Izbušen novi bunar u Bačkom Gradištu: Gradištanci će imati kvalitetnu vodu za piće

  12 oktobar 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bačkom Gradištu je upravo izbušen bunar bele vode u dvorištu pre četiri godine zatvorenog objekta dečjeg vrtića. Bunar je dubine 90 metara, kaptira vodonosni sloj od 67-85 metara i očekuje se da će obezbediti 12 litara vode u sekundi, a to garantuje da u letnjem periodu građani Bačkog Gradišta neće imati problema u snabdevanju vodom, te se neće uključivati takozvani žuti bunar, s kog je voda neadekvatnog kvaliteta.

Novi bunar će se opremiti elektroormarom sa frekventnom regulacijom, automatskim dozirnim sistemom dezinfekcije vode i novom hidromašinskom opremom.
Posao izgradnje bunara je u postupku javne nabavke dobilo preduzeće „Geoing group“ iz Beograda, ugovorena vrednost radova je 13,05 miliona dinara bez PDV-a. Posao je započet 5. oktobra, a rok za izvođenje je 60  kalendarskih dana.

Danas je predsednik opštine Dragan Tošić obišao radove na izgradnji novog bunara kako bi se informisao o napredovanju posla.
On je rekao da je vrednost novog bunara u Bačkom Gradištu 15,7 miliona dinara, a finansira ga Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u saradnji sa opštinom: 9,1 milion dinara je obezbedio sekretarijat, a 6,6 miliona lokalna samouprava.

„Ovaj bunar je veoma značajan za građane Bačkog Gradišta, jer je u letnjem periodu bio loš pritisak vode u tom naseljenom mestu. Kada novi bunar bude počeo da funkcioniše, svi građani Bačkog Gradišta će imati kvalitetnu, mikrobiološki i hemijski ispravnu vodu za piće, jer je i s tim bilo problema. Nadam se da će svi radovi biti završeni u ugovorenom roku“, rekao je Tošić.

Naselje Bačko Gradište snabdeva se vodom iz dva „bela“ bunara koji su opremljeni frekventnim regulatorima vođenim po zadatom pritisku i imaju automatski dozirni sistem dezinfekcije vode sa proizvodnjom oksihlora na licu mesta elektrolizom omekšane vode i rastvorene soli.

U letnjem periodu, kada je povećana potrošnja vode, količina vode iz bunara bele vode nije bila dovoljna, pa je JP Vodokanal bio prinuđen da pusti u rad i treći, „žuti“ bunar. „Žuta“ voda je remetila sistem vodosnabdevanja zbog velike količine gasova i svog fizičko-hemijskog sastava.

Tošić je danas najavio i nova ulaganja u kanalizacionu i vodovodnu mrežu u opštini Bečej, reda veličine oko milion evra, kao i skoro puštanje u rad vodovoda u Bačkom Petrovom Selu, koji se gradi godinama.

K.D.F. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 19. oktobra)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija