Firma s gubitkom kupuje opštinsko zemljište

  30 jul 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opština Bečej će firmi „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja prodati više od 9 hektara zemljišta i nekretnine za 98.108.000 dinara, to jest za 834.535 evra, jer su odbornici Skupštine opštine Bečej na današnjoj sednici doneli rešenja o prodaji nepokretnosti iz javne svojine opštine.

Firma „Duna improvement“ d.o.o. osnovana je pre manje od godinu dana sa 1.000 dinara i njen gubitak za poslovnu 2020. godinu iznosi 352.762,09 dinara.

Opština prodaje parcele na obali Tise (potez nekadašnjeg hipodroma) i objekte i zemljište koje koristi Javno preduzeće Komunalac.

Nakon usvajanja rešenja o prodaji opštinskih parcela predsednik opštine Dragan Tošić rekao je da „mislim da nas 9. avgusta očekuje potpisivanje ugovora sa firmom ’Artur Bergman’ i očekujemo da gradnja tog kompleksa o kom smo u Bečeju pričali proteklih 20-30 godina, započne u naredne dve godine. Obaveza jeste da se gradi taj kompleks, takozvana banja, odnosno akvapark i mi ćemo u narednom periodu izaći, zajedno sa investitorom, sa projektom kako će sve to izgledati na Tisi“.

Cilj je, rekao je Tošić, da Bečej dobije banju, „da Tisa izgleda drugačije nego što izgleda danas, a posle toga će sve izgledati drugačije u Bečeju što se tiče razvoja cele opštine“.

S obzirom na to da u rešenjima bečejskog parlamenta o prodaji opštinskog zemljišta navodi se da je ponuđač firma „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja, a ne „Artur Bergman“ – reč je o kompaniji iz Mađarske, koja je u decembru 2019. godine osnovala i ćerka firmu u Beogradu, „Artur Bergman“ a.d. čiji je generalni direktor Mikloš Gal iz Mađarske, a u rubrici „ostali zastupnici“ navodi se ime Grujice Medića iz Bečeja – Tošiću je postavljeno pitanje ko je onda kupac parcela u Bečeju.

„Firma koja kupuje je druga firma, ali ’Artur Bergman’ je firma koja hoće da investira ovde i to je jako bitno. Bitno je da postoje sredstva koja su obezbeđena kako bi se taj projekat isfinansirao, a zbog nekih protokolarnih i lakših funkcionisanja ovde kod nas to zemljište je kupilo neko drugo preduzeće“, rekao je predsednik opštine.

Tošićev komentar na to da opštinske parcele, po zvaničnim dokumentima, kupuje firma koja je pre manje od godinu dana registrovana i koja je prošlu poslovnu godinu okončala s gubitkom, bio je da se na oglase o prodaji „javilo to preduzeće, koje mora da počne izgradnju u naredne tri godine. Postoje pravila ako se to ne bude desilo, postoje razni penali i pravne stvari. Mi smo zaštićeni maksimalno, ne treba građani Bečeja da brinu, već to treba da posmatramo na način da će Bečej biti u fazi razvoja kako smo planirali prethodnih godina“.

Javno preduzeće Komunalac bi trebalo da napusti objekte koje sada koristi, jer i te nekretnine kupuje „Duna improvement“. O tome gde će ubuduće da „stanuje“ Komunalac, predsednik opštine je rekao da postoji nekoliko ponuda, a za sada je jedna od ideja da sedište Komunalca bude u novom objektu „Srbijašuma“ na mestu nekadašnje Svilare.

U vezi sa zemljištem koje je opština pre nekoliko godina prodala „Knežev grupi“ za izgradnju hotela „Tisa garden“ na obali Tise, a potom je od „Knežev grupe“ otkupila takođe firma „Duna improvement“, Tošić je rekao da ta i nove parcele koje „Duna improvement“ kupuje činiće banjski kompleks – jedan hotel i akvapark sa pratećim sadržajima na ukupno desetak hektara.

Tošić nije mogao da odgovori na pitanje kolika je ukupna vrednost ulaganja. „Ne bih mogao da procenim ukupnu vrednost ulaganja na obali Tise, ali kada je bilo to najavljivano bilo je priča o oko pedesetak miliona evra. Ne bih mogao da kažem dok se ne završi kompletna projektno-tehnička dokumentacija, ali to ne investira opština Bečej, nego neki drugi pravni subjekti“.

O tome kada bi trebalo da bude izgrađen turistički kompleks na obali Tise, predsednik opštine je rekao: „Ja se nadam da za nekih pet godina ćemo imati završen ceo kompleks na tom delu“ i dodao da su „ideje postojale i pre ove vlasti, 30 godina, ali nisu uspeli to da urade i ja sam ponosan na to što sada kao predsednik opštine imam tu čast da pokrenem taj projekat na Tisi.

K.D.F. (Opširnije u Bečejskom mozaiku koji je od 30. jula na kioscima)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija