Deca sa invaliditetom u vanrednom stanju: U Bečeju ima pratilaca - ne posećuju decu

  14 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Škole na teritoriji Srbije prestale su sa radom 16. marta, dan nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.

Od tada se nastava obavlja na daljinu, preko javnog servisa, ali to pravo je uskraćeno deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, jer za njih nema prilagođenog obrazovanja.

Od uvođenja vanrednog stanja deca sa smetnjama u razvoju i njihove porodice moraju sami da se snalaze, jer nikakvu podršku države nemaju.

U opštini Bečej ta deca na formalno nisu ostala bez usluge ličnih pratilaca, ali u realnosti jesu, kao i u drugim sredinama, jer u najvećem broju slučajeva spadaju u rizičnu grupu i pratioci ih ne posećuju u njihovim domovima.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je za Bečejski mozaik odmah nakon proglašenja vanrednog stanja rekao da opština Bečej nije i ne namerava da raskine ugovore sa pratiocima i da će im i u toku vanrednog stanja biti plaćena naknada za rad.

U Novom Sadu, recimo, kako mediji izveštavaju, pratioci su ostali bez primanja, a na njihov problem je u toku ove nedelje trebalo da reaguje grad.

Koordinatorka ličnih pratilaca u lokalnoj samoupravi Nikolina Lakić je izjavila da lični pratioci i dalje pružaju usluge deci, kako je rekla, na način kako je to sada moguće, ali nije precizirala koji je to način.

Neki od roditelja dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom rekli su da ih pratioci ne posećuju u njihovim domovima, tim pre što su njihova deca u ekstremno rizičnoj grupi od zaraze koronavirusom, ali ih periodično pozivaju telefonom interesujući se za decu.

Pratioci sa kojima smo pričali kažu isto i potvrđuju da su u kontaktu sa roditeljima dece kojoj su pomagali u obrazovnim ustanovama.

Koordinatorka ličnih pratilaca je istakla da su pratioci dobili naknadu za rad za februar mesec, a sada se očekuje isplata za mart.

U Novom Sadu u Udruženju ličnih pratilaca su za medije izjavili da pratioci žele da rade, ali im je to onemogućeno i da grad ne odgovara na njihove molbe.

Rekli su i da je saglasnost o radu u kući većina roditelja potpisala.

K.D.F. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 16. ili 17. aprila)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija