„Novi Sad otvara vrata“: Evropska prestonica mladih 2019.

  12 januar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom mladih za 2019. u konkurenciji gradova poput Amjena, Mančestera i Peruđe. Grad je predstavio projekat "Novi Sad otvara vrata", koji predstavlja pozivnicu mladima da se aktivno uključe u sopstveni razvoj i postanu samostalni.

Nakon što je bio nominovan, Novi Sad je bio domaćin generalne skupštine Evropskog omladinskog foruma od 22. do 24. novembra 2018. Događaj je okupio preko 250 predstavnika iz cele Evrope koji su razmenili najbolje prakse i iskustvo te razgovarali o politikama koje se tiču mladih i omladinskih organizacija.

"Čestitam Novom Sadu na tituli jer ona potvrđuje važnu ulogu grada koji je otvoren ka svetu i Evropi. Ovaj grad će biti i prestonica kulture 2021. To potvrđuje da će mladi u Srbiji oblikovati evropsku budućnost ove zemlje... Biti proglašen za omladinski centar Evrope je čast, izazov i izvanredna prilika", izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Inicijativa Evropska prestonica mladih 2019. je proglašena inicijativom od nacionalnog interesa kojom se dopunjuje proces pristupanja Republike Srbije EU.

Titulu dodeljuje Evropski forum mladih (organizacija civilnog društva EU) gradovima koji pokažu najveću posvećenost aktivnom učešću mladih, razvoju lokalnih omladinskih politika, čime se oni povezuju sa procesima na evropskom nivou kroz koje se radi na očuvanju evropskih vrednosti. Odabranim gradovima se na godinu dana pruža prilika da kroz različite programe predstave kulturni, društveni, politički i ekonomski život grada te razvojne programe usmerene ka mladima.
Kako je krajem decembra najavio tim OPENS2019, titula će biti proslavljena 26. januara. Svečanost počinje ceremonijom otvaranja u novosadskoj Sinagogi nakon čega se velika proslava nastavlja uz žurku u Velikoj sali SPENS na kojoj će nastupiti prestižne svetske, regionalne i domaće muzičke zvezde.

Izvor: Euroactiv, EU info centar, OPENS2019

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija