Gradsko pozorište: „Dok čekamo Godoa“

  21 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na sceni Gradskog pozorišta u Bečeju u subotu, 23. februara,biće izvedena predstava "Dok čekamo Godoa" u produkciji novosadske pozorišne trupe "Otelotvorenje"u režiji Vukašina Ranđelovića.

Rađena po motivima jedne od najpoznatijih svetskih (anti)drama "Čekajući Godoa" Semjuela Beketa, predstava je imala premijeru prošle godine u Srpskom narodnom pozorištu a jednoglasnom odlukom žirija, u sastavu glumica Anica Dobra, reditelj Nikita Milivojević i dramska spisateljica Maja Todorović, osvojila je "Zlatni list" za najbolje ostvarenje trećeg Jesenjeg pozorišnog Kustendorfa,

"Vrlo autentična, zanimljiva, duhovita i emotivna predstava, kojom vlada talentovan, kompaktan i ujednačen glumački ansambl i uspeva da jednu inače ne tako jednostavnu dramu prilagodi svojoj generaciji i ponudi novo promišljanje teksta." – obrazložio je žiri.

Reč reditelja Vukašina Ranđelovića: „Demistifikujući predrasude vezane za samo delo, razotkrivajući naizgled besmislene situacije i ulazeći u svet apsurda uočili smo koliko je, isti, sveopšte prisutan danas i ovde. Ne određujući tačno mesto i vreme dešavanja, omogućili smo sebi da dopremo do suštine onoga čime se pisac bavio u delu – nestalnošću ljudskog duha. Živeći i stvarajući u svetu punom kontradiktornosti mi uporno tragamo za pravim odgovorima, imamo grozničavu potrebu za njima. Beket pruža najiskreniji odgovor – pravog odgovora nema. On svojim delom čini da se zapitamo nad svojim postojanjem i uočimo koliko smo prolazni, na jedan veoma tragikomičan način, da objašnjenja za pojmove kao što su sloboda, vreme, svrha, istina, ljubav mogu biti isključivo lični i za svaku osobu drugačiji. Beket čini da pogledamo dalje i šire, ne u budućnost, već sada i ovde. Vreme se nikada neće zaustaviti, noć će neizostavno pasti, na nama je odluka hoćemo li dati odgovor i učiniti nešto dok nam se pruža prilika ili ćemo naći dovoljno dobar izgovor za strah od potencijalnog neuspeha i čekati. Nisu ni primetili da su sa puta istinskog života neosetno prebačeni na mrtvi kolosek čekanja bez kraja i cilja. Ne osećaju to svoje čekanje kao teret ni kao poniženje, jer su se i sami pretvorili u čekanje“.

Igraju: Peđa Marjanović (Vladimir), Aljoša Đidić (Estragon), Miloš Lazić (Poco), Vukašin Ranđelović (Srećko ) i Stefan Beronja (dečak).
Predstava počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 250 dinara.
Rezervacije i informacije: 021 6915-336 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

B.M.

 

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija