Galerija „Krug“: Izložba „Nocturne“ akademske slikarke Korine Gubik

  24 oktobar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta sutra (25. oktobra) u 18 časova biće otvorena izložba „Nocturne“ akademske slikarke Korine Gubik.

Korina Gubik o svom umetničkom radu kaže da najvažnije mesto zauzima rad sa materijalima, uglavnom neslikarskim, poput peska, džakova, drveta, eksera, nađenih predmeta. „Po rečima Save Stepanova, svoje slike ne slikam, nego ih gradim. Interesovanje za materijal proizašlo je iz ljubavi ka klasičnom enformelu i bavljenja površinom kao jednim od osnovnih elemenata slike. Koristim se osnovnim likovnim elementima i principima komponovanja, crnom, belom i prirodnom bojom materijala. Priroda ili način upotrebljenog materijala ume naknadno da nametne i neko posebno značenje, iako ono nije cilj ili polazna tačka. Većina ovih radova ispituje samu prirodu slike kao takve i prevazilazi njenom definicijom zadate dve dimenzije. Nalaze se negde između slike i objekta, u pojedinim slučajevima instalacije, interaktivne instalacije. U pojedinim radovima, uvođenjem zvuka i/ili videa kao pratećeg elementa, same slike dobijaju drugačije značenje, a rad u celini multimedijalni karakter. Poslednjih godina koketiram sa konceptom (ne smatrajući se konceptualnim umetnikom) i bavim se sopstvenim i društvenim tabuima, predrasudama i rodnom temom“.

Slikarka je rođena 1983. godine u Senti. Godine 2007. godine diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na departmanu za slikarstvo. Članica je SULUV-a od 2008. godine. Od 2012. do 2014. godine je u statusu samostalne umetnice. Trenutno je profesorka stručnih predmeta na likovnom odseku u Gimnaziji za talentovane učenike „Boljai” u Senti. Samostalno je izlagala jedanaest puta i na preko sedamdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrada Galerije Matice srpske (2006), „Perspektive 06” (2007), 36. Novosadskog salona (2007) i Forumove nagrade za likovnu umetnost (2017).

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija