Dom zdravlja: Aktivirani telefoni za one koji sumnjaju na Covid, rade se samo brzi testovi

  30 jun 2020
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Epidemiološka situacija u Srbiji se ponovo pogoršava, u gradovima i opštinama gde postoje žarišta uvedene su vanredne mere, a u opštini Bečej zasad samo iz Doma zdravlja apeluju na građane, kako se navodi u saopštenju zdravstvene ustanove, da „s obzirom na drastično pogoršanu epidemiološku situaciju koja se odnosi na Covid -19, ozbiljnije nego do sada u svakodnevnom životu pridržavaju svih mera zaštite protiv virusa i da poštuju zaključke Kriznog štaba“, pre svega nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, održavanje socijalne distance od 2 metra, izbegavanje rukovanja, ljubljenja, pranja ruku.

Direktorka Doma zdravlja Kosana Nešić u saopštenju apeluje na građane da u narednom periodu izbegavaju dolazak u Dom zdravlja, „osim ako je preko potrebno, a naročito se to odnosi na stariju populaciju i na one koji boluju od hroničnih bolesti da bi se izbeglo širenje zaraze. Javite se svom izabranom lekaru na odranije poznate telefone, koje ćemo ponovo aktivirati“.

U Bečeju u poslednjih desetak dana testirano je osamdesetak građana

Na teritoriji opštine Bečej, prema informacijama redakcije Mozaika, trenutno nema novih registrovanih slučajeva koronavirusa, osim osobe iz Bačkog Gradišta kod koje je pre nekoliko dana potvrđena zaraza, ali nema simptome.

U Domu zdravlja u poslednjih desetak dana brzim testom testirano je osamdesetak osoba, pre svega ljudi koji idu na operacije i na lični zahtev, a svi nalazi su negativni.

Informacija iz lokalne samouprave je da će Štab za vanredne situacije opštine Bečej reagovati u skladu sa situacijom ukoliko se za to ukaže potreba.

Važni telefoni za pacijente

Telefoni za pacijente koji imaju respiratorne tegobe su:
021/6915-310,
062/8862-066 (7-13 sati),
062/8806-575,
062/8862-065 (7-19 časova).

Noću i vikendom za konsultacije u vezi sa respiratornom infekcijom i sumnjom na Covid-19 potrebno je pozvati
062/8095-263.

Brojevi telefona za pružanje informacija su:
6912-660,
062/8862-067,
062/8062-758.

Broj telefona za psihološku pomoć građanima u vezi sa Covidom-19 je:
062/8806-103.

Brojevi telefona Hitne službe su:
194,
6910-124,
6911-798.

Zaraženi koji imaju blage simptome idu u kućnu izolaciju

Postupak prilikom ulaska u Dom zdravlja je sledeći: u zdravstvenu ustanovu može se ući samo u zaštitnoj opremi (maska), građanima se na ulazu dezinfikuju ruke i meri temperatura.

„Medicinskom osoblju na vratima morate reći razlog svog dolaska, oni će vam pomoći da na najbrži način ostvarite svoje pravo na zdravstvenu zaštitu. Dok čekate da uđete u Dom zdravlja, molim Vas da budete strpljivi, morate držati propisanu distancu i nositi maske. U Dom zdravlja ćete morati ulaziti samo tako da se ne prave prevelike gužve da bi se izbeglo širenje zaraze. Oni koji obole ili sumnjaju da su oboleli od Covid-19, a imaju blage simptome, javiće se svojim izabranim lekarima, a moraju se pridržavati mere kućne izolacije od 14 dana, kao i njihovi kontakti. O tome će voditi računa naši izabrani lekari“, piše u saopštenju Doma zdravlja.

Mole se građani koji idu u apoteke da poštuju pravila i čekaju pred ulazom na propisanoj distanci jedan od drugog, a da u apoteke ulaze e jedan po jedan, sa maskom na licu.

Dom zdravlja ima samo brze testove, PCR testovima ne raspolaže

U saopštenju direktorke Doma zdravlja Kosane Nešić navodi se da „u Covid ambulantu treba da se jave samo osobe sa težim simptomima, uvek uz najavu, osim, naravno, kad je hitno. Što se tiče testiranja, Dom zdravlja Bečej ne poseduje više PCR testove, oni će se raditi samo u bolnicama i institutima za javno zdravlje. Primena brzih testova podleže strogo datim instrukcijama od strane nadležnih“.

U poslednja 24 časa: Potvrđena 242 nova slučaja, preminule još četiri osobe

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđena 242 nova slučaja koronavirusa, dok su od posledica virusa preminule još četiri osobe.

Podaci o broju novozaraženih u gradovima i opštinama u Srbiji poslednji put su objavljeni na državnim sajtovima 10. juna.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija