Informacije o Covid-19 12. aprila u Srbiji: Preminulo još šest osoba, 250 novih slučajeva zaraze

  12 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Srbiji je do 15 časova 12. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.630 potvrđenih slučajeva Covid-19. U poslednja 24 časa preminulo je 6 osoba, tri osobe muškog i tri osobe ženskog pola, prosečne starosti 57,5 godina.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 80.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.913 osoba od kojih je 250 pozitivno.

Hospitalizovano je 2.684 ljudi.

Na respiratoru je ukupno 146 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 18.312 ljudi koji su ispunjavali kriterijume definicije slučaja.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović izjavio je danas na konferenciji za medije koja je bez novinara održana u Palati Srbija, da je nešto više od 400 osoba u Srbiji koje su obolele od koronavirusa, potpuno izlečeno u smislu da više nemaju kliničke simptome i da su na dva uzastopna testa imali negativan nalaz. On je kazao i da je nešto više od 800 osoba potpuno klinički izlečeno ali da se oni po definiciji ne mogu smatrati izlečenim jer i dalje imaju pozitivan nalaz na testu.

Dodao je da u zatvorima u Srbiji nije registrovan niti jedan slučaj oboljevanja od koronavirusa.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su 44 korisnika i 25 zaposlenih u domovima za stare širom Srbije inficirani koronavirusom.

Ona je navela da se u ustanovama socijalne zaštite obavlja aktivan nadzor i traganje za oboljenjem kako ne bi došlo do masovnog širenja infekcije među populacijom koja je po njenim rečima, najosetljivija na viruse.

„Preduzeli smo sve hitne i rigorozne mere u cilju suzbijanja infekcije u domovima za stare. Testirane su sve osobe za koje se u ovom momentu sumnjalo da su inficirane“, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su Pančevo i Kovin nova žarišta, ona je rekla da je u pančevačkoj Opštoj bolnici, koja radi kao kovid bolnica, smešteno 150 pacijenata od kojih većina nije iz Pančeva već je to najbliža ustanova koja može da im pruži odgovarajuću negu, dok je za Kovin navela da su tamo inficirana dva laboratorijska radnika koja imaju blagu kliničku sliku.

Upitana za najave da bi zabrana kretanja mogla biti produžena tako da traje od četvrtka do ponedeljka, ona je rekla da je to pitanje za Krizni štab i dodala da sve mere imaju samo za cilj smanjenje kontakata inficirane i osetljive osobe.

Odgovarajući na pitanje ko ima pristup rezultatima testova, nakon što je predsednik Srbije rekao da je imao uvid u njih, zamenica direktora Instituta „Batut“ kazala je da ako predsednik kao šef jednog od dva Krizna štaba nema uvid u podatke, postavlja se pitanje ko onda ima.

Navela je da je u privremenim bolnicama trenutno nešto manje od 1.000 osoba sa blagim ili bez bilo kakvih simptoma.

„Oni čekaju prvi ili drugi test, to je populacija koja je na korak od kuće“, navela je Darija Kisić Tepavčević.

Priredio: B.M. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija