Ublažavanje mera: Vrtići u Srbiji počinju sa radom 11. maja, biće omogućen i produženi boravak u školama

  28 april 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vrtići u Srbiji i produženi boravak u školama počinju sa radom 11. maja, rečeno je rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović danas na konferenciji Kriznog štaba, a ta odluka je doneta na zajedničkoj sednici u Vladi Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici države, sindikata i lekari.

„Od 11. maja, počinju da rade vrtići i produženi boravak u školamaa. To je odlučeno da bi omogućili parovima koji nemaju gde da ostave decu a moraju da rade, da imaju gde da ih odvedu. Angažovaćemo samo trećinu vrtića“, rekao je Tiodorović.

Uprkos tome što se o eventualnom otvaranju škola ne zna ništa pouzdano, danas su iz pojedinih škola u Bečeju kontaktirani roditelji da se izjasne da li žele da njihova deca idu u produženi boravak.

„Kada je u pitanju povratak dece u vrtiće zasnivali smo se na iskustvima drugih zemalja, kao i podacima medicine zasnovane na dokazima da i deca mogu da se inficiraju. Međutim, sva dosadašnja istraživanja su pokazala da deca nemaju ili nikakve simptome ili imaju blage oblike bolesti“, rekla je na konferenciji za novinare zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

U dečjoj populaciji ovaj virus prolazi bez simptoma ili uz oblike koji liče na blage prehlade, dodala je ona.

Podsetimo da je 26. aprila epidemiolog Predrag Kon izjavio na redovnoj konferenciji za štampu, na pitanje o otvaranju škola i vrtića, da „lekarski deo tima ne misli da treba da se otvaraju pre prvog juna“. „Ja sam govorio da će morati da se otvara, ali to nije mišljenje lekarskog tima, tu nećemo moći nikad to da podržimo, jer je potpuno jasno da je tu moguće širenje“, rekao je tada Kon.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija