Ministarstvo rudarstva i energetike: Konkurs za subvencije za zamenu stolarije

  08 februar 2022
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Ministarstvo rudarstva i energetike početkom februara raspisalo je javni poziv za odobravanje subvencija za zamenu stolarije, ugradnju izolacije, instaliranja kotlova i peći na čistija goriva, kao i za ugradnju solarnih kolektora i solarnih panela. Konkurs, na koji mogu da se prijave gradovi i opštine, otvoren je do 17. februara.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je posle sastanka sa načelnicima okruga u Srbiji sa kojima je razgovarala o projektu unapređenja energetske efikasnosti, 21. januara izjavila da je za ovu godinu obezbeđeno 230 miliona evra za subvencije za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela.

Novost je da će učešće ministarstva u najnerazvijenijim, odnosno devastiranim opštinama umesto sa 50 odsto učestvovati sa 70, a razgovara se i sa centrima za socijalni rad kako bi se našao način da subvencije dobiju i socijalno ugrožena domaćinstva, rekla je Mihajlović.

Na javni poziv u okviru Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave mogu da se prijave opštine i gradovi, a na raspolaganju je ukupno milijardu dinara.

Maksimalni iznos koji lokalne samouprave mogu da dobiju zavisi od broja stanovnika, piše u javnom pozivu.

Za više od milion stanovnika može se dobiti najviše 200 miliona dinara, od 100.000 do 1.000.000 stanovnika 100 miliona, od 50.000 do 100.000 stanovnika 50 miliona i za manje od 50.000 maksimalni iznos je 25 miliona dinara.

Opštine i gradovi moraju da obezbede još najmanje isti iznos koliko traže od ministarstva za direktno subvencionisanje građana.

Kada se završi konkurs ministarstva, gradovi i opštine koje su dobile novac, raspisaće konkurse za izbor firmi za izvođenje radova, a potom konkurs za dodelu subvencija građanima.

Program je pokrenut prošle godine kako bi država pomogla građanima da realizuju projekte u cilju uštede energiju ili ugradnje solarnih panela za sopstvenu potrošnju.

Ideja je da država obezbedi 50 odsto novca za investicije, a građani ostatak.

Na prošlogodišnjim javnim pozivima novac za zamenu stolarije, ugradnju izolacije i zamenu peći i kotlova dobilo je 67 lokalni9h samouprava, a za solarne panele 37.

Među njima nije bila opština Bečej koja se prijavila na konkurs, ali je njena prijava odbačena, jer u budžetu opštine nije predvidela novac za energetsku efikasnost.

U budžetu opštine Bečej za 2022. godinu predviđeno je 5 miliona dinara za energetski menadžment.

Iz lokalne samouprave je u utorak saopšteno da će opština Bečej da konkuriše na javnom pozivu.

R.M. (Opširnije u Bečejskom mozaiku 11. februara)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija