Isplata penzija: Novac uz posebna ovlašćenja ili putem dostave

  24 mart 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić donela je odluku da se isplate penzija za građane obavljaju uz posebna ovlašćenja, kao i dostavom.

Počevši od danas, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za osobu koja će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – da se održi distanca od dva metara i nakon dostave penzije potrebno je dezinfikovati ruke. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i osobe koja se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati korisnike putem kontakt centra ili SMS-om od 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati.

Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija izdala je Narodna banka Srbije.

Sve troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke, saopštila je Vlada Srbije.

Dodaje se da Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija