Pokrajinska Vlada: U Vojvodini virusom korona zaraženo 36 pacijenata

  24 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Trenutno u Vojvodini ima 36 pozitivnih pacijenata na koronavirus, od kojih se 13 nalazi u Kliničkom centru Vojvodine, saopštio je danas na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

Pokrajinska vlada obezbedila je 111 miliona dinara za 23 manje razvijene lokalne samouprave penzionerima čija su mesečna primanja manja od 30.000 dinara. Reč je o prehrambenim paketima, a ovaj vid pomoći realizovaće i druge opštine u Vojvodini iz sopstvenih budžeta, kazao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Mirović je najavio da će sutra građanima Zrenjanina, koji nisu u mogućnosti da napuste svoje domove, biti upućena flaširana pijaća voda.

„Mi smo sa sedam miliona dinara pomogli i grad Kikindu kako bi se obezbedile osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene građane. U ovom gradu uvedene su radikalnije mere izolacije, i time smo sanirali Kikindu kao inicijalno žarište, iako opasnost još postoji“, rekao je Mirović.

On je podsetio da su otvorena dva namenska računa za podršku zdravstvenim radnicima u AP Vojvodini, na koja građani i privredna društva mogu donirati novčana sredstva. Novac će, dodao je on, biti upućen zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

„Naš primarni cilj je da zaštitimo zdravstveni sistem. Obezbeđena je kontinuirana isporuka zaštitne opreme za naš zdravstveni sistem“, naglasio je predsednik Mirović i dodao da je Pokrajinska vlada u kontaktu s kineskim provincijama koje su bratske pokrajine AP Vojvodine. Oni su pokrenuli akciju za prikupljanje neophodne medicinske opreme koja će u narednim danima stići u našu zemlju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković kazao je da od 36 pozitivnih pacijenata na koronavirus, od kojih se 13 nalazi u Kliničkom centru Vojvodine, tri su u teškom opštem stanju i nalaze se na respiratoru na Infektivnoj klinici KCV.

„Imamo rasprostranjenost virusa u svih sedam upravnih okruga u AP Vojvodini. Od prvog registrovanog slučaja koronavirusom u našoj zemlji, koji je bio 6. marta u Subotici, testirali smo 276 građana Vojvodine. Moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi ili da smo bili u kontaktu s nekim potencijalno zaraženim. Od svih 36 pacijenata zaraženih korona virusom u AP Vojvodini, pratimo više od 5.500 kontakata“, rekao je Gojković.

„U zavisnosti od pojave simptoma, radićemo njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba“, istakao je sekretar za zdravstvo.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija