Počela je Dečja nedelja: U Bečeju živi 6.179 dece – oko 15% je ekstremno siromašno

  04 oktobar 2021
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dečja nedelja je počela danas i taje do 10. oktobra, to jest do petka, 8. oktobra, ako računamo aktivnosti u opštini Bečej.

Moto Dečje nedelje je „Dete je dete – da ga volite i razumete“, saopštili su predstavnici organizatora manifestacije u Bečeju, lokalna samouprava i Društvo prijatelja dece opštine Bečej na današnjoj konferenciji za novinare. O svom viđenju dečjih prava govorilo je dvoje učenika iz opštine Bečej, a koordinatorke Dečje nedelje Tatjana Mitić i Dunja Šormaz predstavile su aktivnosti za Dečju nedelju. Novina je ove godine da na plakatima Dečje nedelje postoji QR kod koji građani mogu da učitaju i da na taj način imaju uvid u mapu dešavanja i aktivnosti, rečeno je novinarima.

Šormaz je kazala da će programi biti prilagođeni epidemiološkim merama, te će brojne aktivnosti biti organizovane onlajn. Uprkos tome u petak, 8. oktobra, planirano je održavanje hepeninga na gradskom trgu. Deca će imati priliku da vide izložbene i kreativne štandove institucija, organizacija i ustanova i da učestvuju u aktivnostima. Tog dana bi trebalo da bude organizovan i dečji vašar, takmičenje „Pokaži šta znaš“ za đake svih škola sa teritorije opštine.

U slučaju kiše ili ako se od Štaba za vanredne situacije opštine ne dobije dozvola za održavanje tog masovnog skupa, hepening će biti otkazan, rekla je koordinatorka nedelje Dunja Šormaz.

Da li će završna manifestacija Dečje nedelje biti održana, znaće se verovatno u sredu, rekla je članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje i socijalna pitanja Dalila Dujaković.

Tradicionalna akcija Dečje nedelje, humanitarna akcija „Deca deci“ počela je danas i završava se 7. oktobra. U sklopu akcije, građani i ustanove prikupljaju obuću, garderobu – najviše se traži garderoba i obuća za dečake uzrasta od 7 do 14 godina – sredstva za higijenu, školski pribor i igračke za socijalno ugroženu decu.

Donacije se 7. oktobra odnose u Centar za decu i mlade u Glavnoj ulici 47 od 10 do 15 časova.

Danas su predstavnici lokalne samouprave i organizatora Dečje nedelje posetili i tri socijalno ugrožene porodice i uručili im pakete garderobe, igračaka, hrane, školskog pribora, higijenskih sredstava.

O položaju dece na teritoriji opštine Bečej govorila je predsednica Društva prijatelja dece Izabela Šormaz. Ona je ponovila to što je rekla i prethodnih godina, da je Nacionalni plan akcije za decu istekao 2015. godine, da na državnom nivou nedostaju pozitivni propisi iz oblasti prava deteta i da se zbog toga vrtimo u začaranom krugu, jer da takvi propisi postoje, mnogo bi se lakše realizovale mere i na lokalnom nivou, naime, u Bečeju od 2007. godine postoje strateški dokumenti za unapređenje položaja dece.

„Mi i odavde apelujemo na državu da prvenstveno kroz uređenje pozitivnih propisa zaista pokaže svoju pravu brigu o deci, a ne samo formalnu“, rekla je Šormaz.

Početkom „Dečje nedelje“ Šormaz je iz ugla predstavnice Društva prijatelja dece prezentovala svojevrsni presek stanja u opštini, rekavši pre svega da je prošla godina bila godina izazova zbog pandemije koronavirusa i da „sve teškoće koje smo imali zaista su 2020. dostigle svoj maksimum i vrhunac“.

Prema podacima Šormaz, najmanje 291 dete je rođeno u opštini prošle godine, jer je toliko majki podnelo zahtev za finansijsku podršku novorođenom detetu, a to pravo ne pripada svakoj porodici.

Do kraja 2020. godine na teritoriji opštine Bečej živelo je 6.179 dece na osnovu izveštaja Doma zdravlja (godinu dana ranije 6.401 dete). Od tog broja u ekstremnom siromaštvu živelo je 922 mališana (krajem decembra 2019. godine 668). Prema rečima Šormaz nije značajno povećan broj porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu, već je veći broj dece u tim porodicama, a i zbog toga što su roditelji u vreme pandemije bili onemogućeni da dodatno zarađuju.

Pre dve ili tri godine iz Centra za socijalni rad je najavljeno da će biti napravljen registar socijalno ugrožene dece u opštini. Upitana da li je takav registar napravljen, koordinatorka Dečje nedelje Dunja Šormaz koja je zaposlena u Centru za socijalni rad, rekla je da to pitanje treba da bude postavljeno direktorici ustanove, jer „postoje određene procedure koje moramo ispoštovati da bi se dala izjava po tom pitanju“.

Članica Opštinskog veća zadužena za obrazovanje i socijalna pitanja Dalila Dujaković najavila je kapitalne investicije u narednom periodu. Rekla je da je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima odobrila projekat rekonstrukciju OŠ „Sever Đurkić“, a da je u toku revizija projekta i dopuna tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekta ŠOSO „Bratstvo“ u ulici Uroša Predića.

Dujaković je kazala da su predstavnici opštine ponosni na strateški dokument, Lokalni plan akcije za decu od 2021. do 2024. godine. „Do sada je oformljen Savet za prava deteta, koji je usvojio akcioni plan za 2021. godinu, a očekuje se izrada akcionog plana za 2022. godinu. Do kraja godine trebalo bi da se sprovede konkurs za izbor članova radnog tela za praćenje primene Lokalnog plana akcije za decu, te će tako biti obezbeđen instrument kontrole realizacije aktivnosti iz plana, kontrola rada Saveta za prava deteta i svih institucija i aktera koji su nosioci aktivnosti iz plana.

Smatram da ćemo na taj način uticati na poboljšanje položaja dece u opštini“, rekla je Dujaković.

Ona nije odgovorila na pitanje novinara koliko novca je obezbeđeno za realizaciju aktivnosti iz lokalnog plana, jer većinu aktivnosti ustanove i institucije sprovode u okviru svojih budžeta.

Predsednica Društva prijatelja dece Izabela Šormaz je predstavila i podatke o nasilju u porodici, vršnjačkom nasilju. U toku prošle godine 25 dece je doživelo nasilje u porodici, a problem je da opština nema prihvatni centar za te slučajeve. Prošle godine je bilo 21 vršnjačko nasilje koje je procesuirano. U opštini ima 82 mališana o kojima se roditelji neadekvatno staraju i 177 dece koja imaju problem u ponašanju. Na teritoriji opštine je pokrenuto i 74 prekršajna postupka protiv maloletnih osoba.

Što se tiče zaštite prava dece sa invaliditetom, na evidenciji Centra za socijalni rad ima 77 dece i od 2020. godine postoji i licencirani pružalac usluge ličnog pratioca deteta, kazala je predsednica Društva prijatelja dece.

„I ove godine postoje izraženi problemi u vezi sa izradom individualnih obrazovnih planova. Na osnovu svih informacija koje imamo pokazuje se dosta veliki otpor prema izradio IOP-a, postoji i neka vrsta nerazumevanja problematike“. Problem su i kadrovi. Škola „Bratstvo“ je tražila još 7 defektologa različitih profila na osnovu zahteva roditelja koji su upućeni institucijama, a nadležno ministarstvo, koliko se zna, još nije uputilo odgovor školi o tome može li da angažuje te stručnjake.

Šormaz je poručila svojim kolegama prosvetarima da i u toku Dečje nedelje realizuju svoje nastavne ishode, „ali apelujem na to da svi primene kreativnost, projektnu nastavu i inovativnost uz pesmu, igru, istraživanje, zanimljive oglede i na sve te metode koje su deci zaista zanimljiva. Mi smo prošle nedelje imali niz intervencija roditelja, dece, kao predstavnici udruženja, da je negde indirektno onemogućeno deci da se uključe u pojedine aktivnosti“.

K.D.F. (Opširnije u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 8. oktobra)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija