Izložba posvećena Raulu Valenbergu: Za mene nije postojao drugačiji izbor

  18 novembar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izložba posvećena Raulu Valenbergu, švedskom diplomati, koji je za vreme Drugog svetskog rata spasio desetine hiljada Jevreja, biće svečano otvorena 20. novembra u 12 sati u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta.

Šta znači nekome biti uzor? Kakvi uzori su nam danas potrebni? Učimo li mlade da prepoznaju i grade svoje vrednosti? Da li ih podstičemo da žive u skladu sa tim vrednostima i doprinose građenju humanijeg društva? Da li i sami to činimo?

Projekat „Budi nosilac promene – Raul Valenberg kao inspiracija“, iniciran je sa idejom da se ova pitanja pokrenu u školama i institucijama kulture. Projekat sprovode C31-Centar za razvoj kulture dečjih prava i Ambasada Švedske u Beogradu, u partnerstvu sa Raoul Wallenberg Akademijom iz Stokholma i uz podršku Švedskog Instituta, u 6 gradova Srbije. Partneri na projektu u Bečeju su Gradsko pozorište Bečej, Gimnazija i Ekonomsko-trgovinska škola.

Lik i delo Raula Valenberga inspiracija su da tragamo za uzorima humanosti na našem prostoru. Oni nas podsećaju da svako od nas nosi odgovornost za svoje odluke i ima priliku da učini nešto značajno.

U ovom projektu zajedno sa mladima se traga za načinima na koje možemo doprineti humanijem društvu, istovremeno gradeći identitet, integritet i osećanje lične ispunjenosti. Kritičko promišljanje, humanost i hrabrost neophodni su u svetu u kome živimo. Potrebna nam je vizija i unutrašnji „moralni kompas“ koji će nas voditi u vremenu stalnih promena, neizvesnosti i kompleksnosti.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija