Štab za vanredne situacije Bečeja: Od danas rade i bašte kafića

  05 april 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Republički Krizni štab za suzbijanje epidemije predložio je nove mere koje važe od danas, 5. aprila: svim objektima i ustanovama kojima je rad po važećim zaštitnim merama dozvoljen, od danas je radno vreme produženo na period od 6 časova ujutru do 22 časa.

Vlada Srbije je saopštila da je ugostiteljskim objektima sa baštom rad dozvoljen isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Živa muzika u baštama je zabranjena, a kafići i restorani i dalje mogu obavljati šaltersku prodaju hrane i pića, bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu.

Prateći mere s republičkog nivoa, Štab za vanredne situacije opštine Bečej je na vanrednoj sednici 4. aprila usvojio nove mere u cilju sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19 na teritoriji opštine Bečej.

Od danas ne rade objekti u kojima se obavljaju delatnosti pružanja usluga u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i slično), osim onih ugostiteljskih objekata koji imaju otvoreni deo objekta (baštu) za koji imaju dozvolu za zauzeće izdatu od strane nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, tako što se mogu pružati ugostiteljske usluge samo na otvorenom delu objekta, s tim da korisnici usluga moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu (u momentima kada ne konzumiraju hranu ili piće), zaposleni moraju nositi zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja, između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra, tako što se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima, za stolom ne može sedeti više od pet osoba, ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice, otvoreni deo objekta mora biti fizički odeljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka (barijera) između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum tri metra, ne može se izvoditi muzičko-scenski program uživo (tzv. živa muzika) i radno vreme je svakog dana od 6 do 22 časova.

I dalje neće raditi zatvoreni ili otvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri i slično).

Svakog dana od 6 do 22 časa mogu raditi apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke); restorani i drugi prostori u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja; objekti u oblasti trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta); objekti, radnje i servisi i slično u kojima se obavljaju stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, finansijske delatnosti i delatnost osiguranja, promet nekretnina, informisanje i komunikacija, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, zanatske i druge uslužne delatnosti; objekti u kojima se obavlja delatnost u oblasti sporta (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i slično); objekti u kojima se obavlja delatnost priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i slično); trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se obavlja prodaja prehrambenih proizvoda, prodavnice hrane za životinje (pet šopovi, prodavnice stočne hrane i dr.), zatvorene i otvorene pijace, radnje i prodajna mesta u okviru otvorene ili zatvorene pijace (mesare, pečenjare, specijalizovane prodavnice hrane i slično); radnje, prodajna mesta i mesta u kojima se prodaje roba na malo ili pružaju usluge, a koji prodaju ili pružanje usluga obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine; objekti u kojima se pružaju usluge u oblasti kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije).

Mogu raditi bez ograničenja radnog vremena apoteke (uključujući veterinarske i poljoprivredne apoteke), benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva, trgovinski, ugostiteljski i drugi objekti koji dostavljaju hranu; ordinacije i laboratorije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije i laboratorije i slično.

U svim objektima kojima je dozvoljen rad pravno lice ili preduzetnik mora obezbediti da rastojanje između svih prisutnih lica bude takvo da na svakih 9 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice, osim za teretane/fitnes centre/spa gde na svakih 16 metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice.

Mere se primenjuju od 5. aprila pa dok nalaže epidemiološka situacija, piše u zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Bečej koji je Odeljenju za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave opštine naložio mere pojačanog nadzora nad primenom propisanih mera.

Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bečej apeluje na građane da poštuju propisane mere zaštite i preporuke i da se ponašaju odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija