Demontaža 435 kilometara pruga: U roku od dve godine uklanjanje i pruge u Bečeju

  18 mart 2022
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U železničkoj stanici Senta, na pruzi Senta – Kanjiža, započeti su radovi na demontaži 435 kilometara starih pruga u Srbiji, koje se decenijama ne koriste, saopštilo je 7. marta preduzeće „Infrastruktura železnica Srbije“.

Predviđeno je uklanjanje 17 kilometara pruge Senta – Kanjiža, koja je zatvorena za železnički saobraćaj još 1978. godine, a istovremeno počinje i demontaža 14,3 kilometra duge pruge Petrovaradin – Beočin, na kojoj vozovi ne saobraćaju još od 2007. godine.

U naredne dve godine biće demontirane i pruge: Bečej – Senta (35,8 kilometara), Sečanj – Jaša Tomić (10,36), Sombor – Bački Breg (25,33), Sombor – Riđica (28,11), Vladimirovci – Kovin (40,9), Bečej – Vrbas (36,92), Zrenjanin fabrika – Vršac (81,2), Horgoš – Kanjiža (13,51), Karavukovo – Bač (13,4), Žabalj – Bečej, deonica Čurug – Bečej (31), Kikinda – Banatsko Aranđelovo (32,91), Sombor – Apatin fabrika (21,6), Sopot Požarevački – Kostolac (32 kilometra).

Reč je, kako je navedeno, o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje.

Ističe se da je prethodnih decenija bilo više pokušaja da se uradi ovaj veliki posao i reši problem starih pruga u Srbiji, ali su se neuspešno završavali.

Nakon postupka javne prodaje, „Infrastruktura železnice Srbije“ potpisala je ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže 15 pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina. Reč je o oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom je „Infrastruktura železnice Srbije“ ostvarila prihod od oko 302 miliona dinara.

Demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta „Infrastruktura železnice Srbije“ biće oslobođeno oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste prema svom nahođenju za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

Lokalna vlast u Bečeju se krajem 2016. godine izjasnila da ne želi da „zadrži“ „bečejsku“ prugu, jer ne može da je finansira.

Naime, 2016. godine je objavljeno da Ministarstvo saobraćaja planira da ukine 760 kilometara nerentabilnih pruga, od kojih je najviše na teritoriji Vojvodine.

Među prugama planiranim za gašenje 2016. godine bila je i deonica Rimski Šančevi – Bački Jarak – Temerin – Gospođinci – Žabalj – Čurug – Bačko Gradište – Bečej u dužini od 55 kilometara.

Bečej je 2016. godine rekao je ne na pitanje „Železnica Srbije“ da li je u mogućnosti i da li želi da učestvuje u održavanju pružnog pravca Rimski Šančevi – Bečej.

Prema tadašnjim podacima novinara samo je nekoliko lokalnih samouprava bilo spremno da finansira održavanje železničkog saobraćaja.

Po podacima iz 2016. godine u Srbiji je bilo 3.600 kilometara pruga. Ukupna dužina pruga u Vojvodini bila je 1.735,5 kilometara.

Uprkos tome što bečejskim šinama odavno ne saobraćaju šinobusi, nekadašnja železnička stanica ipak predstavlja – trebalo bi da predstavlja – nekakvo nasleđe.

To „nasleđe“ nedaleko od centra grada govori o tome da niko nije odgovoran za propast – u ovom slučaju „samo“ za propast jedne železničke staničice.

K.D.F. (Izvor: Beta)

Naslovi

Popularni Članci

      

Vojvodina

Srbija