Epidemiolog Predrag Kon: Kontakte treba potpuno zabraniti – nakon vikenda će biti odlučeno šta dalje sa merama

  09 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji su u poslednja 24 časa, do danas u 15 sati, testirani uzorci 1.586 osoba na Covid-19, od kojih je 201 laboratorijski nalaz bio pozitivan.

Ukupan broj žrtava koronavirusa je 66, a u poslednja 24 časa preminula je jedna osoba.

Hospitalizovano je ukupno 1.907 pacijenata, a na respiratoru se nalazi 127 obolelih.

U Srbiji je do danas registrovano 2.867 zaraženih.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da se broj testiranih polako povećava, ali da „nemamo kadra da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja pozitivnih slučajeva“.

Kon je na konferenciji za novinare u Palati Srbije naveo da je planirano „kako je i saopštavano“, ali da je „neko mislio da može da testira tri puta više ljudi, nego što suštinski može“.

Prema njegovim rečima, loša je bila priprema pred vanredno stanje, jer se pretpostavljalo da je moguće masovnije testiranje.

Govoreći o vikendu kada će kretanje biti zabranjeno, on je naveo da je struka saglasna o sprečavanju kontakata, kako je rekao, „treba potpuno zabraniti“ i dodao je da će nakon vikenda biti odlučeno šta dalje sa merama.

Kon je rekao da epidemiolozi sa kojima je razgovarao, podržavaju produžavanje mere zabrane kretanja.

„Sačekaćemo da vidimo koje su brojke u narednim danima, da li imamo efekta. Ako se bude jasno videlo da dolazi do pada promislićemo da li je to najneophodnije i predložiti odgovarajuću odluku“, kazao je on.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević kazala je da su sve osobe koje su imale simptome koronavirusa testirane, ali da „masovno testiranje“ još uvek nije u dovoljnoj meri moguće zbog manjka kadra.

Ona je navela da nekada zbog kapaciteta postoji zastoj u testiranju i čekanju rezultata.

Kisić je rekla da prema planu izgradnja specijalne laboratorije „Kovid“ treba da bude završena tokom vikenda, da će u njoj moći da se uradi 2.000 testova dnevno i da se očekuje da ta laboratorija počne da radi krajem nedelje.

Ona je kazala da u srpskim sredinama na Kosovu ima 38 zaraženih i da je reč o blagim oblicima bolesti.

Dodala je da su stručnjaci zadovoljni kontrolom širenja infekcije na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da bude smešten u izolaciju nakon što je u sredu objavio da je njegov sin zaražen koronavirusom, Kisić Tepavčević je rekla da je procedura ista za sve, kao i da bi trebalo da bude smešten ukoliko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim.

Iz Kabineta predsednika Srbije ranije danas je saopšteno da će on u petak posetiti Niš, gde će uručivati opremu za borbu protiv koronavirusa.

Priredio: B.M. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija