Rendhagyó CD egy különleges évben: A Zengető most lett igazán Fokos

  18 februar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Karácsony előtt jelent meg a Fokos zenekar Zengető címet viselő lemeze, a Nemzeti összetartozás éve – vajdasági programsorozat keretében.

Ez a kiadvány rendhagyó módon megzenésített verseket tartalmaz, melyekből többet hallhattunk már a zenekartól az elmúlt tíz év során. Megalakulásuk óta foglalkoznak ezzel a műfajjal, de ahogyan az a lemezhez készített leírásukból is kiderül, az aktualitások, megvalósítandó népzenei ötletek elnyomták, háttérbe szorították a versmegzenésítéseket.

Szabó Annamária népdalénekes, a zenekar barátja, ezt írta a megjelent CD-ről: „A verseket Szerda Balázs, a zenekar egyik alapító tagja zenésítette meg. Egy elsősorban autentikus magyar népzenét játszó zenekar természetesen a népzenéből merít ihletet és éppen ez az, aminek köszönhetően kialakulhatott az a sajátos hangzásvilág, ami a zenekar megzenésített verseit jellemzi. A hangszerelés is erre épül: megszólalnak a népi vonószenekar hangszerei, a hegedű, brácsa, nagybőgő, hallunk cimbalmot, a moldvai népzenei dialektusterületen megmaradt kobzot és a hozzá gyakran társuló furulyákat, valamint a szintén erre a területre jellemző kavalt, a tamburák családjából a basszprím-tamburát, valamint dobot, dorombot és a zenekar tagjai a népzenében kevésbé használatos szájharmonikát és gitárt is megszólaltatják. Amitől különlegessé válik a hangzásvilág az a hangszerek izgalmas társítása, aminek köszönhetően a lemezen hallható dallamok nem válnak egyhangúvá”.

- Talán az egész egy autórádióba ragadt Kaláka kazettával kezdődött. Akkor, még egészen kicsi koromban ismertem meg a megzenésített vers fogalmát. Talán még ma is fejből tudom a Kaláka 25 összes dalát, mely zenei zsenialitásán kívül a versekhez, a költészethez való kötődésem is megalapozta. Komoly gondot okozott, hogy az iskolában ne énekelve mondjam: Edward király, angol király... Egy nap aztán, mikor az iskolából hazaérve a szobámba léptem, apám egy gitárral a kezében, akit nagyon ritkán láttam gitározni azelőtt, egy könyv fölé görnyedve dúdolt. A könyv Tari István Vergődő című versénél volt nyitva. A következő, amire emlékszem, hogy ketten gitározunk, dallamot „szerkesztünk” a szövegre. Ez lett életem első, ha úgy teszik, „feledik” saját versmegzenésítése. A dal a Középiskolások Művészeti Vetélkedője színpadán debütált, majd elindult a lavina. Egyre több verset olvastam, egyre több dalt írtam, örömöt, kihívást találtam benne. A következő KMV-re már nevet is adtunk az együttesnek: Zengető. Emlékszem a pénteki, iskola utáni próbákra. Gyakoroltunk, alkottunk, mindenki hozzáadta a magáét, élveztük, szerettük. Szerettük a zenét, a verseket, az alkotást, a próbákat, a lassan, de biztosan szaporodó felkéréseket, fellépéseket. Ekkor kezdődött el közös „zenei életünk” a gimnazista éveink legvégén megalakuló előbb Csikós, majd később Fokos zenekar tagjaival. A sors úgy hozta, hogy a két zenekar, tagjait tekintve, teljesen egybeolvadt. Fokos néven népzenét, Zengető néven énekelt verseket játszottunk – egy darabig. Azóta a főszerep a népzenéé lett, a rengeteg ötlet, egyre több „feladat”, fellépés szépen, lassan háttérbe szorította a Zengetőt. A Fokos név megtartása mellett döntöttünk, a megzenésített versek egy-egy alkalmi, tematikus műsorban jelentek meg, de a terv, miszerint, amikor időnk engedi, újra foglalkozunk majd velük, soha nem került le a napirendről - mondta Szerda Balázs, a Fokos zenekar vezetője.

Kijelentette, hogy koncerteken, műsorokon került elő egy-egy vers, pedig ötlet volt bőven, ahogyan azt az elkészült lemez is tanúsítja, csak idő volt kevés a rohanó világban.

Aztán eljött 2020, lelassultunk mindannyian.

A Fokos zenekar pedig végre megvalósíthatta a régóta dédelgetett álmot, megjelentethetett egy lemeznyi énekelt verset.

Készültek új alkotások, átalakultak régiek és decemberben mindez elérhetővé vált a nagyközönség számára.

- Én továbbra is írtam dalokat, zenésítettem meg verseket. Az irántuk érzett szeretet a régi maradt, arról álmodtam, és valahol legbelül tudtam, eljön az idő, amikor a Zengető előkerül a féltve őrzött, de már kicsit porosodó „dobozból”. Több mint tíz hosszú év telt el azóta, hogy apámmal együtt gitároztunk a szobámban. És most itt tartom a kezemben a CD-t. A Fokos zenekar tíz éve alatt igen hosszú, mozgalmas utat járt be. Fölszállott a páva, turnék Európa nagyvárosaiban, az Egyesült Államokban, négy saját népzenei lemez, számos lemezen való közreműködés, megszámlálhatatlan emlékezetes fellépés jeles helyeken, jeles előadók társaságában, rengeteg barátság, szeretet. Most pedig visszatértünk a legelejére: A Zengető most lett igazán Fokos, a Fokos pedig újra Zengető - mondta Szerda.

A lemezen Meggyesi Éva, Petőfi Sándor, Tompa Mihály, Bobula Ida, Weiner Albert, Kenneth Klára, Tari István, Bogdán József és Arany János versei hallhatók.

A versek kiválasztásáról ezt írják a zenekar tagjai: „A kiadvány a magyar történelem jeles eseményei emlékére, azokat megörökítő versekkel kíván tisztelegni történelmünk nagyjai előtt, akik egész életükkel azt szolgálták, hogy ma is magyarul beszélhessünk, gondolkodhassunk, énekelhessünk”.

Erer

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija