Za vod od geotermalne bušotine do sportskog centra oko 28 miliona dinara

  18 maj 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Korišćenje tople vode sa geotermalne bušotine za daljinsko grejanje u prethodnom periodu najavljivano je iz Javnog preduzeća Toplana, ali i iz lokalne samouprave.

Prvi korak u tom pravcu učinjen je izgradnjom degazatora kod Šlajza i tako je prvi preduslov za korišćenje vode sa geotermalne bušotine, koja je u vlasništvu opštine, ispunjen.

Sada je neophodno obezbediti novac za korišćenje tople vode.

O tome je direktor JP Toplana Dejan Vuković rekao: „Radi se na tome. Gotovo je postrojenje koje služi za degazaciju vode koja izlazi iz bušotine, a to znači da ta voda može da se koristi u tehničkom sistemu, da se izdvoji gas i da voda bude dostupna za korišćenje. Na nama je da sada tu vodu plasiramo našim potrošačima. U planu je da se ove godine uradi jedan toplovod koji bi krenuo od same bušotine prema potencijalnim kupcima. Paralelno sa tim se radi i nalaženje rešenja za finansiranje samog postrojenja. Postrojenje koje bi se radilo je oko 4 miliona evra. Za to još nemamo završenu finansijsku konstrukciju. Sam vod do potencijalnih korisnika bi trebalo da bude gotov tokom ove godine. Taj vod treba da krene od bušotine prema sportskom centru i to bismo povezali sa postojećim postrojenjem i topla voda sa bušotine bi mogla da greje sve korisnike“, rekao je Vuković i dodao da je ukupna vrednost projekta oko 60 miliona dinara.

Deo novca, 27,7 miliona dinara – za toplovod do sportskog centra i grejanje sportskog centra – nedavno je opštini Bečej odobrilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, saopšteno je novinaru Bečejskog mozaika u opštini i Toplani. Ukupna vrednost projekta sa PDV-om je 33 miliona dinara i PDV je obaveza lokalne samouprave.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija