Odluke Vlade: Škole na daljinu, zabrana promena cena, preporuke građanima i firmama

  16 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Niz odluka Vlade Srbije o zatvaranju granica, prestanku rada obrazovnih ustanova, kao i o zabrani promene cena određenih proizvoda, objavljen je u Službenom glasniku.

U skladu sa Odlukom o uvođenju vanrednog stanja od 16. marta, u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji, saopštila je Vlada Srbije.

Časovi na RTS-u

Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave: eVrtić dostupan za celu Srbiju; eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1.aprila;
Probni test za malu maturu će biti urađen putem nove tehnologije;

Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević saopštio je da nastava za učenike osnovnih škola na kanalima RTS 3 i RTS planeta počinje sutra od 8 časova i trajaće do 18 časova svakog radnog dana.

U pitanju su polučasovne lekcije, za niže razrede organizovana su predavanja iz srpskog, matematike i sveta oko nas, a za više razrede iz srpskog, matematike, istorije, geografije, biologije, hemije, fizike.

Zatvorene granice

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom.

Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano.

Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Rad od kuće, kada je to moguće

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl).

Vlada poziva sve poslodavce u Srbije da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće. Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost i zbog toga apelujemo na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole. Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

Samoizolacija

Građani: samoizolacija – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Izuzeci: kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Preporuka za lica starija od 65 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

Što se javnog saobraćaja tiče ukida se noćni i redukuje dnevni javni prevoz.

Bez povećanja cena osnovnih životnih namirnica

Ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Predviđene su troge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija