprkos tome što je Dečja nedelja okončana, tek predstoji izbor „Naj, naj Dečja nedelja“: organizacije ili institucije koje žele da osvoje tu titulu treba da do 22. oktobra pošalju organizatorima prezentaciju realizacije Dečje nedelje.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija